1553

Обгрижват възрастни хора като във ВИП хотел

Репортерска проверка предизвика получен читателски сигнал за лоши условия в частния Дом за стари хора „Вип Хепи Хоум“. За редица нарушения по отношение на хигиената, документацията, обслужването и обгрижването на възрастните хора алармира в писмо до медиите в града г-жа Гергана Генчева.

Сградата на посочения адрес на ул. „Прохлада“ 30 обаче прилича по-скоро на хотел, отколкото на “опасно място“, в което са настанени безпомощни старци, оставени на произвола на съдбата, както е описано в сигнала, видя репортер на "Марица".


Посреща ни собственикът на дома Еньо Петров. Оказва се, че това не е първият сигнал срещу дома. Според него добрите условия са активирали конкуренцията, която е започнала атаките срещу него още от отварянето му. Показва всички документи, за които в сигнала се твърди, че липсват -  декларациите за конфиденциалност, здравни книжки на персонала, работно време, длъжностни характеристики на служителите, трудови договори, договори за настаняване, график на работа на служителите, правилници, заявление за ползване на социални услуги, лиценз, разрешителни, договори за храна, вкл. за различните диети, и т. н.

Еньо Петров ни развежда да разгледаме дома, открит преди малко повече от година. Обстановката наистина е далеч от представите ни за място, където възрастни родители са оставени от децата си на доизживяване. Сградата е на три етажа с по осем стаи. Всичко вътре е ново и чисто. Матраците и възглавниците са „дишащи“, леглата са обезопасени с възможности за регулиране на височината и положението на тялото. Над всяко има бутон за аларма, ако някой има нужда от помощ или лекар. Малки мивки позволяват във всеки момент хората да могат да се измият или направят сутрешния и вечерния си тоалет. В стаите са настанени по двама души, за които са предвидени самостоятелни гардероби, място за хранене, климатик и плазмен телевизор.

„Ако някой поиска, може да бъде настанен и в самостоятелна стая, но тогава цената ще е по-висока. Санитарните помещения наистина са общи, по две на всеки етаж, но във всяко от тях има по три тоалетни и две бани - отделни за мъже и за жени“, уточнява управителят.

„Фаянсът е италиански, кабинките са достатъчно широки, а в двете бани могат да се вкарват хора на колички, които спокойно да могат да се къпят“, разказва собственикът. Общото помещение е уютно, светло и широко. В него старите хора могат да се разположат удобно на меките дивани, да гледат заедно новините или любимите сериали, а за любителите на настолните игри е предвидена голяма маса. Посрещат ни няколко възрастни дами, които хвалят условията и отношението на персонала към тях. Две от тях са преместени от децата си от други домове за стари хора и не пропускат да изтъкнат разликите в обстановката, отношението и обслужването.

„Много се грижат за нас. Храната е хубава, винаги има десерт и ни стига. Редовно идват да се грижат и за външния ни вид, ако имаме нужда от боядисване на косата или подстригване“, хвалят се възрастните жени. Разказват, че в това помещение заедно посрещат празници и се черпят за рождени и именни дни. Въпреки че храна се доставя от външна фирма, си имат кухненски кът, където по различни поводи си пекат баници или сладкиши. С нетърпение чакат да се стопли времето и да си направят цветна и зеленчукова градинка, както им е обещал Еньо Петров.

За здравето на домуващите се грижи д-р Румяна Даскалова, която е общопрактикуващ лекар с повече от 22 години трудов стаж.

„Всеки, който постъпва при нас, идва с медицинското си досие, описано е в какво състояние е приет човекът, контактите с близките му, има ли алергии и т.н. За всеки се прави индивидуален план за здравните грижи, от които се нуждае, диета, която трябва да спазва, има ли нужда от допълнителни предписания и лечения. Към тези документи се прикрепя и листа, на който се описва всеки ден какво е било кръвното налягане - сутринта и вечерта. Работим и с външни специалисти, рехабилитатори и Спешна помощ, ако се наложи“, обяснява д-р Даскалова. Тя показва и седмичното меню, в което е отбелязанa и храната за хората, които се нуждаят от специална диета.

В момента в дома са настанени 16 души, а капацитетът е за 86. За да се чувстват добре възрастните хора, в учреждението не се настаняват тежко болни. „Всеки може да реши докога да остане близкият му. Някои ги оставят, докато премине проблемът с получена травма след падане и възрастните хора са безпомощни, докато децата им са на работа. Повечето обаче остават за по-дълго, когато близките им работят в чужбина“, обяснява собственикът.

„По всяко време сме готови за проверки. Не е приятно да сме непрекъснато под стрес, но по-важното е да сме полезни и на възрастните хора, и на децата им“, убеден е Еньо Петров.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
РЕДНО Е

РЕДНО Е

26.02.2024 | 17:18

ТЕЗИ ДОМОВЕ ТРЯБВА ДА СА ЗАБРАНЕНИ КОГАТО ИМАШ ЖИВИ ДЕЦА!!! И СЪЩО КАКТО ОТНОШЕНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ КЪМ МАЛКИТЕ БЕЗЗАЩИТНИ ДЕЦА ---- ДА Е ТАКОВА ОТНОШЕНИЕТО И ОТГОВОРНОСТТА КЪМ ЖИВИТЕ ДЕЦА НА ВЪЗРАСТНИТЕ РОДИТЕЛИ...ТРЯБВА ДА ИМА СОЦИАЛНА ПОЛИЦИЯ !!!!!! ДО КОГА ЩЕ СЕ ОПРАВДАВАМЕ КОЛКО Е ТРУДНО ДА ГИ ГЛЕДАМЕ...А ТЕ КАК НИ ГЛЕДАХА ПО ЛЕСНО ЛИ ИМ БЕШЕ?!?! И ДРУГОТО ОПРАВДАНИЕ АБЕ ТАМ СА СИ СРЕД СВОЯ СРЕДА И ИМА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ!!!!!!!!!!!!!!! ЛЪЖА Е ОПРАВДАНИЕ !!!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 1
ПИТАНЕ

ПИТАНЕ

26.02.2024 | 14:33

МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА СПОДЕЛИ СРЕЩУ КОЛКО ПАРИ ГИ ОБГРИЖВАТ ....ЦЕНИТЕ КАК ВЪРВЯТ ИМАМ ЕДНА РОДНИНА ЗА ПРЕЖАЛВАНЕ.... ДА ВИДЯ ЩЕ СЕ СПРАВЯ ЛИ ФИНАНСОВО ЗА ДВА ТРИМЕСЕЦА...ТАМ ТОЛКОВА Е ПРЕСТОЯ НА БЯЛ СВЯТ?!?!

Отговори
1 0
СРАМ И ПОЗОР ЗА ДЕЦАТА

СРАМ И ПОЗОР ЗА ДЕЦАТА

26.02.2024 | 14:02

Днес попаднах на тази статия която за мен е истина !!! колкото познати имама дали свои близки и роднини в такива "вип " домове изкарват по 3-4 месеца и после не можеш да ги познаеш в ковчега....все едно са били в освенциум!!!! Просто други хора !!! на темата на една от снимките познах моя изключително близка родственица първа братовчедка на мой родител това е жената която маха с ръка на преден план , а зад нея е една леля като луда с несресана коса..... та тази моя роднина отгледа възпита и изучи подобаващо двама сина ....но явно не ги научи на най важното любов и отношение към родителя...... жената е с инициали М.М.ЧАЛЪКОВА! това е жена изстрадала учител по професия !!! жалко жалко за изучените синове!!!!! жалка история поплаках не знаех, че е в такъв дом ще я посетя.... ! а в дома какво да гледам някакъв вид хотел последна категория!!! възрастния човек когато е при близките си има нужда от грижи да така е ,но този човек се чувства като в крепост при своите...на своето легло на своя си уют....представям си как би легнала майка ми на тези матраци?!?!? това прилича на легло на кокили от снимката тя ще е като в кафез....условията не са уютни те са хотелски..... ОБИЧАЙТЕ СИ РОДИТЕЛИТЕ, ДА ТЕ СТАВАТ ТЕЖЕСТ, НО И ВИЕ НЕ СТЕ БИЛИ БЕЗПРОБЛЕМНИ.... НЕ ГИ ЗАРЯЗВАЙТЕ В ДОМОВЕ !!!! ТОВА Е УБИЙСТВО ЗА ДУХА И ДУШАТА НЕ САМО ТЯХНАТА А И ВАШАТА!!!! КАК СИ ГЛЕДАТЕ ДЕЦАТА В ОЧИТЕ !!! КАКВО ИМ ПОКАЗВАТЕ ?!?!

Отговори
1 2
СРАМ И ПОЗОР  ЗА ДЕЦАТА

СРАМ И ПОЗОР ЗА ДЕЦАТА

26.02.2024 | 17:03

ПОПРАВЯМ ИНИЦИАЛИТЕ НА ЖЕНАТА ЙОР. М.ЧАЛЪКОВА !!!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?