Следвайте ни

Новите арести в Басейнова – заради отрови в реките от години?

viber icon

Арестите в Басейнова дирекция-Пловдив този път може да имат връзка с отравянето на реките Юговска и Чепеларска. То бе установено на 11 февруари, но по информация не „Марица“ e започнало много по-рано. Именно заради съмнения, че замърсяването е продължавало с години, а никой не е съобщил за това на обществеността, „Марица“ започна разследване на случая.

Още на 18 февруари изпратихме въпроси до пиар отдела на Басейнова дирекция-Пловдив с копие до МОСВ. Те целяха да установят какви са били показателите на водата в реката непосредствено преди аварията в “Лъки Инвест“, в началото на годината, през 2019-а и 2018 г.

В писмото си “Марица“ настоява и за показателите на всички елементи във всички 8 пункта, в които е извършен мониторингът, както и за оптималните стойности на тежките метали, за които дирекцията е проверявала през годините.

Отговори не получихме, въпреки настояванията ни за по-бърза реакция предвид голямата обществена значимост на темата.

Междувременно, на 24 февруари, шефката на Басейнова Цветелина Кънева бе отведена с белезници от кабинета си в дирекцията. Започна прокурорска проверка, която послужи като претекст отново да не получим отговор на въпросите си. От Басейнова отказаха да уточнят защо не могат да дадат информация за показателите на водите, при положение че прокурорската проверка е за съвсем друго – незаконни сондажи. Барганова само заяви, че са им забранили да дават каквато и да било информация, докато тече проверката. По този повод вчера (27 февруари) направихме опит да се свържем с пиарите на Министерството на околната среда и водите, но телефоните им не отговаряха. Веднага след това им изпратихме писмо със следния текст:

 

На 18 февруари изпратих официално няколко въпроса до Басейнова дирекция Източнобеломорски район с копие до Министерството на околната среда и водите. Въпреки молбата ми към пиара на дирекцията г-жа Лиляна Барганова за отговор във възможно най-кратък срок предвид обществената значимост на тематиката, досега не съм получила такъв. Проведох няколко телефонни разговора с г-жа Барганова, която ми обясни, че при така създалата се ситуация (вероятно има предвид ареста и прокурорската проверка в Басейнова дирекция) вестник "Марица" трябва да почака.

Бих искала да Ви попитам функционира ли в момента институцията Басейнова дирекция Източнобеломорски район и ако не, кога мога да очаквам отговори на въпросите, които според мен са важни за обществеността?

Прилагам още веднъж въпросите, касаещи замърсяването на реките Юговска и Чепеларска.

 

Минути след изпращането на писмото, госпожа Барганова позвъни на „Марица“ и се извини за поведението си, но повтори, че не може да предостави исканата справка от медията ни.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

К. Попов

К. Попов

28.02.2020 | 13:59

Явно крият данните и ги е страх да ги покажат

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?