49

Новодомци до Гребната: Купихме жилище, но се отчаяхме и се върнахме в старото

Със сигурност една от най-невр​алгичните зони в Пловдив остава карето, заключено между Гребния канал и бул. "Пещерско шосе". По изчисления на "Марица" най-малко 5000 нови жилища ще се появят през следващите няколко години в района. На практика, всички големи строители в града вече активно вдигат жилищни комплекси там, като дори няколко са напълно завършени. Това, че блокът е готов, далеч не значи, че новодомците могат спокойно да се нанасят в бъдещия си дом. 

Павел Алексиев е един от хората, избрали района за жилище, купил апартамент още преди две години на зелено. По думите му - решение, което днес ще му излезе солено. Според него в новосформиращия се микроквартал липсват елементарни условия за живот или инфраструктура. Точно заради това Алексиев и семейството му решили да останат в старото и по-малко жилище поне през следващата година и половина. "Комплексите са добре направени, имат зелени площи, дори детски кът. Вече отвориха първите магазини, но въпреки това липсват осветление и кофи за боклук - елементарните неща", обясни пред "Марица" пловдивчанинът.  

Най-големият проблем обаче остава липсата на пътни комуникации. Към момента новодомци заедно с тежка строителна техника си делят еднолентовия път, известен като продължението на бул. "6 септември“, като все още липсва връзка с другата основна пътна артерия в района - бул. "Пещерско шосе". По думите на работещи в района, задръстванията там вече са ежедневие и далеч не се случват само в пиковите часове.

Огромният проблем, който зрее до Гребната база, е свързан и до голяма степен с липсата на общински терени в тази зона, в които местната администрация да може да изгражда ключови обекти за обществено ползване. Това, на практика, значи, че там няма да се появи нито училище, нито детска градина или ясла, както и спортни или детски площадки. Това в перспектива ще натовари още повече съществуващите общински заведения в "Западен", които и в момента заради активното строителство в други части на района вече изнемогват да запишат всички деца. 

Репортерска проверка на място пък показа, че строителството върви с пълни темпове и вече активно се застрояват не само терените с лице към няко​й от двата булеварда, но и тези без директен излаз до съществуваща пътна инфраструктура. Едва на две места по цялото продължение на новия квартал строителите са оставили възможност за връзки между бул. "6 септември“ и бул. "Пещерско шосе". На практика, в цялото каре липсват вътрешни улици, а всеки строител мисли основно как да осигури достъп до паркингите или гаражите на собствения си комплекс.  

Възможностите за разширение на бул. "6 септември“ вече са единствено до отбивката за паркинга в края на Гребния канал. Това ще създава допълнителни проблеми, тъй като към момента няма и градски транспорт в района. Единствено автобус 17 минава оттам, но има печалната слава на един от най-нередовните. Едва два контейнера за битови отпадъци пък има към момента за няколкото вече завършени комплекса. Пешеходци пък недоволстват, че от едната страна няма изобщо тротоари, а от другата всеки строител е направил собствен - с различни плочки, различна височина, което също прави придвижването трудно. 

В тази зона вече сериозен проблем има на ул. "Рая", където трябваше да се изгради връзка с бул. "Свобода" до УМБАЛ "Св. Георги" (около 750 метра отсечка), която обаче така и не може да се случи от години. Жив​еещи там разказват, че сутрин и вечер кръстовището с "Пещерско шосе" се превръща в истинско изпитание за преминава​не, като понякога се чака по 10-15 минути. 

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 36 оценки
4.1/5 от 36 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
56 коментара
eleniv

eleniv

08.02.2024 | 11:05

А за канализацията, която е толкова остаряла, че не може да поема отпадните води от тези нови комплекси-градове? Или и за това гл.архитект и всички от общината не знаят?

Отговори
66 3
Не знаят, не знаят!!!!

Не знаят, не знаят!!!!

09.02.2024 | 01:15

Ама да халосват Последния държавен имот знаят!!! Дай да НЕ се заблуждаваме: всичко знаят, но така им е по-лесно и изгодно: да се правят, че не знаят! Към потърпевшите "на зелено": пишете жалби до Диана Ковачева, до Народното събрание - поотделно до всяка парламентарна група, до председателя на Народното събрание, до Радев (поне с малко да е полезен), до вицето (тя обича да е социално ангажирана), до главния прокурор (той е на зор да докаже чисто име и може и да нареди проверки), до НАП (да провери тези инвеститори откъде толкова свободни пари имат, че се чудят къде да ги инвестират), до Европейския парламент (че в РБ се перат пари и никой нито проверява паричните потоци и перящите, нито им търси някаква отговорност, както и че ЗУТ не става за нищо и е лобистко МОРАЛНО остаряло творение и е крайно време да си обира крушите и да се пише НОВ ЗУТ)!!!

Отговори
4 0
Уточнение

Уточнение

08.02.2024 | 10:42

за коментиращия. Там няма бул. "Шести септември". Името е друго.

Отговори
20 8
Иван

Иван

08.02.2024 | 10:30

Преди да купят жилището са имали възможност да обмислят нещата. Явно не са го направили добре. Така че всеки да си носи отговорност за постъпките.

Отговори
65 4
Арх

Арх

08.02.2024 | 10:27

Вината е изцяло на общината, на кмета и на главния архитект. Комплексът има одобрен план за застрояване, има и общ устройствен план на града, където всичко трябва да е предвидено. Инвестирането в улици, училища, детски градини е задължение на общината. Какво значи да няма предвидени терени за училища и детски градини, понеже земята била частна? В старата част на Пловдив някога да не би да е била общинска?

Отговори
74 4
гражданин

гражданин

08.02.2024 | 11:48

тотев, зико, ахрянов=ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ! важното е, че станаха милионери.........и сега по същия път вървят и таекундистът с неговата яна............честито на глупаците, гласували за тях! а ние ще се тровим и псуваме....

Отговори
30 2
Maстит бизнесмен

Maстит бизнесмен

08.02.2024 | 10:25

Важното е, че прибираме 2000 еврo на квадрат за едни голи стени! А после какъв йух ги чака с майсторчетата...

Отговори
80 2
алчност наша

алчност наша

08.02.2024 | 10:11

да си останат собственост на строителните фирми да разберат поговорката лакомо д *пе кръв с*ре

Отговори
74 2
Недей така, бе!

Недей така, бе!

09.02.2024 | 01:19

Ша има самообесили се строителни инвеститори! И то на собствените си общежития!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?