Следвайте ни

Несбъднати мечти: Обещаваха ни ескалатори и модерни асансьори

viber icon

Повечето от пешеходните подлези нямат рампи, за да  могат да се ползват пълноценно от инвалиди, майки с детски колички и велосипедисти. Изискването за лесното преминаване по стръмните стълби, било с помощта на рампи, ескалатори или асансьори, беше заложено в условията на  всички концесии, но не се изпълни.

Рампи има  в подземното  съоръжение  срещу „Тримонциум”, откакто то е построено, в Археологическия подлез, където концесионерът беше направил допълнителен наклон от западната му страна зад търговския център, а също така до Бетонния мост под бул. „Македония”, който беше  изграден преди няколко години. На повечето от стълбищата стърчат стари ръждясали релси, по които трудно може да минат съвременни колички, камо ли да ги ползва инвалид.

Асансьорът на стълбището в подлеза си остана несбъдната мечта. Преди години с такава ефектна  оферта беше за​шеметил общинарите покойният президент на Локото Георги Илиев, когато  даваше мило и драго да спечели концесията за пространството под бул. „Христо Ботев” срещу гарата. Неизпълнената клауза от инвестиционната програма беше една от причините за прекратяването на договора.

Но и в Община Пловдив не си мръднаха  пръста да облекчат достъпа до този подлез, чиито стълбища са с изкъртен бетон. Те са голяма мъка  и за пътниците, принудени да мъкнат по стълбите куфари и чанти. 

Единствено в другата част на подлеза, която попада под жп линията и е дадена на концесия от НКЖИ на Миролюб Столарски, има два ескалатора. Те обаче не са в ред - работят от време на време и само нагоре.

Със съвременна и удобна рампа трябваше да оборудва подлеза до аптека "Марица" и  неговият бивш концесионер Тодор Бурджиев. Но не го е направил.  Опит за по-лесен достъп до подземното съоръжение срещу Панаира беше предприел тогавашният районен кмет на "Северен" инж. Ральо Ралев. Рампата обаче се получи с много висок наклон и почти не се използва.  

Преди местните избори в Община Пловдив много приказки се изговориха за асансьор на един-два входа на пешеходното съоръжение до Чифте баня., който щеше да бъде част от грандиозния ремонт за над един милион лева. Реално обаче нищо не се случи. Проблемът е, че бившата градска управа не беше осигурила финансиране и се готвеше да тегли заем по "Флаг".  Новият кмет Здравко Димитров спря това намерение с аргумент, че най-напред трябва да се приеме инвестиционна програма, а след това да се види кои обекти и по какъв начин да се финансират.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?