Следвайте ни

Новите пловдивчани се тълпят за регистрация ВИДЕО СНИМКИ

viber icon

Мрачно време, пусти паркове и улици и виещи се опашки пред районните кметства на Пловдив белязаха 11-я ден от обявеното извънредно положение. В първия работен ден от новата седмица стотици новодомци, чийто постоянен адрес е в друго населено място, се втурнаха да си сменят адресната регистрация след като областните градове бяха затворени още в събота, а на входовете им бяха поставени КПП. 

Новите пловдивчани в район „Южен“, където бяха и най-големите опашки, чакаха средно по час и половина за регистрация, установи проверка на „Марица“. Докато едни бяха дошли, защото не вярват, че декларацията, която се заверява от работодателя е достатъчна, за да се върнат, то други бяха пратени от полицията. Тълпите започнаха да се струпват още в ранните часове на понеделник, като към следобед вече бяха намалели.

„Сутринта в 8:30 бях пред кметството, чаках 20 минути и се отказах, защото имаше много хора. Върнах се отново преди повече от час и вече редът ми почти дойде. Измръзнала съм от висенето навън на студа “, казва Мария Калчева. 

В сградата се допускат  само по един на гишето, останалите си стоят навън. За да получат документ за регистрация гражданите носеха със себе си нотариален акт или договор за наем със собственика. „Нямаше да чакаме толкова, ако докато едни подаваха документи, други бяха пуснати да попълват декларациите си“, подчерта Калчева. 

От часове на опашката чака и международният шофьор Георги Цветков, който родом е от Пещера, но вече трета година живее в града под тепетата. До сега не си е сменил регистрацията, защото работата му не позволявала да прекарва дълго време в Пловдив. Малкото свободно време използвал да прекарва с роднини и приятели. Сега обаче се притеснява, че като тръгне на път, няма да успее да се върне в Пловдив. „Властите ме принуждават сега. Освен това покрай коронавируса имам повече свободно време, през което да го направя. Трябва чакане – около 25 души имаше като дойдох към 9:30. В 13 часа бяхме наполовина“, казва Цветков. 

Строителите, който чакаха за смяна на регистрацията пред район „Южен“, бяха най-многобройни. Причината е, че на тях често им се налага да пътуват между градовете и селата. „От два месеца съм на квартира на Пере Тошев. Просто до сега не съм имал възможност да дойда. Колегите ми обаче ми казаха, че ако ни пратят навън няма как да се върна, затова и дойдох“, обясни Велично Лилчев, който е от Смолянския край. Строителят Раиф Иманов работи в Пловдив, но всяка седмица си пътува до родното село край Пловдив. 

Голяма част от новодомците си бяха взели почивен ден, за да успеят да се сдобият с пловдивско местожителство. Всички те са категорични, че ако ГРАО е работело в събота и неделя са щели да дойдат още тогава, а опашките в понеделник е нямало да ги има. „В събота дойдох. Беше затворено. Според мен след като го обявиха в петък следобед, трябваше в почивните дни да работят“, каза един от чакащите. Други пък смятат, че по-лесно щяло да бъде ако има въведено електронно обслужване и смяната на местожителството става по електронен път. 

Напрежението пред кметството на район „Южен“, ескалира, когато се появи дама, изпратена от полицията да получи декларация за целта на пътуването й извън града. Жената трябвало да вземе мъжът си от летището в София, но органите на реда й обяснили, че без документа те няма как да се върнат. „След като не слагат печат, а ми  дават празна бланка за попълване, не разбирам защо трябваше да идвам. Можех и сама да си я принтирам“, заяви ядосано жената. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Майна

24.03.2020 | 07:07

Кво стана с електронното правителство ? Кога ще почнат хората да правят подобни простотии от вкъщи докато си пият кафето .

Отговори
0 0

мхм

23.03.2020 | 23:14

Помаци...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?