46
Следвайте ни

Няма кой да рециклира строителните отпадъци на Пловдив

viber icon

За втори път през годината се провали обществената поръчка на Община Пловдив за оползотворяването на общо над 12 хил.  тона строителни отпадъци, получени от дейността на гражданите и домакинствата в града. След като през пролетта местната администрация не успя да намери изпълнител, в началото на ноември тръжните процедури бяха рестартирани. И при втория тур обаче липсват кандидати за тази дейност.  

Освен че голяма част от отпадъците подлежат на рециклиране и повторно влагане в строителството, Община Пловдив беше предвидила и 156 хил. лева с ДДС, които евентуалният кандидат да получи. Едно от малкото изисквания беше дейностите по третиране на строителните отпадъци ще се извършват на площадка на изпълнителя.  

Така на практика Пловдив остава без алтернатива и получените от домакинствата и гражданите строителни отпадъци ще продължат да се складират в базите на "Чистота", без да има как да бъдат рециклирани и вложени отново в строителството. 

Въпреки че оползотворяването на подобен тип отпадъци е практика в редица страни от ЕС и Европейската комисия насърчава подобни дейности, които ограничават замърсяването или съхраняват ресурсите, родният бизнес няма интерес към тази дейност. В Европа голяма част от строителните отпадъци се рециклират или след натрошаване се използват като част от подложните материали в пътното строителство. 

В България има няколко такива инсталации, но капацитетът им не е достатъчен, а и цената на вторичния материал не е много по-ниска от тази на инертните материали, добити от реки и кариери. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?