Следвайте ни

Обещано: Без миризми на Ягодовско шосе след 2 години СНИМКИ

Здравко Димитров даде старт на високотехнологичен и екологичен проект

viber icon

След модернизацията на пречиствателната станция на Ягодовско шосе, която започна от днес,   утайките ще се преработват по нов способ. Новата технология позволява много по-добро пречистване на отпадъчните води, увери шефът на ВиК - ЕООД_ Спартак Николов. Ще намалеят и неприятните миризми в съседната зона, включително в "Тракия". Зам.-кметът Пламен Райчев уточни, че такъв обект няма как да мирише на рози, и допълни, че  при една от проверките по сигнал  e било установено, че наоколо има гъбарници и обори, от които се разнасят миризми.

Стартът на проекта за модернизацията на пречиствателната станция на стойност 70 млн. лева бе даден в присъствието на кмета Здравко Димитров, който отчете, че днес е хубав ден за Пловдив и съседните села.

 Със завършването на проекта пречиствателна станция – Пловдив ще бъде единственото високотехнологично, екологично и енергийно съоръжение в България със соларен парк, който ще се използва за термичната обработка на утайките. Предвидени са два нови когенератори, които  за  биогаз и добив на електоенергия, която ще задоволява нуждите на самата станция.

”Това показва отговорно отношение на бенифециента на проекта – община Пловдив както към опазването на околната среда, така и намаляването на производствените разходи”, каза Николов. 

В проекта са включени  също така изграждане на четири нови помпи, инсталация за термично изсушаване на утайка, система за допълнително отстраняване на фосфор с утаяващи агенти., рехабилитация на съществуващите мощности.

Пречиствателна станция е проектирана през 1973 – 1974 г.,  въведена е в експлоатация десет години по-късно и технологията е морално остаряла.  Последната реконструкция е направена в края на 90-те години. Според данните на В и К – ЕООД до 2008 г. се пречистват отпадъчните води само от южната част на Пловдив, тоест 70 процента от цялото количество. От северната страна те се заустваха директно в Марица без пречистване. След няколко години са изградени помпена станция и магистрален северен колектор и през 2008 г. са въведени в експлоатация два колектора под налягане. В момента всички отпадни води се събират в смесената градска канализация и постъпват в Пречиствателна станция. 

С въвеждането на новите мощности допълнително  ще се извършва пречистване на водите със среден дебит на денонощие 180 000 куб. м., достатъчен за обслужване обслужване на 450 000 жители. 

Общината ще води разговори с Министерството на финансите след изборите с предложение държавата да поеме 3 милиона и половина лева санкции, наложени от управляващия орган за пропуски и грешки в обществената поръчка.

„Използвахме всички варианти за обжалване на финансовите корекции, но с последното решение на ВАС е потвърдена дължимата по проекта сума от 3,5 млн. лева. Тя е наложена на базата на обществената поръчка, проведена в предишния мандат. Като процент тази корекция не е голяма и не надхвърля допустимия размер, но на фона на голямата стойност на обекта става внушителна”, обясни зам.-кметът Пламен Райчев.

Спартак Николов символично направи копка на мястото, където ще се строят новите съоръжения, а Здравко Димитров подари бутилка шампанско на багериста с пожелание на строителите да си свършат добре възложената им работа.

Снимки от Франк Воща

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Киро

Киро

21.06.2021 | 22:03

там където мирише на лайна има най много пари

Отговори
0 0
Али Баба

Али Баба

21.06.2021 | 14:31

Kакви още разкрития за Спартак Николов трябва да се направят за да бде освободен от поста управител на ВИК.В марица има много написано за Спартак Николов за кръг от приятелски фирми за какво ли не. На скоро и договора за Брестовица в нарушение на ЗОП . ....................Министре какво чакаш

Отговори
6 2
Мендо

Мендо

21.06.2021 | 14:47

Чака Спартачето да го включи в отбора на Менда, Тотев, Зико. Демек да лапа и новия министър. Няма друго обяснение.

Отговори
6 2
Воеводата!

Воеводата!

21.06.2021 | 16:52

Ми парите дека ги украдойте не миришуват бре, маскари с маскари!

Отговори
2 2
СПРАВЕДЛИВ

СПРАВЕДЛИВ

21.06.2021 | 17:26

СПАРТАКА ТРЯБВА Е В ЗАТВОРА ,А НЕ САМО ИЗГОНЕН ОТ РАБОТА.ТОЙ Е ПОЗОР ЗА БАЩА СИ ,МАКАР И БАЩА МУ ДА Е МАЛИНОВО ЧЕРВЕН КОМУНИСТ ,НО ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН ДО МОЗЬКА НА КОСТИТЕ.БЕШЕ ПЪРВИЯТ КМЕТ НА ТРАКИЯ ПО КОМУНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ.

Отговори
2 2
Инженер

Инженер

21.06.2021 | 14:17

Кой Ви каза, че последната реконструкция е от 90 -те години? Разпитайте п0-подробно, но не Спартак Николов.

Отговори
7 2
СО КОГА

СО КОГА

21.06.2021 | 12:12

АКО ПРЕЗИДЕНТА, ДО КОГА ЩЕ СТОИ НА НАЙ ВЪЗЛОВОТО МЯСТО ВЪВ ВИК СПАРТАК НИКОКОВ . ЗАДМИНАВА ТОТЕВ ПО УСВОЯВАНЕ

Отговори
12 2
Чичко Паричко

Чичко Паричко

21.06.2021 | 13:50

Вържете им ръцете отпред,както си подпират онези работи ,за да не крадят че пуснат ли ги тези бързи смели и сръчни ръчички почват да бъркат в кацата с неда и миризмите ще си останат а паричките няма да ги има!

Отговори
6 1
ВЪН БРЪМБАРИТЕ

ВЪН БРЪМБАРИТЕ

21.06.2021 | 12:10

СПАРТАК НИКОЛОВ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА ГЕРБДЖИЙСКИ ГЕПАДЖИЯ

Отговори
11 2
Батко

Батко

21.06.2021 | 12:00

Тия обори не им е мястото там, от години се сигнализира и нищо

Отговори
7 0
Не че нещо, ама

Не че нещо, ама

21.06.2021 | 11:54

Миризмите не убиват! ФПЧ - да! Работете в тази насока - намаляване на ФПЧ! Работа, работа, работа!!!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?