Следвайте ни

Няма злоупотреби с лекарства в Центъра за хора с деменция

viber icon

Няма злоупотреби с лекарства, предписвани на пациента в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Пловдив.

Това са установили специалисти от Регионалната здравна инспекция, извършили проверка там, съобщи директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева. Повод за инспекцията бе скандалът, избухнал след излъчен телевизионен репортаж, в

ко​йто са изнесени  факти за грубо отношение към болните и предписването на лекарства, които  са им давани, без да имат нужда от тях. В репортажа бяха замесени имената на две лекарки - една, която работи в центъра, и друга - от Клиниката по психиатрия към УМБАЛ "Св. Георги". Според твърденията на роднини на възрастни хора, настанени в Комплекса за социални услуги "Св. Георги", двете специалистки източвали пари от Здравната каса, като изписвали скъпоструващи лекарства за настанени в дома, но те не стигали до пациентите, а били продавани на свободния пазар. На обитателите в центъра, които страдали от деменция пък, били давани препарати срещу шизофрения.    

"При проверката се установи, че всички медикаменти са предписвани от специалист и няма злоупотреби. Не е вярно, че на болни от деменция са давали лекарства срещу шизофрения. Колкото до приспивателните, които са приемали някои от настанените в дома, има случаи, в които е наложително да им се дават, иначе хората трудно заспиват", коментира д-р Ваня Танчева-Манчева. Тя добави, че съществува и друг немаловажен въпрос. Масово роднините на страдащите от деменция носят лекарства в дома, много често им ги дават, без да се консултират с лекарите, и това създава проблеми с пациентите. 

"Въпросът със заключването на дома също се преекспонира. Това е нормална практика в подобни центрове. Ако някой от пациентите излезе през нощта в този студ, загуби се и замръзне до смърт, кой ще бъде виновен за това. Веднага ще обвинят персонала. Така че заключването на пациентите понякога е добра мярка за тяхната сигурност", добави д-р Ваня Танчева-Манчева. Тя каза още, че в такава тежка обстановка нерядко се случва хора от персонала да реагират по-грубо на някои пациенти, но случаите не трябва да се преекспонират, а да се изслушат всички страни, преди да бъдат повдигани обвинения. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?