Следвайте ни

Новото замърсяване – с маски и ръкавици за еднократна употреба

viber icon

Неизменно една ситуация, без значение каква е, има своите положителни и отрицателни страни. Нещата никога не са само черни или само бели. Така е и с пандемията от COVID-19, заради която животът ни тотално се промени. Затворихме се у дома, не прекрачваме граници, освен по принуда, не напускаме дори собствените си градове, намалихме трафика.

Всичко това води след себе си не само негативи, но и позитиви. Позитиви за природата, която сякаш почва да „възвръща силите си“. При намален поток от хора и намалено консумиране на ресурсите ѝ, Земята започва да се възстановява. Учени доказаха, че планетата малко по малко се изчиства, като на първо място застава въздухът. Нивaтa нa aзoтeн диoкcид ca нaмaлели в пъти, особено на територията на континенти като Азия и Европа. За първи път от години, най-големият замърсител – Китай, отчита спад на диоксида от 10% до 30%.

При водоемите също се забелязва подобрение. В Италия, например, каналите във Венеция са изчистени по естествен път. Дори някои публикации на световни медии да са надценени, фактите са на лице.

В същото време учени от Кралската обсерватория в Белгия установиха и намаляване на сеизмичния шум - бученето от вибрации в земната кора. С други думи, Земята е в покой, което позволява по-задълбочено изучаване на недрата ѝ.

Изолацията доведе до спад и на замърсяването в градска и горска среда. Уви, макар битовите отпадъци да намаляха, нов вид замърсяване се забеляза в по-големите и развити градове.

През последните дни се засили безразборното изхвърляне по улиците и тревните площи на предпазни средства за еднократна употреба като ръкавици и маски. Една обиколка из Пловдив и селата в съседство показва десетки подобни отпадъци извън кошовете и контейнерите. Каква е логиката да си изхвърлиш ръкавиците извън контейнера, вместо с в него, е неясна. Подобни отпадъци се забелязват не само по тротоарите, но и по разкопаните пътища, пустеещи градинки, междублокови пространства.

В края на месец март от фирмите за разделно събиране на отпадъци заявиха, че мястото на употребените маски, ръкавици, мокри кърпички и лични предпазни средства не са цветните контейнери за рециклиране. Жълтите, сини и зелени кошове са главно за опаковки и хартия, която може да се рециклира. Салфетките и мокрите кърпички не влизат в тази графа. Освен това, едно от основните изисквания при рециклирането е, отпадъците да са почистени. И заради това, и заради използваните материали, от които са изработени, маските и ръкавиците не могат да се обработят от машините. Затова те трябва да се изхвърлят в общите контейнери.

Защо масово това не се случва обаче е въпрос на лична култура.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?