49

Областният управител обеща рамо на пловдивския бизнес за 6 важни проекта

Подкрепа за няколко важни проекта за Пловдив обеща новият областен управител Ангел Стоев на среща с най-голямото работодателско обединение в региона - „Бизнесът за Пловдив“. От страна на сдружението в нея взеха участие председателят Атанас Рогачев и членовете на Управителния съвет - Любозар Фратев, Илиян Филипов, д-р Ангел Ставрев и Илия Динков.

„Един от приоритетите по време на ограничения ми мандат е да възстановя добрия диалог между държавата и бизнеса на местно ниво, защото той създава работни места, плаща данъци и гарантира икономическия просперитет на региона“, заяви Ангел Стоев. Той подчерта, че ще съдейства по всички въпроси и ще подпомогне комуникацията с правителството и отделните министерства.

Представителите на сдружението изразиха позиция, че затрудненият диалог през последните месеци е довел до блокиране на стратегически проекти за града и областта и до забавяне преодоляването на редица проблеми. Като един от най-спешните за решаване въпроси е почистването на река Марица. „Коритото е опасно обрасло с храсти и дървета, което създава риск от наводнения“, заяви Любозар Фратев.  Ангел Стоев подчерта, че ще предприеме спешни действия за подновяване на догорите за почистването на реката на територията на областта. „За проблемите в рамките на града ще проведа среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров и се надявам и там да стигнем до решение“, увери още областният управител.

Сдружението се опасява, че заради политическата криза е блокиран и проектът на НКЖИ за естакадата на бул. „Копривщица“ с повдигане на жп линиите от гара „Филипово“ до Централна гара, а той има реален шанс да получи финансиране по европейските програми. „Бизнесът за Пловдив“ се надява, че ще подновят разговорите си с новото ръководство на Министерството на транспорта, защото този проект е от изключителна важност за облекчаване на трафика в града.

С преодоляване на задръстванията е свързана и още една инициатива на „Бизнесът за Пловдив“ – подобряване на движението по Околовръстното шосе в посока Пазарджик. „В процедура сме на закупуване на парцел, който ще дарим на АПИ, за да може в рамките на настоящия ремонт на отсечката, да се изгради съоръжение, което да облекчи завоя в посока Пазарджик, където сега са най-големите тапи“, обясни Атанас Рогачев.

Сдружението разработва идеен проект за изграждане на нова инфекциозна болница, която да може да поема пациенти от цяла Южна България. „Има различни начини за финансиране на това модерно лечебно заведение – както със средства от ЕС, така и ако се обединят усилията на публично-частното партньорство“, коментира Атанас Рогачев.

„Бизнесът за Пловдив“ се надява настоящото правителство да поднови ремонта на пловдивската Концертна зала, която е една от обществените каузи на сдружението. По времето на министър Велислав Минеков със съдействието на областния управител Ангел Стоев в бюджета на МК бяха осигурени 11 млн. лв.  До този момент обаче така и не е стартирала процедурата по възлагане.

По време на срещата стана ясно още, че сдружението подкрепя и проекта за строителството на Втори гребен канал, който е включен в Плана за интегрирано развитие на Община Пловдив. Според тях неговото изграждане ще окаже положителни ефекти върху икономиката и благоустрояването на Пловдив. Вторият канал ще позволи България да бъде домакин на световни първенства по гребане, които ще привличат хиляди спортисти, фенове и туристи. Дублиращото съоръжение ще разшири и облагороди зоната за отдих край Гребната база и тя ще се превърне в още по-привлекателно място за  спорт и развлечение на пловдивчани и гостите на града.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Трети Клас

Трети Клас

09.08.2022 | 22:42

То па един областен?! Милиционер.

Отговори
5 2
Едноличен търговец

Едноличен търговец

09.08.2022 | 21:27

Бизнесмени на държавна ясла, ха ха ха големи бизнесмени няма що. Ако тия ще ни оправят, зачеркнете Пловдив.

Отговори
10 1
боян

боян

10.08.2022 | 22:01

че нали пимк киха на кмета за 2 стадиона! кво очаквате от тия смешници, бе, хора????и тоя областен иска да намаже от тях....

Отговори
1 0
Ами сега?

Ами сега?

09.08.2022 | 19:04

Областния кво им се усмихва все едно че яйце му белят! Тези го прогониха от това сдружение сега много го ухажват!

Отговори
8 1
Сол и малко пипер

Сол и малко пипер

09.08.2022 | 19:01

Ми този Фратев, вечната Амбър! Този е на всяка манджа миродия! Вчера щеше да прави опера, днеска болница! Така от цвят на цвят му мина и живота! Девиза му е Аз съм с таз, която е на власт!

Отговори
9 2
Май някой завижда на Фратев

Май някой завижда на Фратев

10.08.2022 | 10:04

Вий малко като: Не го познавам ама го мразя. Фратев е много висока топка. За да се мерите с него - напишете какво сте свършили.

Отговори
0 1
Петков

Петков

09.08.2022 | 18:12

Настояването им за ж.п. естакада гара Пловив -гара Филипово показва ,че са измислени бизнесмени и подставени лица.Един бизнесмен първо ще си направи икономическа сметка и после ще говори.

Отговори
11 2
Сетила се Мара, да се побара

Сетила се Мара, да се побара

09.08.2022 | 17:53

На тези специалисти по всичко и прехвалени бизнесмени, това ли им е работата да чистят Марица и да оправят организацията на движението!Сега пък и инфекциозна болница щели да правят! Ми това са задачи на общината, защо само губят времето на областния управител? Айде гледайте си "големия" бизнес и не се бъркайте на хората в работата!

Отговори
14 2
Toto Rino

Toto Rino

09.08.2022 | 17:43

Мошеници

Отговори
13 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?