Следвайте ни

Обновяват квартала до Стария град с 6 млн. лева от ЕС

С европарите ще ремонтират и "забравената" ул. "Неофит Бозвели"

viber icon

Шест милиона  лева ще бъдат инвестирани в подножието на Стария град, след като в Община Пловдив изберат изпълнители. Обществената поръчка на стойност 6 038 084 лева без ДДС  в две обособени позиции е обявена, а офертите се чакат до 1 февруари.  Средствата са предоставени  за града по оперативна програма "Региони в растеж" и са част от 38-те милиона, които бяха спасени миналата година в последния момент от кмета Здравко Димитров.

Ремонти ще се извършват  в карето между бул. "Шести септември" и  "Източен" на границата с ул. "Лъджене" и от другата страна - с ул. "Балкан".  Цялата зона, включително ул. "Неофит Бозвели" и "Балкан", беше отпаднала от проекта, който се изпълняваше  преди три години по договор с Общината в карето между  бул. "Кн. Мария Луиза" и  "Марица - юг",  финансиран също с европейски пари по ОП "Региони в растеж". Тогава бяха вложени близо 20 млн. лева, но част от улиците останаха недовършени за огромно разочарование на живеещите в квартала.   Отсечката от  ул. "Неофит Бозвели" и до днес тъне в кал, тротоарите са разбити, а калдъръмът е с огромни дупки.

Със средствата, включени в новия проект, трябва да се подменят уличните и тротоарните настилки, да се възстанови осветлението, а в междублоковите пространства са предвидени  детски площадки и спортни зони. Кметът на район "Централен" Георги Стаменов очаква да бъде възстановено и площадното пространство на "Шахбазян". 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?