Следвайте ни

Няма места! 87 пловдивчани чакат на опашка за старчески дом

viber icon

Все повече самотни възрастни пловдивчани са изправени пред опасността да мизерстват, защото няма кой да се грижи за тях, а в социалните домове местата не достигат. Те нямат средства да постъпят и в частни хосписи. Броят на хората, за които няма място в двата държавни дома, набъбва до 87 души, показват данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на "Марица".

За сравнение година по-рано чакащите за настаняване в тях бяха 60. Увеличението не е само на територията на Пловдив, но и на цялата страна. Докато през 2020г. 1128 души е трябвало да изчакат да се освободи място за тях, то през настоящата година те са 1437.

В старческите домове под тепетата са настанени 226 възрастни и капацитетът е запълнен. Преди да бъдат настанени те се тестват с PCR тест. Той трябва да е направен не по-рано от 48 часа преди постъпване в социалната услуга. Ако човек не може да поеме цената на теста за своя сметка, то може да кандидатства за еднократна помощ от Агенцията за социална помощ. Предвидена е възможност възрастните да бъдат настанени по спешност без тест, като се изолират в самостоятелна стая за 14 дни.

„Някой трябва да умре, за да се освободи място. Свекърва ми е с деменция, а ние работим и не можем да сме постоянно покрай нея. Всеки ден ходихме преди работа и след работа да й приготвим храна, но беше изморително и трудно, все пак имаме и деца. През деня се притеснявахме за нея, защото си спомня стари работи и излизаше да ги свърши. Добре, че са хората от квартала да я връщат. Освен това има нужда от помощ при къпане. Иначе се обслужва сама“, казва Галина, която е пратила свекърва си в частен хоспис преди два месеца. Доволна е от полаганите грижи.

Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в приют, е 70% от размера на пенсията им. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, докато за тези с психически и умствени проблеми тя е равна на 80 на сто от парите им за старини. Средната пенсия за страната по данни на осигурителния институт е 365 лв. Това означава, че в зависимост от удръжката средно нашенците трябва да дават на старческия дом между 255 и 292 лв. Остатъка възрастните харчат за каквото решат. Издръжката на пенсионерите в домовете се формира не само от личните им доходи, но и от държавна дотация.

Пълната такса заплащат само тези, които имат влогове, ценни книжа или вземания за над 500 лв. Сумата, която дължат, се изчислява на база харчовете за храна, облекло, перилни и хигиенни материали, разходи за разнасяне на храната, както и съответната част от общите сметки за електрическа и топлинна енергия, вода, канализация и битови отпадъци.

Липсата на свободни места в общинските домове принуждава хората да изпращат близките си в частни такива. Сумата, която трябва да отделят роднините им, е три пъти по-висока – поне 800 лв.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?