Следвайте ни

Няма да затягат мерките в Пловдив, бързи антигенни тестове за учителите преди 15 септември

viber icon

Затягане на мерките в област Пловдив не се предвижда. Това обяви губернаторът Ангел Стоев преди минути след заседание на областния кризисен щаб.

Няма да се разкриват и допълнителни легла за лечение на COVID – 19. "Към днешна дата има 785 легла и това е напълно достатъчно. Здравната система в Пловдив и областта работи добре и се справя със ситуацията. Разполагаме с още 256 свободни легла към момента", обясни областният управител. Според него културни събития на закрито могат да се провеждат според дадените предписания – с не повече от 50 процента публика, маски и отстояние.  

Учителите и непедагогическият школски персонал обаче ще бъдат проверени с бързи антигенни тестове преди старта на учебната година, за да започне тя възможно най-безопасно. Тестването трябва да приключи до 14 септември. "Според мен трябва да има в бъдеще една добра координация между МОН и МЗ, така че един или два пъти в седмицата да има мониторинг както на учениците, така и на персоналът", коментира Ангел Стоев.

Над 180 пловдивски училища са изявили желание персоналът им да бъде проверен за коронавирус. Това са по-големите пловдивски школа; малко са тези, които не искат персоналът им да бъде тестван. 

Областният управител отново призова всички желаещи да се ваксинират, тъй като данните от нашата страна и областта сочат, че имунизираните, дори да се разболеят, боледуват по-леко и не стигат до интензивни отделения. 

По време на заседанието на щаба директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ професор Карен Джамбазов уведоми за проблем със снабдяването с кислород. „Имаме договор с фирма, която отказва да ни зарежда с достатъчни количества. В момента имаме кислород до утре сутринта. Уведомили сме и МЗ“ . Той посочи още, че в университетската болница имат инсталация за производство на кислород, но очакват разрешение от контролните органи, за да започне да функционира“. 

Областният управител пое ангажимент да разговаря още утре с кмета на Пловдив за по-бързото разрешаване на проблема. Междувременно от МЗ уведомиха Областна управа, че производствена авария в Девня е причина за проблема с кислорода и се очаква отстраняването й в близките часове.

Другият въпрос на дневен ред е дефицитът на 4 важни лекарства за лечение на коронавирусната инфекция. Надеждите на медиците са до една седмица да има резултат след проведената обществена поръчка. Лекарите поискаха от РЗИ да определи брой легла за всяка болница в рамките на 10 процента от разкритите за пациенти на Спешна помощ.

Междувременно проверките дали заведенията работят над позволения час продължават.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Лекар

Лекар

08.09.2021 | 22:17

Кислород- няма, лекарства -няма и мерки -няма.Браво! Нали легла за умиране има- лесна работа.(((

Отговори
1 0
отличници

отличници

08.09.2021 | 17:40

Пловдив е отличник по смъртност от КОВИД като процент от заразените. Въпреки това, мерки не се предвиждат? Политическите целесъобразности пак са преди медицинските!

Отговори
5 1
15263

15263

08.09.2021 | 16:31

Имам кардинално предложение - всички учители и ученици вкупом на отделна планета и няма да има корона, че то като гледам само те са ви пречат и само тях обсъждате и най-важното - ще са изцяло виновни за всичко, което тепърва предстои ...

Отговори
6 5
Марица - какви мерки обсъждате

Марица - какви мерки обсъждате

08.09.2021 | 15:52

Не виждате ли какво става пред народното събрание? Тези "мерки" и до утре няма да изкарат.

Отговори
9 4
Питане

Питане

08.09.2021 | 15:45

А като скочат рязко заболелите и смъртните случаи ЩЕ ПОНЕСЕТЕ ЛИ ОТГОВОРНОСТА Ще отидете ли при хората загубили приятели , роднини , близки да им кажете че сте виновни вие затова че сте страхливци и нямате Топки да наложите по строги мерки

Отговори
9 13
Gogo

Gogo

08.09.2021 | 15:58

А тебе като те е страх от вируса ваксинира ли се ? Поне има избор. Кеф ти файзер, кеф ти модерна. А и Астра има...

Отговори
9 3
Най-накрая - нещо разумно!

Най-накрая - нещо разумно!

08.09.2021 | 15:38

И отменете маските. Само те останаха да ни напомнят за безумията.

Отговори
12 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?