Следвайте ни

Облекчени правила за стопаните на кучета в Пловдив предлагат от "Демократична България"

viber icon

По-облекчени правила за стопаните на кучета в Пловдив предложиха общинските съветници от "Демократична България". Те са свързани с декларирането на любимците пред местната администрация и плащането на такси за тях.

Предложението за промяна в Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки и регламентиране отглеждането на домашни кучета и котки на територията на Община Пловдив е изготвено от председателя на групата на "Демократична България" в ОбС-Пловдив Веселина Александрова. С него се въвежда еднократно издаване на удостоверение за куче и отпадане на изискването за пререгистрация. Целта е да се улесни сегашната тромава
процедура, при която се налага стопаните на кучета всяка година към 31 март да ги пререгистрират.

"Към момента в регистъра в Пловдив са вписани близо 10 хил. домашни кучета. Това означава, че всяка година близо 10 хиляди души трябва да излязат в работно време, за да посетят районната администрация и да заявят отновонещо, което вече са заявили", коментира Веселина Александрова. Вместо това сега тя предлага да е достатъчна само първоначалната регистрация на кучето, а след това собственикът да декларира единствено промяна в обстоятелствата.

Същото се отнася и за собствениците на кастрирани кучета, които са освободени от такса за домашен любимец. С промените в наредбата се взима предвид, че това е факт, който не се променя и няма нужда да се доказва ежегодно, предвиждат промените в наредбата.

В проекта се предлага и прецизиране на текстовете, свързани с налагането на глоби. В момента Наредбата въвежда с различни текстове еднакви по същността си задължения. Повтарянето им води до това, че за неизпълнение на едно и също по характер задължение се налага самостоятелна санкция за всяко. Например, за недеклариране на домашно куче към момента се дължат два вида санкции, които може да стигнат до 200 лв. Сегашната наредба предвижда глоба
дори за закъснение с плащането.

"Да се налага глоба за закъсняло плащане на такса, вместо просто да се начислява лихва, е незаконосъобразно, защото според Закона за местните данъци и такси неплащането в срок на административна такса или данък не е административно нарушение. В предлаганите изменения тази нередност е отстранена", коментира Веселина Александрова.

Вносителят посочва още, че с промените Наредбата ще бъде съобразена и с приетите през лятото на 2019 г. изменения на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Предстои проектът да бъде подложен на обществено обсъждане.

 

Целия проект на Наредбата може да видите тук:

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Наредба има

Наредба има

03.02.2021 | 10:53

Всичко е до съвестта на собственика и контрола на институциите.

Отговори
0 0
Жццц

Жццц

02.02.2021 | 22:40

А наредба за л@йн@та на кучетата по тротоари, градинки и детски площадки има ли?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?