71

Новият пловдивски кмет ще реже много ленти, но ако намери пари

Здравко Димитров завеща на своя наследник недовършени проекти за милиони

Проекти за милиони левове са завещани в наследство на следващата местна власт от кмета Здравко Димитров, който след дълъг размисъл взе окончателно решение да не се бори за втори мандат.  

По силата на приемствеността, каквато важи за всички досегашни управници на Пловдив, новият кмет, както и Общинският съвет ще продължат започнатите обекти, тъй като всеки от тях е важен за града. По-сложен е въпросът дали за всички проекти има пари в бюджета и откъде ще се осигури финансирането.

До края на мандата, кажи-речи за един месец, Здравко Димитров

има шанс да пререже лентата само на една улица - на бул. „Хаджи Димитър”.

Основните строителни работи на обекта, финансиран от дългосрочен кредит с 4,5 млн. лева, са в напреднал етап и се предполага, че изпълнителят може да стигне до финала до местните избори на 29 октомври.

Ремонтът на ул. „Даме Груев” беше прехвърлян от мандат на мандат, но беше един от първите обекти, започнати от Зико в края на 2021 г., с договорен срок 10 месеца. Финансирането в размер на 7,5 млн. лева  се поема от собствените приходи на Общината.  От тази сума  5,5 млн. лева са планирани за разплащане със строителя до края на 2023-та. 

Голямото разочарование на живеещите в "Кючук Париж" е, че злополучният ремонт продължи близо две години и към този момент никой не може да каже кога ще бъде завършен. 

На следващия кмет се пада честта да завърши най-драматичния проект - за реконструкцията на ВиК мрежата и 

изграждането на  обходен колектор на Брезовско шосе и бул. „Дунав”,

който изправя неведнъж на нокти живеещите и работещите в ​близост хора. Стойността му надхвърля 20 млн. лева и добрата новина е, че по-голямата част от тази сума е осигурена като безвъзмездна финансова помощ по ОП „Околна среда 2014 - 2020”.

Разораната "целина" на Брезовско шосе

Новата местна власт трябва да реши обаче сложната задача как да задели милиони левове за основен ремонт на Рогошко шосе, който струва  над 16 млн. с ДДС, и за разширението на Голямоконарско шосе. И двата обекта са започнати тази година с планираните  в бюджета съответно 3,5 млн. и 9 млн. лева. Финансирането на Рогошко шосе е заложено с общински пари, за Голямоконарско се чака да даде държавата. Дали правителството ще гарантира и следващия транш от 9 млн. лева, до този момент няма потвърждение. 

Мечтата на Зико - да види в напълно завършен вид подлез „Модър - Царевец”, не се сбъдна.

Строителите на инж. Цанко Драгиев щяха да завършат мащабния проект предсрочно, най-късно през октомври, но бяха принудени да спрат работа за повече от половин година заради закъснелия старт на Южния обходен колектор, който се изпълнява от ВиК. Новото пътно съоръжение, което ще улесни трафика между районите „Южен” и „Западен”, струва 12 млн. лева. Средствата се плащат с банков заем. Подлезът е почти завършен, очаква се да бъдат монтирани асансьорите, но има довършителни работи при подходите от двете страни на жп линията, където продължават да работят изпълнителите на ВиК. 

Екипът на Здравко Димитров завещава на новото управление разширението на ул. „Царевец” за 5 млн. лева, от бул. „Хаджи Димитър” до „Свобода”.  И този обект се финансира с кредит. 

Зико имаше късмет тази пролет 

да открие завършения, но не и напълно, стадион „Христо Ботев”,

чиято реконструкция с оборудването със седалки набъбна до 60 млн. лева. Част от тях ​- за козирката​ - още не са разплатени, като в бюджета за тази година за Колежа са планирани 27 млн. лева. Разсрочено плащане е заложено и за следващата година, при това - от собствения бюджет.

Другият „галеник” на Общината - стадион „Локомотив”  - има изцяло нова  трибуна „Бесика”, още две трибуни се довършват, на обща стойност 12 млн. лева, преведени преди години от държавата по сметките на Общината. Зико направи опит да пусне втора обществена поръчка за 44 млн. лева с ДДС, но я спря, подложен на остри критики за баснословната цена. За стадиона на „Лаута”  в бюджета са планирани близо 25 млн. лева, също собствени средства.

В „завещанието” на Здравко Димитров към приемниците  са още редица обекти - спортните зали на ул. „Солунска” за 7,5 млн. лева и ремонтът на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” на стойност 12 млн. лева. Догодина ще се реже лентата на Дондуковата градина, която се обновява със  заем.

Кредитите за над 80 млн. лева ще се изплащат 20 години от собствения бюджет на Община Пловдив, тоест в следващите пет мандата на местната власт.  

 

Зала "Дунав" готова до края на 2023 г.,  още година за новото бижу  в "Смирненски"  

На тази поляна до СУ "Св. св. Кирил и Метовий" и парк "Ружа" започна да се строи спортен комплекс

Тренировъчният спортен комплекс за волейбол и баскетбол  в район "Западен" ще бъде завършен до края на следващата година. "Срокът е 22 месеца, а средствата са разсрочени в три бюджетни години. Общата стойност е 6 724 000 лева, като за тази година в бюджета на Община Пловдив са планирани 2,7 млн. лева. Няма как да ги усвоим, защото са останали само три месеца, но ще наваксаме догодина", разказа вчера Бончо Бонев, шеф на фирма  "Парсек Груп", на която е възложена обществената поръчка за залите.  

Първата символична копка на спортния комплекс на ул. "Солунска" беше направена вчера, макар че лопатите останаха недокоснати. Багеристът изпълни ритуала, а кметът Здравко Димитров му подари шампанско, пак по традиция, въведена от него, вместо да го счупи в кофата на багера. Преди това свещениците Деян и Илиян от църква "Света Марина" направиха водосвет, като благословиха строителите за успешната работа. Организаторите на събитието бяха подготвили и прясна пита, за да почерпят гостите. А Здравко Димитров припомни, че още когато беше районен кмет на "Западен", си беше поставил за цел един ден на  празната поляна да се построи спортен комплекс. 

В район "Северен" се довършва още една спортна зала - "Дунав", чиято първа копка беше преди четири години, пак в навечерието на местните избори. Зам.-кметът Георги Титюков  обясни, че строителите бяха спрели за близо година по времето на ковид, после чакаха за индексация. Както залите в "Западен", така и зала "Дунав" се финансира от градския бюджет. Струва над 6 млн. лева, а разплащането предстои, след като окончателно я завършат. Очаква се това да стане в края на тази година. 

 

Трети мандат ще се мъчат с електронното таксуване в рейсовете 

Здравко Димитров по време на демонстрацията на електронното таксуване от фирми, поканени да покажат как работи

Електронната система в градския транспорт и в синята зона в Пловдив се очаква да бъде въведена догодина, вече при следващото общинско управление. Таксуването с банкови карти и мобилни приложения си остава една от задачите пред местната власт вече трети пореден мандат.    

Докато в другите европейски градове пътниците отдавна пътуват с електронни карти, без да чакат да ги таксуват кондуктори и все по-често - шофьори, в Пловдив първият опит се провали с гръм и трясък. Системата трябваше да заработи през февруари 2016 г., след като на испанската фирма „Индра” бяха платени 20 млн. лева за „свършената” работа.

От първите дни на мандата на Здравко Димитров екипът му положи отчаяни усилия да съживи оборудването в градските автобуси, но не успя. Внесе искане в прокуратурата за разследване на безрезултатно потъналите милиони левове, но вече близо четири години проверката не е приключила. Администрацията обяви нова обществена поръчка за 12 млн. лева за надграждане на системата. Въпреки обжалвания пред КЗК и ВАС, беше избрана софийската фирма „Тикси” ЕООД, чийто мениджър обеща най-напред да въведе електронното плащане в синята зона и след това, на етапи - в градския транспорт.

Новият кмет на Пловдив, както и Общинският съвет имат задачата да осигурят финансирането на проекта. Засега - от собствения бюджет.

От "Тикси" уверяват, че ще се справят, и дават за пример успешно реализирани проекти, включително в София.

 

Олимпийският басейн вече е с две първи копки 

На това място, до стария басейн "Младост", се строи новото спортно бижу

Олимпийският плувен басейн "Младост" ще бъде завършен в следващия кметски мандат, тъй като според договора с фирмата изпълнител "ГБС - Пловдив" срокът е 720 календарни дни. Бъдещото спортно бижу струва около 21 милиона лева, като средствата са осигурени от кредита, който Община Пловдив изтегли за плувния басейн и двата стадиона. Обектът е напът да стане рекордьор по първи копки, като последната церемония с водосвет беше през май тази година. 

Засега обектът е на кота нула, строителите работят, но предстои препроектиране, тъй  като проектът е правен преди пет-шест години.  Една от допълнителните опции, поискана от администрацията, е монтаж на фотоволтаични панели. 

Новият обект е проектиран от един частичен подземен етаж между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за инсталационен такъв, където ще се разположат ОВК инсталациите.

50-метровият олимпийски басейн ще има трибуни с капацитет от 1600 души. Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината - чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра - за детски състезания. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

 

Ремонт на Бетонния мост блокира "Кючук Париж" след изборите

Така ще бъде и когато започне ремонт на Бетонния мост

Ремонт на Бетонния мост неизбежно ще блокира още по-драстично трафика от и към южната част на Пловдив.  Предполага се, че реконструкцията, планирана от Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ)  като част от изпълнението на проекта за пробива под Централна гара, ще бъде отложена за след местните избори.  Това ще е едно от тежките предизвикателства, с които ще се сблъска новата местна власт. Мостът ще бъде затворен най-малко за половин година, а може би и за по-дълъг срок, с оглед на това как изостава от линейния график изграждането на подлеза на колелото и бул. „Христо Ботев”.

Редно е да се припомни, че в предишния кметски мандат, когато беше  обсъждан проектът на НКЖИ за реконструкцията на Жп възел Пловдив и строежа на подлеза, беше решено Бетонният мост да се събори. Премахването на съоръжението беше заложено от НКЖИ с мълчаливото съгласие на местната власт  в тръжната документация на обществената поръчка, а след това - и в договора с фирмата изпълнител „Трейс Груп холд”.

Мостът и в момента е натоварен, но ако беше премахнат, щеше да настане хаос

Това щеше да предизвика страхотен  транспортен хаос в Пловдив. Здравко Димитров води няколко пъти преговори с ръководството на НКЖИ, откъдето, в крайна сметка, склониха на по-малкото „зло” - ремонт.

Новият кмет, както и досегашните градоначалници ще обират неизбежно недоволството на хората  заради големите ремонти, въпреки че в района на Централна гара и на бул. „Александър Стамболийски” те не се изпълняват от Община Пловдив, а от държавните предприятия НКЖИ и ВиК, а освен това се финансират от ЕС по оперативни програми. И двата проекта обаче са от изключително важно значение за Пловдив. Пробивът  под гарата и  ремонтът на бул. „Александър Стамболийски” и „Царевец” трябва да бъдат завършени да края на 2024 г. 

Снимки Наташа Манева

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 5 оценки
4.2/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
31 коментара
Локо Пловдив

Локо Пловдив

01.10.2023 | 09:21

Изненада, че са крали безогледно няма. Това, че бюджетът ще е кризисен за следващия кмет също не е въпрос. Въпросът за всички мислещи пловдивчани е: Ще има ли последствия за престъпленията на Зико и шайката му? Ще има ли правосъдие за мизериите, от които целият град страда 2 десетилетия? Главчо (мажоретка на Гергов), Тотев (мажоретка на Пеевски), Зико (мажоретка на Пещера и ПИМК)…..Цялото това крадене ще има ли съдебно продължение? Не, няма да има. Затова и досадната истина, че си заслужаваме управляващите. Това е ДНК на Пловдив.

Отговори
3 1
намръщенЪ

намръщенЪ

28.09.2023 | 16:08

Към Чакаме отговор Ония щайги - съчленените тролейбуси - бяха под нивото и на Камбоджа. Това е доста бесепарски размисъл, ако си техен плямпач - беж на Бузлуджа! Батаклиев съсипа транспорта, негова е главната заслуга(е, не е само той, разбира се, но главният процент е негов)

Отговори
4 0
Баба Мера

Баба Мера

30.09.2023 | 12:36

До Повръщен!Ей Мърсолски трол ли си инфлуенсър на Тъ по то от автото ли си,но си един а -бан -инбицил Гербопитоков!За твоя информация тъ -па ко ,Батаклиев вкара първите в Пловдив чисто нови автобуси!Инвестира над 20милиона в градски транспорт на Пловдив ,който бандата Ви беше ограбила и фалирала!Възстанови тролеите и се бореше до последно с мафията на Мамения не -год ник да спаси тролеите,но крадливия мухал назначен от Цецо ухото и откраднал над 100милиона от града му прекрати умишлено договорите и така сложи кръста на градския транспорт на Пловдив!Назначи за превозвачи без търг и конкурс Петковци,Дошковци,Чолаковци и им увеличи парите от 6 на 36 милиона и намали автобусите на полувина!Тази съсипия я придължи и най-безмисленния кмет от Вашата Банда ,.който продължи ,доограби и съсипа окончателно не само транспорта но и целия град!За това замълчете и си посипете главите с пепел,защото скоро ше има Видов ден и цялата Ви крадлива пасмина ше отговаря пред закона за съсипията в града и държавата!

Отговори
5 0
Тоооо,

Тоооо,

27.09.2023 | 14:37

и бул Хаджи Димитър е направен през куп за грош. Традиционно и по гепирастки с локви, клатещи и шльопащи плочки, а за да слезеш от него в пресечките му трябва да си с трактор

Отговори
15 2
Цонев

Цонев

27.09.2023 | 11:42

ГЕРБерите от алчност и некадърност докараха за златен град като Пловдив такава разруха,че и Господ не може да го оправи. Има ли съд в България?

Отговори
20 4
Диди

Диди

28.09.2023 | 09:01

Съда е купен от 98год от олигархията, от 3години си имат и прокуратура реформирана по техни указания и за техните нужди.Да си видял богат осъден?

Отговори
12 0
намръщенЪ

намръщенЪ

28.09.2023 | 16:02

На герберите трите задни букви да целуваш! След Съединението, Пловдив има 4 по-значими периода - при Стамболов, който макар търновец, го поддържа на ниво София и играе нещо като политика на "двете столици", но после пловдивчанинът Стоилов ликвидира много свестни неща и в София се съсредоточава всичко; при Антон Югов - министър-председател от 1956 до 1962 и фактически съуправляващ на Т.Живков(за постигнатото тогава виж Историята на Пловдив, издадена около 1998-9 с твърди корици и бяла найлонова подвързия, нищо, че там името му е премълчано навсякъде), по "синьото време на Иван Костов и финансовия Муравей"(1997-2001г), когато тук се изляха пак много пари и градът вдигна глава и при управлението на ГЕРБ. Вече е друг въпросът, че можеше и още по-добре, ако част от тия пари не бяха изтекли(сещаш се в каква посока). Самият факт, че точно ние станахме първата българска Европейска културна столица в конкуренция със София, старопрестолнината и Бургас(ако чаткаш що е то култура) говори много. По "синьото време" бяхме пак столица на културата, макар за месец по времето на Лайпциг(те избраха нас за съпътстващ град). Успехите на един град не се мерят само с дължината на асфалтираните улици, построените обществени сгради и брояят титли на отборите му

Отговори
2 7
намръщенЪ

намръщенЪ

28.09.2023 | 16:04

Впрочем, тук май сгреших. Евростолица на културата 1999 бе Ваймар, а не Лайпциг

Отговори
1 0
Читавият пловдивски кмет

Читавият пловдивски кмет

27.09.2023 | 11:37

има една основна голяма задача - да спре мафията наречена Градски транспорт и да започне подобряването му. Абсолютно задължително е голям град да има АДЕКВАТЕН градски транспорт, а не линии, които правят обиколни туристически маршрути с цел навъртане на км!!!!!!!!!!

Отговори
25 0
Димо

Димо

27.09.2023 | 12:23

Не си ли разбрал още, че никой не предвижда да отпушва града. Ще се возиш на градска железница. За да има автобусен транспорт той трябва да има по какво да се движи, виждаш ли някой да строй булеварди.

Отговори
18 0
Чакаме отговори?

Чакаме отговори?

27.09.2023 | 12:24

Ало ,а вие къде бяхте ,когато въпреки направените инвестиции в ограбеното от братовчеда на един бивш и много словоухотлив кмет още през 2000 -2005 година ограбиха и фалираха умишленно общинска фирма Градски Транспорт?Къде бяхте след това през 2006-2007 г.когато излъгаха един бизнесмен да влезе с парите си във фирмата и да я развие?Къде бяхте ,когато този човек въпреки че инвестира над 20милиона и достави най-новите тогава 60 автобуса и 65тролейбуса и започна да възстановява транспорта,но лицето Иван Тотев еднолично и най-брутално за да нямат конкуренция сегашните фирми прекрати през 2012-2013 г.договорите на дружеството в което и общината имаше дял?Така и след ,като въпреки обещанията на Димитров в кампанията му преди 4г че ще потърси отговорност на Тотев и ще възстанови тролейбусния транспорт и не направи нищо по въпроса,сега инфраструктората и базите на тролеите са разграбени и Пловдив за вечни времена ще остане заложник на котерийните интереси на няколко човека нарекли себе си превозвачи!Тук следва и въпроса,мислите ли че всичко това е било безплатно,както и факта че се движат 2пъти по малко автобуси а дотациите,които им плащат с нашите пари са скочили 5 пъти от 6 на над 30 милиона лева!

Отговори
17 2
Читавият пловдивски кмет

Читавият пловдивски кмет

27.09.2023 | 13:33

Аз ли? Може да съм бил в детската градина тогава.....но сега сравнявам с други, не толкова големи градове и ми се плаче от вида на родния град

Отговори
12 0
Отговор

Отговор

27.09.2023 | 15:09

Много си прав,но зомбитита ще гласуват за К.Димитров и изобщо не са наясно,че той си е от котилото на Тотев ! Гласуваш за него и Тотев още 4г.ще си управлява в сянка!

Отговори
15 3
Локо Пловдив

Локо Пловдив

01.10.2023 | 09:25

Платен трол на Възраждане си….Тотев винаги е саботирал К. Димитров.

Отговори
1 1
И на Хаджи Димитър не е е ясно какво ще раже

И на Хаджи Димитър не е е ясно какво ще раже

27.09.2023 | 10:46

Проблемите с този ремонт са изключително много. Още липсва маркировка, изпочупени бордюри, килнати лампи, стари знаци, шахти…

Отговори
10 0
Този град

Този град

27.09.2023 | 10:39

Трябва да започне да застроява на вън,а не вътре измежду блоковете пространства!!! Това нито един кмет не го е управил включително и тракийския много хваления гербаджия! Такъв голям паркинг ни направиха преди три месеца сега,човек пак не може да се вреди да паркира на поне 100м от жилището си!! Този град е абсолютно претъпкан!

Отговори
22 0
Таня Христова

Таня Христова

27.09.2023 | 10:16

Много обекти, разкопаха Пловдив, сега няма пари да ги довършат, а 20 Милиона за испанската фирма за екектрони билети, Тотев ги даде, Тотев ни закопа и Стр. Фирма със Зоопарка. СРАМ, САМО СПОРТНИ ОБЕКТИ СЕ КАНЯТ, ТО МЛАДИТЕ В ЧУЖБИНА. СЕГА ЗИМАТА ПЕЧКИТЕ, ПУШЪК, А ЗАМ. КМЕТА ТИМЧЕВ КАЗА ШЕ ЗАМЕНИ С КЛИМАТИЦИ.

Отговори
14 6
намръщенЪ

намръщенЪ

28.09.2023 | 16:11

Таня, Танче, Танченце.... Пише се "пушЕк", не пушък. ТОВА Е НЕГРАМОТНОСТ, двете букви са далечко на клавиатурата

Отговори
2 1
Варненка

Варненка

27.09.2023 | 09:38

Живея от години в П. - впечатлена съм от пилеенето на пари за наградата “ Пловдив”. Този цирк да се раздават награди и парични възнаграждения на “ куцо и сакато” трябва да спре. Това пилеене за псевдо интелектуалци го има само в П.

Отговори
21 1
Ани

Ани

27.09.2023 | 10:24

Ние си знаем, че наградата- П-в няма никаква стойност, а е на принципа: “ Аз на теб и ти на мен. После среща в кръчмата” Това е п. Интелигенция. Амен!

Отговори
16 0
намръщенЪ

намръщенЪ

28.09.2023 | 16:12

Вие бяхте такива при социализЪма. Сега е наш ред

Отговори
1 0
коча

коча

27.09.2023 | 09:36

значи има шанс да реже за Хаджи Димитър, това ако не му се казва наглост и доказателство за схеми та на. Даже четох ,че строителя щял да я довърши със сигурност щото видиш ли обещал на кмета....разбира се здравко дрибъла живее в пресечка на Хаджи Димитър...

Отговори
14 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?