49

Областният управител с голямо признание за грижата към бежанците

Наталия Елис подготвя нов проект, който ще се реализира с подкрепата на ООН в Пловдив 

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев получи благодарствена грамота от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ за оказаната подкрепа за украинските бежанци от страна на администрацията. Отличието беше връчено от председателя на фондацията Наталия Елис в присъствието на почетния консул на Украйна в града Димитър Георгиев. 

 „През тези близо две години всички държавни и общински институции обединиха усилия и вече смело можем да кажем, че Пловдивският модел на работата е признат за най-успешен в Европа и света“, заяви Наталия Елис. 

По време на срещата бяха обсъдени нови инициативи, които ще бъдат осъществени със съдействието на Областна администрация и Община Пловдив. „Предстои под егидата на ООН да бъде създаден социално-комуникационен център за подкрепа, в който да се прилага и да се презентира пловдивският модел за адаптация и социализация на бежанците“, съобщи Наталия Елис. По думите й всички институции в Пловдив са изключително добронамерени и помагат с всичко, което е необходимо. Благодарение на общите им усилия бежанците имат подслон, храна и работа, а децата им са настанени в детски центрове или училища. Към този момент в училища в Пловдивска област се обучават 700 ученици, а детски градини и центрове – 280 деца. През последната година над 700 души са преминали през буферния център „Втори дом“, който се помещава в сградата на бившата Белодробна болница и бе предоставен от Община Пловдив за нуждите на фондацията. 

„Продължаваме да бъдем притегателен център за бежанците, намерили първо подслон във Варненска и Бургаска област, защото ние много бързо реагираме – организираме езикова подготовка и им намираме работа. Над 150 са украинските специалисти, които успешно се реализират в нашите предприятия от Тракия икономическа зона“, коментира и почетният консул. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Този путинофил консула защо го показвате?

Този путинофил консула защо го показвате?

03.01.2024 | 16:16

Вижте му кремълската физиономия.

Отговори
1 2
за това

за това

03.01.2024 | 16:43

за да знаеш кой кара влака мухлясъл мозък...

Отговори
4 3
кафа

кафа

03.01.2024 | 16:03

шебеци не управници еле тоя е направо за изхвърляне.

Отговори
4 1
кафа

кафа

03.01.2024 | 16:18

за митко розата става дума

Отговори
3 0
подлизурки ненормални

подлизурки ненормални

03.01.2024 | 16:01

да му е.ба майката продажна....а на връх Коледа и Нова година на пейките пред нас спяха бездомни клошари---------------- българи?????? къде си бе д.зимбиле?!?! помияри гадни продавате се за конюктурна слава.... аз не искам в Пловдив нито един украинец.... еле пък да ми се хвалиш и да получаваш награди......това с моите пари ли го правиш ?!?! ако вадиш от джоба си прави ако щеш челни стойки но ако го правиш с парите на пловдивския данъкоплатец си престъпник!!!! украинци в нашия блок всеки ден водят дете на градина с тъкси и с такси се връща майката- вечерта по същия начин викат такси отива майката и се връща с такси .....колко им излиза масрафа месечно..?!?! коя българска майка може да си го позволи в чужда страна..?!?! и в България без да работи!?! мирясайте с тези помощи и ненормални идиотщини да угаждате на украинци... лентяи.

Отговори
5 3
Пловдив

Пловдив

03.01.2024 | 15:49

Слава ама в Украйна тук сте на гости тук е България , хрантутници .

Отговори
5 3
Слава Україні ❤️ Брaтя

Слава Україні ❤️ Брaтя

03.01.2024 | 15:27

БPАВО!

Отговори
3 4
подлизурки ненормални

подлизурки ненормални

03.01.2024 | 16:02

по едно дърво неокастрено ще видиш на кого браво на кого слава....

Отговори
4 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?