Следвайте ни

Обитатели на 80 мезонета: Дайте ни работа, а къщи сами ще си построим!

Вода до вторите етажи не стига, в избите - течове, жалват се наемателите на VIP квартала

viber icon

Европейският съюз да ни даде работа, а не да ни строи къщи. За какво ни са, като във всички семейства има безработни и се чудим как да си плащаме наема, тока, водата. Така Руска Есева, една от обитателите на VIP квартала срещу Руския пазар, коментира намерението на германски инвеститори да строят нови жилища за малцинствата в Пловдив. Руска е на 53 години и разказва, че навремето е работила в сладкарски цех, в “Ален Мак”, В КЦМ, но сега никъде не може да се уреди.
Преди години тук, до Шекера, имахме своя къща. Беше на един етаж, но с три стаи, с баня и бол вода. Беше по-малка, но сто пъти по-хубава от тази, на която є викате палат, маха към крайната къща на ул. “Кипарис” жената с топли кафяви очи. Къщата беше наша, наем не плащахме както сега - вали-гърми, трябва да дадеш 50 лева. Вода до втория етаж не стига, улукът се е скъсал и като завали, тече. “Жилфонд” ни взима парите за наеми, но за десет години веднъж не са дошли да направят ремонт, недоволства мъжът, представил се като Асен Асенов. Улицата е недовършена, асфалт няма и след дъжд до ушите тънем в кал, недоволства наемателят.


 Двуетажните къщи са построени на калкан в четири редици.


Още два сектора има откъм Шекера. Общо са 80. Когато започнаха да строят селището, събориха всички постройки с обещанието да настанят техните обитатели в новите домове. Така и стана с тази разлика, че сега са длъжни да плащат наем. Мезонетите са с хол, стая и кухня на първия етаж и две спални на втория. И на двата етажа има санитарни възли с баня.


С изключение на крайната улица всички останали са асфалтирани и са сравнително чисти. Повечето от типовите къщи са ремонтирани от самите наематели. Боядисани са в по-ярки и наситени цветове - бордо и керемидено, някои са опасани с огради от ковано желязо. Зад портите са вкарани коли, тук-таме са сложени бели тенти и масички. До една от къщите е построен гълъбарник, в други две са отворени магазин за хранителни стоки и закуски. В съседство се налива външна стълба. Повечето мезонети имат PVC дограма, сателитни чинии, плочки, налепени по външни стени, вероятно са красота. Дори и насред работния ден животът в махалата кипи. Пред къщите е пълно с народ. Жените готвят, премитат, перат и се жалват, че масово са безработни. Уточняват, че не са роми, а са турци, но са запазили българските си имена, защото живеят в България. Гневят се, че освен недостиг на вода на горните етажи има течове на канализационните тръби в избите.
Елате да видите, от влагата всичко мухлясва, лошата миризма стига до стаите, чак не можем да спим, разказва Виолета Андреева. По тръбите в мазето наистина се вижда теч, а по вещите - мухъл. Така е от първия ден, в който се настанихме тук, много пъти се жалваме, но никой не ни обръща внимание, само искат да даваме пари, нарежда Виолета. Къщата є е обзаведена с мека мебел, на спалните са метнати лъскави покривки, килимите блестят от чистота, плочките на пода светят, тапетите са със сребристи нишки.


 Заради течовете тротоарът започна да пропада, сочи съседът на Виолета и хуква през глава да обслужва клиентите, дошли да купят закуски. Друга съседка, нарекла се Кристина Йорданова, показва черно петно на тапета във фоайето. Разправя, че детето є е с астма заради влагата, която търпят от години.


Спираме да плащаме наемите, ако “Жилфонд” не направи ремонт, решава мнозинството, наизлязло на улицата. По данните на “Жилфонд” наемателите са 84 семейства. В някои мезонети живеят по четирима, в други фамилиите са 10-членни. В зависимост от плодовитостта, обясняват словоохотливо обитателите.


В дъното на една от улицата цялата многолюдна челяд е насядала на тротоара и изчуква орехи. Ще продават, след като ги изчистят. Какво да правим, работа няма, оплакват се един през друг жителите на мезонетите.


Тая няма да стане, няма да ни откажат от гурбета с нови къщи, отсича Ваня Михайлова, отпивайки на малки глътки от кафето и разказва, че синът є, снахата, двете им деца, брат є, неговата жена и техните деца са заминали в Германия и не искат да се връщат в хубавите къщи, защото в България няма работа. В Дортмунд си взимат 50 евро на ден, в Пловдив в най-добрия случай - 280-300 лева. Кой ти дава в България 50 евро на ден, разправя Ваня. Родата є вече две години и половина живее в Германия. Професия нямат, работят нелегално, където и каквото падне, но пак е по-добре, отколкото тук. Като са отишли, не знаели немски, разбирали са се с пръсти и тук-таме на турски, но постепенно са понаучили някои думи, описва гурбета жената и се залавя да чисти орехи.


Накараха децата ни да ходят в Германия и Франция да се е.... за пари, какво да правят, като тук няма работа, аз също щях да отида, но съм вече дърта, оглася шумно улицата възрастна дебела жена. И аз бих отишла, подхваща почти момиче с бебе в количка. Нямам пари да го храня, какво от това, че живея в двуетажна къща, отронва оклюмало младата майка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

三便宝

06.09.2013 | 05:59

威哥王:http://威哥王.feelkanpo.com\nレビトラ:http://www.levitramall.com\nlevitra:http://www.levitramall.com\n精力剤:http://www.levitramall.com\nシアリス:http://www.cialismall.com\nCialis:http://www.cialismall.com\n威哥王:http://威哥王.feelkanpo.com\n\n三便宝:http://www.feelkanpo.com/view/823.html\n威哥王:http://www.feelkanpo.com/view/415.html\n紅蜘蛛:http://www.feelkanpo.com/view/473.html\n花痴:http://www.feelkanpo.com/view/593.html\n中絶薬:http://www.feelkanpo.com/hininn/25.html\n天天素:http://www.feelkanpo.com/view/573.html\nRU486:http://www.feelkanpo.com/view/407.html\n精力剤:http://www.feelkanpo.com/energy/default.html

Отговори
0 0

巨人倍増

06.09.2013 | 05:58

精力剤:http://www.newtrendsshop.com\n威哥王:http://www.newtrendsshop.com/p250.html\n巨人倍増:http://www.newtrendsshop.com/p2.html\n三便宝:http://www.newtrendsshop.com/p288.html\n紅蜘蛛:http://www.newtrendsshop.com/p35.html\n媚薬:http://www.newtrendsshop.com/c60.html\n花痴:http://www.newtrendsshop.com/p28.html\n蟻王:http://www.newtrendsshop.com/p206.html\nアリ王:http://www.newtrendsshop.com/p206.html\n男露888:http://www.newtrendsshop.com/p349.html\nしんいちつぶしん:http://www.newtrendsshop.com/p429.html\nくらはちほう:http://www.newtrendsshop.com/p430.html\n消渇丸:http://www.newtrendsshop.com/p179.html\nモチベーター:http://www.newtrendsshop.com/p213.html\nmotivator:http://www.newtrendsshop.com/p213.html

Отговори
0 0

читател

31.08.2013 | 16:53

МАНГАЛИТЕ КРАДЛИВИ МИСЛЯТ САМО ЗА СЕКС И ЯДЕНЕ , ТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ НИЩО... ГАДНА И МРЪСНА НАПАСТ ,ДА СИ ОТИВАТ В ИНДИЯ.....

Отговори
0 0

xitler

31.08.2013 | 16:02

Mangala razbira samo ot toiaga tova sa gadni marzelilivi kradlivi jivotni geta s bodliva tel i mnogo boi ot tova razbirat samo !!!!!!!!!!1

Отговори
0 0

nihikobg1982

31.08.2013 | 15:59

За да имате работа 1-во трябва образование и 2-ро трябва да ходите на училище. Има едно решение в градовете и селата със малцинства спират им се социалните издръжки до показване на резултат от страна на родителите към нашата образователна система. Когато им се спрат издръжките сами ще се сетите, че трябва да водите децата на училище. Няма да ги жените на 12- 14 години. Вижте какво правят циганите калаеджии - искат да се изучат и тогава семейство и тн.

Отговори
0 0

Десен

31.08.2013 | 09:57

Никой не е длъжен да ви дава нито работа, нито къща. Не заслужавате, а и не е правилно. След като сте направили по 10 деца, трябва да си им берете гайлето и да си ги гледате, ако не - да ви няма. Нямате морално право, макар, че надали знаете какво е морал... Няма ние да ви плащаме тока и водата. Не стига, че ви издържаме, ами и си позволявате да крадете и нападате, като след това, когато ви хванат, пак се оправдавате, че нямате работа - ами намерете си. Пак да повторя - никой не е длъжен да ви дава нито дом, нито работа, второто си го намирате САМИ, а първото следва да е естествено продължение на второто. А ако не ви искат никъде - пак сте си виновни сами, защото сте ужасно мързеливи и само се чудите как да драснете.

Отговори
0 0

Лесно е да кажеш: "Дайте работа"

31.08.2013 | 08:28

\"Дайте ни работа\". Добре де, каква работа? Да метете ли? Не, че и това правите като хората. Дейността на 30 метачи се покрива от един човек с малка машина. Само че там, където НЕ ВИ ИСКАТ - макар и да се вайкат за правата ви. Нямате ценз и за строителството. Малцината, които умеят нещо са се учили в чужбина и пак бягат натам. Да не говорим, че е криза и работа няма и за образованите. Надувате по цял ден музиката и не еб*вате да помислите за утрешния ден, макар и да са ви създадени условия. Бълвате деца като хлебарки, без да се съобразите с това, какво бъдеще ще им осигурите. Същото правите и като отидете в чужбина. Кражби, просия, проституция и разграбване на социалната система. Затова пропищяха от вас навсякъде.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?