Следвайте ни

Областният управител събра секретарите на общините в Пловдивско

viber icon

Работно съвещание със секретарите на общините в Пловдивска област, които поемат основната задача по подготовката на изборите, бе проведено в Областна администрация. Това е поредната среща, организирана от областна управа, на която се обсъждат важни въпроси и проблеми, с които са се сблъскали институции и ведомства при предишни избори, с цел отстраняването им за вота на 11 юли. „Най-важното е да създадем такава организация, която да не остави и капка съмнение върху честността на изборите“, посочи главният секретар на Областна администрация Георги Янев. 

Отново бяха дискутирани транспортните схеми при доставката на машините за гласуване, както и графикът за придвижване на секционните избирателни комисии до РИК, след приключване на изборния ден. Секретарите настояха фирмата доставчик на машините да се съобрази с разписанията и схемите на общините, за да се избегне ненужното чакане. От общините са категорични, че техните графици трябва да са водещи. „Координацията със „Сиела Норма“ очевидно се очерта като най-трудния момент и ние сме взели всички мерки, за да я подобрим“, увери Георги Янев. 

Поставен бе и въпросът за регламента при дезинфекция на изборните помещенията, а от областна управа поеха ангажимент за среща с РЗИ, ако здравният протокол не бъде изпратен до края на месеца. 

Главният секретар съобщи, че от РУО вече са предоставили списък с училищата с видеонаблюдение. Той припомни също така, че всеки член от новоназначените СИК, който желае да се ваксинира, може да го направи по съгласуван график в здравната инспекция.

Днес областният управител изпрати писмо до кметовете на общини, с което настоятелно обръща внимание и призовава към стриктно спазване на императивните забрани, въведени с разпоредбата на чл. 182 от Изборния кодекс (ИК).

Съгласно цитираното правило, не следва да бъде допускана предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и Общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Лицата на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации не може да провеждат предизборна агитация на работните си места.

Освен изложеното, нормативно установена е забраната за използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация, както и не следва да се допуска такава 24 часа преди изборния ден, както и в изборния ден. Не се допуска извършването на предизборна агитация от служители на вероизповеданията, като не представлява предизборна агитация извършването на религиозни обреди.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?