Следвайте ни

"Южен" с проект за разширение на ДГ "Зорница"

Разширение на детска градина „Зорница”, която се намира в зоната между ул. „Георги Кондолов” и „Михалаки Георгиев”, се подготвя в „Южен”. „Надяваме се да получим средства по Оперативна програма „Региони в растеж”, за да построим ново крило за още пет групи”, обясни за „Марица” новият кмет на района Костадин Язов. 

Според проектното задание, което е одобрено още миналата година, но не е обезпечено финансово, новата сграда трябва да бъде на два етажа, с разгъната застроена площ 1500 кв. метра и физкултурен салон. Прогнозната стойност е близо 3,5 млн. лева. Документите ще бъдат внесени в Община Пловдив  в близките дни, защото срокът изтича в края на декември.

В ДГ „Зорница” има осем групи. Изграждането на разширението е изключително важно, защото местата в забавачките в „Южен” не стигат, а освен това има три детски градини, настанени в подблокови пространства - „Малина”, „Незабравка” и „Деница”.  Те трябва да се преместят в самостоятелни сгради.

Строежът на нова градина на бул. „Александър Стамболийски” е блокиран с жалба до Комисията за защита на конкуренцията. Тя е проектирана за осем групи,  две години поред в общинския бюджет са планирани средства, но срещу тръжните условия има възражения.  Проектно задание е изготвено и за нова забавачка в двора на ОУ „Стоян Михайловски”, който е много голям. Успоредно с това се търси място за още една ясла в район „Южен”.

За средства по ОП „Региони в растеж” кандидатства и районната администрация на „Централен” с намерението да се построи нова сграда на ДГ „Каменица”, между ул. „Богомил” и „Аспарух”, за шест групи. Проектът е за около 4 млн. лева.

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?