Следвайте ни

Новите партии заложиха на стари муцуни в Пловдив

Вялите протести под тепетата не родиха силни лидери

viber icon

Президентът Румен Радев пришпори новите играчи в родната политика, като заяви, че смята да насрочи парламентарните избори за 28 март.  Слави Трифонов, Мая Манолова и Цветан Цветанов вече трескаво подбират кадрите на своите партии за дебюта си на предстоящия вот. На инерцията от протестите разчита и Отровното трио, което също стяга формация. 

В Пловдив обаче е напът да се случи поговорката за новия бардак със старите труженички. Новата опозиция на практика залага предимно на добре познати лица от предишните партийни баталии под тепетата. Това донякъде е и логично, защото уличният бунт срещу властта на местна почва остана доста вял и не успя да излъчи нови лидери.

Най-разпознаваемото лице на протестите беше Асен Костов,

спечелил популярност със защитата на парка до хотел „Санкт Петербург” и участието в местните избори за кмет на район „Северен”, където като независим кандидат спечели трето място.  Костов  не е член на нито една от новите партии, нито е бил в която и да е друга, и твърди, че не е взел решение за себе си, а и е с големи резерви към политиката. Най-активна в ухажването му беше Мая Манолова, която упорито се опитва да сглоби покрай "Изправи се.БГ" един нов Отечествен фронт от леви и десни протестъри. Тя води преговори с ДБГ, Слави Трифонов, Отровното трио, движението на Татяна Дончева, Нова република, земеделците на Румен Йончев и майките от протеста „Системата ни убива”. В крайна сметка ексдепутатката от БСП и бивш омбудсман избра за своя дясна ръка под тепетата Сузана Николова, бивш общински съветник от ГЕРБ и бивш координатор на Воля. 

Слави Трифонов все още не е обявил как ще подбира кандидат-депутатите на "Има такъв народ" в Пловдив. Партийните дела под тепетата на Дългия са поверени на Николина Деспотова, юрист по професия, харесана от кастинга на шоуто на тв водещия. Адвокатката не изразява желание за контакт. За нея се знае, че е съпруга на иначе много приказливия бивш общински съветник от ВМРО Стойчо Кузев.

С най-голям размах и помпозност от новите играчи нагази в Пловдив Цветан Цветанов

Бившата дясна ръка на Бойко Борисов откри тържествено партиен офис на Републиканци за България с обявен дрескод в синьо и хубавици на входа, които раздаваха маски и брошури. Агитка на застрахователна компания, чийто бос има зъб на Цв.Цв., обаче за малко не провали шоуто. Което подсказа, че Цветанов ще има доста проблеми с влиятелни хора, чиято репутация и бизнес пострадаха в периода, когато собственикът на нашумелия апартамент с частен асансьор беше МВР шеф.

Цветан Цветанов показа най-голям размах в партийното строителство

Водещите лица на РБ в Пловдивско се оказаха бивши кадри на СДС - Георги Пилев, който беше зам. областен управител във втория кабинет на ГЕРБ, и с бивш депутат Никола Хаджийски. Преуспелият в Америка бизнесмен Иван Тодоров пък подари имота си на новата партия. Сред по-интересните попълнения на републиканците са също бившият кмет на Първомай Ангел Папазов и ексшефът на Пътното управление под тепетата Петър Попов. 

Сред малкото съвсем нови лица на РБ в Пловдив се оказа доцент Христо Димитров от ПУ „Паисий Хилендарски” - един от малкото неучаствали до този момент в партии, който ще трябва да се справя като градски лидер на републиканците.

Сега с интерес се очакват как ще се развият отношенията на Цветанов с местния шеф на ГЕРБ под тепетата Иван Тотев, който беше сред неговите любимци по времето, когато бившият МВР шеф беше заместник на Борисов. 

Иначе от по-дейните участници в националните протести

с най-голяма тежест в Пловдив е коалицията на Христо Иванов

Тя разполага с четирима общински съветници на „Да България”, ДСБ и Зелените -  Веселина Александрова, д-р Веселка Христамян, Добромира Костова  и Йордан Иванов.

Голямото предимство на обединението е, че имат трибуна на регионално ниво, макар и в кръга на градските проблеми, и я използват успешно. До изборите напролет не остава много време за появата и утвърждаването на нови лица и лидери. Иначе традицията повелява, че Пловдив винаги гласува дясно. На всички избори - парламентарни, президентски  и местни първо печелеше СДС, а от 2009 г. - ГЕРБ и нито веднъж БСП или която и да е друга опозиционна партия. Дали сега ще има изненади, знаят най-малко социалозите, но това едва ли ще се случи.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

Разбор

Разбор

31.12.2020 | 15:26

На протестите, основно бяха хората, които се опитват да правят бизнес в България. На тези, които им е все едно, са тези които работят за някой. Онези, които са против протестите, са хора на шевски позиции от партията, бизнеси вързани с управлението и платени от тях.

Отговори
1 0
Алекс2

Алекс2

24.12.2020 | 15:40

Че Герб и Баце имат трески за дялане спор няма ! Но всички които го оплюват да докажат с аргументи какво направиха когато бяха на власт ! БСП ? ДПС ? НДСВ ? Тотални катастрофи на банки заплати пенции и курс долар-лев !За Полегни.бг няма нужда от коментар. За Отходното трио също ! А за човека назначен от Решетников и човешката наивност също без коментар !

Отговори
9 5
Ха-ха

Ха-ха

19.12.2020 | 17:02

Е, видяха се отрепките протестъри...за нищо не стават, затова искаха да свалят Борисов насила, платени от черепа....Сега бал мутрите ще се опитат да вкарат в парламента...или стари ку-р-ви от вече умрели партийки, изритани персони неудачници....мда, нали бяхте срещу калинките бе, протестърчета, а сега машите на престъпниците като Иванов и Манолова се коалират....Леле!

Отговори
10 3
Уилоу

Уилоу

19.12.2020 | 20:04

На държавна служба и субсидии, лесно се живее и служи, но съвестта ви е по умна от вас и това няма да е на хубаво.

Отговори
4 2
Иво

Иво

18.12.2020 | 12:13

Всички вярваме на жълтата Марица на прасето. нИдялко, ти ли си бе? ;)

Отговори
3 8
Безпартиен

Безпартиен

16.12.2020 | 16:30

Е, тия не се наиграха и наядоха.Аман ли да е, Амин ли да е, но не е на добро.

Отговори
9 2
Герб , Бсп едно и също

Герб , Бсп едно и също

15.12.2020 | 07:02

И какво да пишат за Бсп ? Слава на Гергов ли ? Или на Курнелия ? Ей много прост народ . Или да пишат за писачката на постове ненормалницата Гънчева ?

Отговори
9 3
БСП

БСП

14.12.2020 | 19:20

Отново се вижда че господата от МАрица с слуги на Оправящата партийна върхушка. Защо не пишете нищо за БСП? Защото Вас върхушката ви оправя затова!

Отговори
8 9
Йовка Златева

Йовка Златева

14.12.2020 | 17:04

Забравих да афиширам партийната си принадлежност в предходния коментар, нещото, което не направих по протестите : БСП !

Отговори
3 12
Малоумната Йовка

Малоумната Йовка

14.12.2020 | 17:21

Йовче , малоумнице никой не иска да ти слуша глупостите . Бегай при Гергов портиерка комунистке . Пловдив е син град и такъв ще си остане . Вън комунистите от България .

Отговори
22 8
Малоумната Йовка

Малоумната Йовка

14.12.2020 | 17:22

Партийна принадлежност комунист

Отговори
12 6
Йовка Златева

Йовка Златева

14.12.2020 | 21:31

много добре сте се охарактеризирали, г-жо/ или г-не/, чрез името, под което сте публикували коментара си. Бъдете разумни в квалификациите си спрямо хора, които не познавате, не знаете с какво образование и стаж са, къде и какво са работили!!! Рискувате много, държейки се като невъзпитано дете от "изтърваните" поколения!

Отговори
1 9
Шпека

Шпека

18.12.2020 | 12:51

Слави Слави Слави

Отговори
1 9
Йовка Златева

Йовка Златева

14.12.2020 | 17:02

Напротив! Родиха нови лидери! И те са ляво-мислещи! Аз съм с роклята-бордо/на преден план на снимката, до мен е Емил Янков-от ПП"Възраждане"/, например, дълго време изразявах мнението на мнозинство хора, както и Емил Янков, Елена Гунчева... Но Асен Костов ни отнемаше микрофона, в желанието си да изпъкне и да придвижи "Да България" в кариерната стълба!!! Именно затова левите сили се събирахме всеки божи ден пред Общината, а десните - в четвъртъците - на площад "Съединение". Ние - без финансова поддръжка и без участите/ особено голямо / на медиите, или - епизодично такова, със собствени публикации, в повечето случаи в социалните мрежи, а те - с разгласа по медиите. Не съм напълно убедена в безкористността на десните вече. Решихме да не се делим по цветове и социални убеждения за това, каква система на управление ни е нужна, но с това решение май само помогнахме на либерал-капиталистите.

Отговори
3 17
Безпартиен

Безпартиен

16.12.2020 | 16:40

А Вие Госпожо или Госпожице, къде бяхте през 96-97 г.?Случайно да сте чули, че същите тия, които така възхвалявате окрадоха държавата и я докараха до просешка тояга (включително и народа)?Сега версиите дори и след толкова години ги плащаме ние, а след това и нашите деца и внуци.Няма как да ме убедите, че същите тези хора, при които заплатата ми беше четири щатски долара, сега с магическа пръчка ще ми я направят четири хиляди лева.

Отговори
11 0
ха, ха

ха, ха

14.12.2020 | 16:39

За Изправи .бг начело с метресата на всички партии Сузана Николова в Пловдив няма кой да гласува. Да си го знае отсега това М. Манолова.

Отговори
29 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?