Следвайте ни

Няма мераклии за избирателните комисии, въпреки че мизата гони 200 лева

viber icon

Близо 1000 секционни избирателни комисии (СИК)  ще провеждат парламентарния вот на 4 април в  Пловдив и областта, а максималният доход  в условията на пандемия  може да стигне 150 и дори 200 лева на човек. 

На председателите на СИК се полагат 105 лева, на заместниците ​- 95 лева, на редовите членове - 80 лева. Тази година заради извънредните условия в пандемията всички ще получат 50 процента над тарифата. По 15 лева допълнително ще има за хората, които подреждат помещенията за изборния ден, 20 лева, ако  в секцията има  машина  за гласуване, и още 30 лева за пренасяне на чувалите с протоколите  и бюлетини   в Районна избирателна комисия (РИК).  На парламентарните избори няма балотаж, както на президентските или кметските, затова и заплащането ще се начислява еднократно. 

За председател на 17-а РИК ​- Пловдивска област е утвърдена Дарина Тодорова, а 16-а РИС - Пловдив-град оглавява Илиан Иванов. И двамата са опитни юристи и са предложени от квотата на ГЕРБ, която е най-голяма, тъй като на предишните избори спечели най-много гласове.   

Секционните комисии ще са съставени от 7 до 9 души, в зависимост от броя на избирателите.  За  Пловдив  със заповед на кмета са разкрити 459 секции и се очаква да  се сформират  допълнителни СИК  в здравни заведения, а също така мобилни, които ще носят урните на място по желание на граждани.  За  областта  секциите ще са около 530.  Най-много СИК се разкриват в район "Централен" - 100, следва "Южен" с 95.  Според решението  на ЦИК във всички секции с над 300 избиратели освен традиционните тъмни стаички ще има и машини. 

Дарина Тодорова  проведе първото заседание  на 17-а РИК вчера в сградата на Областната администрация, а Илиан Иванов събира  16-а РИК  тази вечер в  една от залите на Общинския съвет. Комисиите  ще утвърждават състава на СИК, след като кметовете проведат консултации с парламентарно представените политически сили, които имат право  да предлагат членове.

В РИК ще се регистрират и кандидатдепутатските листи, а също така инициативни комитети, като това трябва да стане до 2 март. 

От ЦИК се чакат указания за организацията, включително и  за това  как ще се провежда безпрецедентният вот при извънредните мерки. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Закон

Закон

16.02.2021 | 11:55

Кеф всички от ГЕРБ Ю на избори..... Задължително....

Отговори
0 1
ТАКА Е ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...

ТАКА Е ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...

16.02.2021 | 11:02

ТОЗИ КОМЕНТАР ИСКАХ ДА ПУСНА В ТРАФИК НЮЗ ПОД СНИМКИТЕ НА ИЛИЯН ИВАНОВ И ДАРИНА ТОДОРОВА...ШЕФОВЕТЕ НА НОВАТА СТАРА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ !! И ПОЗНАЙТЕ КАКВО ??!?!?! КОДА ОТ СНИМКАТА ВИ Е СМЕНЕН......Т.Е. ЦЕНЗУРА НА КОМЕНТАРА.... НО КОГАТО ЧОВЕК ИСКА НАМИРА И СИ КАЗВА ДУМАТА... ТРАФИК НЕ Е ЗА ИСТИНСКИ КОМЕНТАРИ..... тия двамата според мене въобще нямат ралота там???!!! и двамата ги хрантутихме достатъчно в тая община.... илиян беше директор на правна дейност с над 20 юристи и отделно адвокати от рода на божикова и щерка и си е....дето отмъкнаха сумати пари за предизвестени резултата по дела.... и сега тоя ще е "справедливия " председател а дарина да не говорим същата работа.....само едно подържане на адвокатска кариера през другото време на "ползу роду""" .... поръчки заръчки комбини и още и още...и всички избори през нея...щото е доказана а къде ви е оная атракция Деница Чингарова ---на лифтиг ли е??????????? щом тези са там изборите съ в полза на бщината.....на здравко и бойко.... това означава че тези трябва да бъдат абсолютно на светло.....да не остават без надзор и прослушване на телефоните... ТА КОМЕНТАРА Е НЕЩО ТАКОВА... ТИЯ ДВАМАТА ГОДИНИ НА РЕД СА ТАМ НА ПОСТ....ИЛИЯН БЕШЕ ШЕФ НА ПРАВНИЯ ОТДЕЛ В ОБЩИНАТА С 20 ЮРИСТИ И ОЩЕ ТОЛКОВА АДВОКАТИ НА ХОНОРАР ОТ РОДА НА БОЖИКОВИ МАЙКА И ЩЕРКА КОИТО ОБСЛУЖВАХА ДЕЛА С ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАЙ.... ДАРИНА И ТЯ ПОДДЪРЖА НЯКАКВА АДВОКАТСКА ДЕЙНОСТ....ИНАЧЕ НИЕ СМЕ ПО ПОРЪЧКИТЕ И СХЕМИТЕ... ЧУДЯ СЕ КЪДЕ Е ДЕНИЦА ЧИНГАРОВА ТЯ СИГУРНО Е НА ЛИФТИНГ....ЩОТО ИЗБОРИТЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ОСВЕН СТРОГОСТ И ЛИЦЕ..... да ние в Повдив си познаваме краставите магарета..... те са в годините Едни и същи.....ТА АКО ИСКАТЕ РЕЗУЛТАТА ДА НЕ Е ПАК ЗА ОБЩИНАТА ПРОСТО ИДЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ А ТЕЗИ ПЕРСОНИ ПОД ОКОТО НА БИГ БРАДЪР.....ЩОТО ТЕ СИ ЗНАЯТ ЗАНАЯТА....ЩЕ ГИ ХРАНТУТИМ ПАК НА ПОЛЗУ РОДУ ДО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ... ДАЖА МОЖЕ И ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ АЗ СЯТАМ ЧЕ РЕЗУЛТАТА ИМ Е В ДЖОБА....БИНГО................

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?