4020

Новият областен управител проф. Христина Янчева: Не съм обвързана политически, имам енергия да работя за региона

Имам енергия, желание и сили, които да дам  за развитието на региона, каза за „Марица“ новият областен управител проф. д-р Христина Янчева. 

С решение на Министерския съвет, взето вчера, бившият ректор на Аграрен университет – Пловдив е назначена за областен управител, а досегашният губернатор инж. Илия Зюмбилев е освободен, както „Марица“ писа. Вероятно утре или на-късно в понеделник тя ще встъпи в длъжността. 

„Образованието е на първо място, важно е и всичко останало – иновации, наука, развитие на инфраструктура“, посочи проф. Янчева. И допълни: „Имам голям управленски опит, независимо че е в друга сфера – първите 8 години съм била заместник – декан на Агрономически факултет,  след това 8 години  бях заместник ректор, в които една година и половина изпълнявах длъжността ректор, когато проф. Греков беше министър на земеделието, и 8 години ректор . Това са 24 години, в които съм работила за развитието на Аграрен университет. Работила съм по много по международни проекти. Ние сме единственият зелен университет в Европа. Член сме на Европейския университетски алианс и мисля, че това е лично моя заслуга“, разказа проф. Христина Янчева.

Висшето си образование е завършила в Аграрен университет , по специалност е агроном, работила е като докторант в същото учебно заведение, след това – асистент, главен асистент и професор. Автор е  на над 100 научни публикации, учебници и учебни помагала, има специализации в САЩ, Италия,Англия,Швейцария, Германия, Холандия,  Норвегия, както и отличия. Владее английски и руски. Известна е като диалогичен, работлив човек с позитивно отношение към хората.

Проф. Янчева допълни, че не е обвързана политически, а на въпрос дали лично служебният премиер Димитър Главчев я е поканил за областен управител, каза: „От правителството ми се обадиха, имаше предварителни разговори, с министър – председателя не се познавам лично. Съгласих се, защото считам, че има опит и желание да работя“.

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?