Следвайте ни

Новите зам.-кметове на Пловдив – кой кой е (ОБЗОР)

viber icon

Здравко Димитров представи заместниците си, с които започва работа в Общината. Засега те са шестима, а в екипа се включват още Димитър Ахрянов като главен архитект на Община Пловдив и Ангелина Топчиева – секретар. 

Здравко Димитров анонсира и идеите си за структурна промяна в управлението на Общината, след която в управлението могат да влязат още двама зам.-кметове. Това най-вероятно ще са Анести Тимчев и Пламен Райчев.

Кой кой е в екипа на новия кмет?

Илия Кирчев ще държи юздите на градските финанси

Илия Кирчев и финансист с огромен опит. Като заместник-кмет в екипа на Здравко Димитров поема ключовия ресор „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците“.

Илия Кирчев е роден в Пловдив на 26 януари 1970 г. Женен, с две деца.

Възпитаник е на Английската гимназия в Пловдив, по-късно взима магистърска степен по „Финанси“ в УНСС и професионална квалификация „Електроенергетика“ в Техническия университет, Филиал Пловдив. В момента приключва Магистратура по финанси, банково дело и недвижими имоти в SDA Bocconi & AUBG

Цялата му кариера е свързана с банковия сектор. Започва като валутен дилър в Агробизнесбанк, година по-късно заема позицията главен икономист във финансова къща „Популярна каса 95“АД, а после зам.-директор по финансовите въпроси в завода за целулоза и хартия „Целхарт“ в Стамболийски. В последните 20 години е заемал мениджърски позиции като регионален управител последователно в търговските банки Алианц банк, Ейч Ви Би Банк Биохим АД, Юробанк И Еф Джи България АД (Пощенска банка) и Първа инвестиционна банка.

През октомври 2014 г. става асистент във Висшето Училище по Агробизнес и развитие на регионите. В периода 2014-2018 година заема поста изпълнителен директор и член на УС на Българска банка за развитие. Оттогава до момента е управляващ партньор в  консултантска компания „Регатон“ ЕООД,

Архитект Невена Балчева поема градоустрийството и общинската собственост 

Архитект Невена Балчева става зам-кмет на Пловдив с ресор Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции. 

Тя е специалист с огромен опит в градоустройството, който може да отговори на предизвикателствата на развиващия се Пловдив и произтичащите от това проблеми с презастрояването, липсата на места за паркиране, зелени площи и така нататък, както и при въвеждането на новия Общ устройствен план.  

Родена във Велинград, но е израснала в Пловдив, където е завършила Английската гимназия, преди да поеме към София, където завършва Архитектура. 

От 1979 година до момента се занимава с градско планиране като проектант. Има и богат административен опит. Била е главен архитект на Тракия /тогавашното пето кметство/, два пъти директор на дирекция "Устройство и  планиране" към Община Пловдив в периодите 2000-2007 и 2012-2016. 

В Общината идва от частния сектор, където като проектант на свободна практика е автор на Общите устройствени планове на редица български градове. Работила е по застроителните планове на няколко пловдивски квартала. Има и международен опит в проектирането на 3 жилищни комплекса в град Аден, Йемен. 

С г-жа Белчева начело важните дирекции и отдели, свързани с градоустройството и общинската собственост, ще имат отличен ръководител, а гражданите и предприемачите могат да очакват бърза и открита работа и обслужване, каза при представянето й кметът Здравко Димитров. 

Тодор Чонов ще води битката с трафика 

Заместник-кмет по транспорта ще е Тодор Чонов. 

Бившият полицейски шеф в Пловдив е магистър по право, специализирал в Академията на МВР. 

Беше директор на Областната дирекция на МВР-Пловдив от 2009 до 2013 година, преди това - началник сектор в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Започнал е работа в системата на МВР още през 1987 година.

Йордан Ставрев ще отговаря за обществения ред и сигурността

Йордан Ставрев остава заместник-кмет с ресор "Обществен ред". Човек от кариерата, изключително опитен, истински професионалист. Завършил е полицейското училище в Пазарджик , после Академията на МВР, следват няколко специализации в Унгария и Италия. 

Започнал е в системата на МВР като редови полицай още от младеж. Стига до Началник сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в Областната дирекция на МВР-Пловдив, после оглавява РПУ Раковски и отново се връща в Пловдив като началник сектор "Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред". В този смисъл едва ли има по-подходящ човек от него за заместник-кмет по сигурността и обществения ред. Г-н Ставрев знае как да се справи с основните проблеми и пловдивчани съвсем скоро ще усетят, че живеят в един по-сигурен град. 

Стефан Стоянов поема и културата

Стефан Стоянов е роден през 1982 г. Завършил е българска филология в Софийския университет. Работил е като журналист и редактор. Владее английски и немски език.

Семеен, с дъщеря на  6 г.

Има административен опит като зам.-кмет в сектор „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” във втория кметски мандат на Иван Тотев. 

Диалогичен и с иновативна визия.

Негова е заслугата за пилотното въвеждане на Монтесори педагогиката в общинските детски градини. През миналата година пловдивско училище стана и първото в страната общинско учебно заведение с Монтесори паралелка първокласници – СУ „Св. св. Кирил и Методий”, като тази година се присъедини и ОУ „Екзарх Антим I”, а се подготвя включване в системата и на още две училища. Тази есен стартира Монтесори обучение и в първата детска ясла – „100 усмивки”. Към момента по системата на Монтесори се обучават над 900 деца в Пловдив, като продължава подготовката на педагози и разширяването на мрежата.

Застъпник на новите технологии в образованието – в последните 4 г. води последователна политика за дигитализация, въвеждане на облачните технологии в клас и повишаване на уменията на педагозите за работа с тях.

По време на предишния му мандат бе направена и сериозна крачка за сближаване на гимназиалното обучение и бизнеса – със създаване на Образователно-индустриален борд, поредица проучвания и инициативи за ранно кариерно ориентиране на деца от прогимназията, както и в подкрепа на дуалната форма на обучение в професионалните училища.

"Тук ще бъда съвсем кратък, защото Стефан едва ли има нужда от представяне пред вас. Два мандата зам.-кмет на Пловдив, човек, който е в основата на много важни проекти в културата и образованието - два ресора,  които сега ще съвместява в работата си. Смятам, че с него ще осъществим приемственост в екипа и ще надграждаме над постигнатото. Обещавам, че заедно със Стефан Стоянов ще работим така, че инициативата Пловдив 2019 да не остане като кръпка в развитието на Пловдив, а за пловдивските творци предстоят 4 много добри години", каза при представянето му Здравко Димитров.

Георги Титюков остава зам.-кмет по спорта и младежките дейности

Роден е на 10 октомври 1975 г. в Пловдив. Завършил Строителен техникум в Пловдив и магистърска степен по Макроикономика от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Женен с три деца – едно момче и две момичета близначки.

С изключително голям административен опит – зам.-кмет на Община Пловдив, кмет и зам.-кмет на район „Централен“.

Диалогичен, умее да работи в екип.

През изтеклия мандат ресорите му бяха „Спорт, младежки дейности и социална политика“. В момента Община Пловдив е общината с най-добре развита социална мрежа в България. На социално уязвими граждани се предлагат 56 услуги, а още 11 са в процес на изграждане. Няма социална услуга, която да е разписана в българското социално законодателство и да не се доставя в Пловдив.

Успя да реализира редица успешни домакинства на европейски и световни първенства, използвайки наличната инфраструктура – Гребния канал, Панаирните палати, зала Колодрума. Спортните клубове в Пловдив получават внимание, финансова и логистична подкрепа.

В сферата на младежките дейности успя да изгради най-модерния в България Младежки център с безвъзмездна помощ от ФМ на ЕИП. Община Пловдив е единствената, която има конкурс „Най-добър млад предприемач“, а също и програма „Пловдив за младите“.

Димитър Ахрянов е новият главен архитект на Пловдив

Роден и израсъл в Пловдив.

Завършва ОМГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив през 2000 г. Придобива магистърска степен по Архитектура в УАСГ – София през 2006 г. В момента специализира „Опазване на недвижимото културно наследство“ към Екол де Шайо, Франция. Натрупал е значителен опит в областта на обществената, жилищната и църковна архитектура.

Работи като Главен архитект на район „Южен“ – община Пловдив, от 2011 до 2013 г. От 2014 г. до момента заема длъжността Главен архитект на Община Карлово. Женен, с едно дете.

 През 2017 г. арх. Димитър Ахрянов беше нaй-млaдият oт тpимaтa пpeтeндeнти в конкурса за главен архитект на Пловдив, обявен от общината, заедно с арх. Илко Николов и арх. Хубена Салджиева. Тогава арх. Ахрянов заяви, чe Πлoвдив ce нyждae oт пoдoбpявaнe нa cpeдaтa зa живoт и инвecтиции, и щe paбoти зa пpeвpъщaнeтo мy в жизнeн, ycтoйчив, здpaвocлoвeн и бeзoпaceн гpaд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?