1553

Областният управител: Съдбата на Альоша е в ръцете на Общинския съвет

Областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев излезе със следната позиция във връзка с искането на Атлантическия съвет за демонтиране на Паметника на съветската армия Альоша.

"Към областния управител на Пловдив постъпи открито писмо от Атлантическия съвет на България, в което се настоява за предприемане на бързи мерки от страна на държавата за демонтиране на Паметника на съветската армия (Альоша), разположен на Хълма на Освободителите в Пловдив.

Премахването и преместването на недвижима културни ценности със статут на паметници  от „местно значение“ е в прерогативите на органите на местното самоуправление. Ще цитирам чл. 17 от ЗМСМА, който казва, че местното самоуправление се изразява в правото и реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение, които законът е предоставил в тяхна компетентност в това число и ал. 1, т. 9 –  поддържането и опазването на културни, исторически и архитектурни паметници.

Общинският съвет като орган на местното самоуправление при настъпили нови обстоятелства може да вземе ново решение по казус, който вече е решаван. Както е известно има такова решение на Общинския съвет -  Решение № 89, взето с Протокол № 8 от 10.04.1996 г. В него Общински съвет – Пловдив е възложил на Кмета на Община Пловдив да "предприеме незабавно необходимите действия за заличаване на паметника "Альоша“ от Хълма на Освободителите, като символ на съветската армия – окупаторка“. Това решение е обжалвано от тогавашния областен управител пред Окръжния съд, който на 20 юни същата година го отменя като незаконосъобразно, позовавайки се на Конституцията и на редица международни спогодби. Решението на пловдивските магистрати е потвърдено от Върховния съд.

Въпросът за собствеността на паметника не е водещ за премахването или запазването на монумента. В подкрепа на процедурата като областен управител направих необходимото обследване на статута на паметника и неговата собственост. Установено е, че акт за държавна собственост никога не е съставян, нито по отменената наредба за държаните имоти, нито по сега действащия Закон за държавната собственост. Затова поисках и допълнителна информация от Дирекция "Регионален държавен архив" – Пловдив, Министерството на външните работи и Министерството на културата. Важно е да се подчертае, че от Министерството на културата ме уведомиха, че паметникът Альоша няма статут на единична недвижима културна ценност. А към днешна дата е важен определеният статут от Закона за културното наследство и неговата квалификация. Според нея паметникът Альоша е ситуиран в границите на недвижима културна ценност  – Парк  „Хълм на Освободителите“, която е със статут на паметник от „местно значение“.

Затова считам, че ако Общинският съвет на Пловдив иска паметникът да бъде демонтиран, може да предприеме конкретни стъпки, за да задвижи процедурата за обследване на статута на монумента по Закона за културното наследство и Наредба № 3 от 2019 г. (пълното название е в приложеното писмо). Нито правителството, нито Министерството на културата могат да вземат решение, без местния парламент на Пловдив.

Затова изпратих писмо до Общински съвет – Пловдив, в което препоръчвам конкретни стъпки, за да могат след това да се предприемат съответните дейности за неговото премахване или запазване. Всичко е в ръцете на Общинския съвет, който може да възложи на кмета да довърши процедурата по Закона за културното наследство и неговите поднормативни актове.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 11 оценки
3.5/5 от 11 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
53 коментара
Горкият областен!

Горкият областен!

27.08.2023 | 21:31

Този дали се е видял в огледалото? Ако се гледа всяка сутрин, егати живота!

Отговори
4 0
Альоша  е  ...ФАКТ!  (и боговете мълчат!)

Альоша е ...ФАКТ! (и боговете мълчат!)

26.08.2023 | 18:01

Альоша пред избори предизвиква ожесточено кресливо кудкудякане –както впрочем и БЕЗПАРТИЙНИЯТ дом; или дом за ОПЕРЕТните заплатаджии– от всевъзможни разноцветни Ортаци и Идиолози целящи просто да отвлекат вниманието на пловдивското човечество от ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ. И ОТГОВОРНОСТИ. "СТАТУТ“ има ли Альошата. няма ли – нито поредният околийски губернатор, нито арх. Петров Петканин, нито СелСъветът (ОС: „Милионите ТИ за Стадионите МИ“) могат да се произнасят. Альоша е ФАКТ. Боговете мълчат. НЕ ПО-МАЛКА КУЛТУРНА ЦЕННОСТ Е ОТ СТЕНОПИС ОТ ЙОНИ ИЛИ СГРАФИТО ОТ МИТЬО (Ах, „ДиКиров“) ИЛИ ОТ ЧИФТЕТО. Надцакването между Агитки ще е безкрайно. „Атлантически“ =АнглоАмерикански= не значи ЕВРОПЕЙСКИ след БрЕКСИТ – племената в Европа си говорим наши си езици различни от ИНГИЛИЗКИЯ, с извинение към АМзаБГ. ZUSAMMEN а не "together". Горката Украина беше ошетана от сем. БайДън (син Хънтър) и предпочете Суверенитет вместо НЕУТРАЛИТЕТ за разлика от швейцарците надхитрили дори милия Адолф през касапницата на ВСВ да си запазят ХЕМ НЕУТРАЛИТЕТ, ХЕМ СУВЕРЕНИТЕТ. (Както Хънтър, така и татко му, президентът Джозеф, понастоящем биват разследвани от Федералното Бюро, не само за харчовете им...)

Отговори
2 0
Защо

Защо

26.08.2023 | 07:53

Никаква емблема на града не е. Долу в подножието има малко паметниче на Левски. Да се махне Альоша, да ходи в музея, защо Пловдив да е под руския ботуш?

Отговори
2 5
Пловдивчанка

Пловдивчанка

25.08.2023 | 08:29

Атлантическия или който и да е съвет не може да решава това с Альоша.Решенията се вземат от пловдивчани.Стига сте ни занимавали с глупости.Не ви ли стига това, че глупаци затриха Каменица,другата емблема на Пловдив

Отговори
6 0
КАМЕНИЦА:  "глупаци" ли или  'П'Р'Е'С'Т'Ъ'П'Н'И'Ц'И'

КАМЕНИЦА: "глупаци" ли или 'П'Р'Е'С'Т'Ъ'П'Н'И'Ц'И'

25.08.2023 | 22:20

Пловдивчанке мари, недей гальовно да наричаш "глупаци" милите ни ПРЕСТЪПНИЦИ!

Отговори
4 0
Пловдивчанка от селата

Пловдивчанка от селата

26.08.2023 | 04:13

Вземи си го на двора ма, сволоч!

Отговори
2 1
Альоша според Околийскио "НЯМАЛ  СТАТУТ НА КОЛТУРНА ЦЕННОС"

Альоша според Околийскио "НЯМАЛ СТАТУТ НА КОЛТУРНА ЦЕННОС"

24.08.2023 | 19:34

„СТАТУТ“ има ли няма ли за Атлантическия Клуб – нито Петканиният арх. Петров, нито околийският губернатор нито СелСъветът („Милионите ТИ за Стадионите МИ“) могат да се произнасят. Альоша е ФАКТ. НЕ ПО-МАЛКА КУЛТУРНА ЦЕННОСТ ОТ СТЕНОПИС ОТ ЙОНИ ИЛИ СГРАФИТО ОТ МИТЬО (Ах, „ДиКиров“) Надцакването между агитки ще е безкрайно. „Атлантически“ Клуб не значи ЕВРОПЕЙСКИ след БрЕКСИТ – племената в Европа си говорим наши си езици различни от ИНГИЛИЗКИЯ, с извинение към АМзаБГ. Горката Украина беше ошетана от сем. БайДън (син Хънтър) и предпочете Суверенитет вместо НЕУТРАЛИТЕТ за разлика от швейцарците надхитрили милия Адолф през касапницата на ВСВ да си запазят хем НЕУТРАЛИТЕТ, ХЕМ СУВЕРЕНИТЕТ

Отговори
9 2
Нямам думи!

Нямам думи!

24.08.2023 | 18:07

Ама този с четвъртитата глава, наистина ли ви е губербатор! Ми този по скоро може да бъде само един от многото аргати на които да му поставят задачи и той да ги изпълнява! На къде отиваш мила моя майнольо! Къде сте бре Кирчовци и Кокорчовци, Гномови, Бойкикевци, Бойко Борисовци, Марсоли, Зикита... така ли ще я управлявате тази държава бре? Ми вие ни докарахте до дъното и продължавате да ни затъвате!

Отговори
12 6
Имам думи!

Имам думи!

26.08.2023 | 04:25

Има си хора за дъното и за върховете. Ти ще си умреш на дъното защото си прост цървул и вярваш, че другите са ти виновни.

Отговори
2 3
Лора

Лора

24.08.2023 | 17:58

С всичко Мара втасала та само Альоша и пречи, иначе всичко е оправено в нещастната ни държава!!!юА дано. Ама ю Надали ли!!!?

Отговори
14 4
Независимост

Независимост

24.08.2023 | 17:06

Съдбата на Альоша и общинските съветници е в ръцете на народа. От Република България може пак да станем Народна Република България.

Отговори
15 5
Блажени са вярващите

Блажени са вярващите

26.08.2023 | 04:28

Скоро ще я обявим за народна кочина с такива обитатели като тебе.

Отговори
3 1
Гошо Гергов

Гошо Гергов

24.08.2023 | 16:37

Ама, какво Ви е направил Альошката, не мога да разбера ? Амчи, бутнете ли го, след това ще искате да ми бутнете и хотела на булевард „България“. Нищо няма да бутате, защото за всички съм платил на изборите!

Отговори
18 3
СТАНА Ужасно, да си кореняк пловдивчанин

СТАНА Ужасно, да си кореняк пловдивчанин

24.08.2023 | 16:34

Съжалявам, че съм от Пловдив! (Излезнеш навън и слушаш разговор от типа: Ресторанти - месторанти де е парата?! Ооооп сааааа, двама се карат трети пИчели.) Успех! Браво на хамериканците, че за токова малко години успяха да промият главите на младите, което пък е ЖАЛКО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ! Народът ни си заслужава всичко, което тепърва ще му се случи. Ральо-вшница, напълни се градът ни със селяци, злобни, арогантни, комерсиални, единствено ги интересуват ПАРИТЕ. Няма МОРАЛ. ПАДЕНИЕ!

Отговори
22 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?