46

Нови умни котли гарантират чистия въздух в Пловдив

Поредната инвестиция на EVN Топлофикация е на стойност 23 млн. лв.

Пловдивчани, които ползват централно отопление и топла вода, могат да са спокойни, че няма да са на студено през зимата, а градът като цяло ще е по-защитен от замърсяване с фини прахови частици. Пет броя нови централи /водогрейни котли/ са готови да влязат в експлоатация при евентуален дефицит на природен газ. Най-новата придобивка за Пловдив, която се откри официално днес на площадката на ТЕЦ Север, е част от мащабна фаза по модернизацията на мощности, с която се ангажира EVN Топлофикация. През 2011 г. австрийското дружество изгради под тепетата най-модерната централа за екологично производство на топло- и електроенергия на Балканите. Със завършването на котлите Пловдив става първият град в България, чието топлофикационно дружество е с напълно новоизградени и модерни производствени мощности. 

Сред официалните гости на събитието бяха кметът Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, посланикът на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом, председателят на съвета на директорите на EVN Александър Сипек и др. 

23 млн. лв. е инвестицията на EVN Топлофикация във водогрейните котли, които се управляват с компютър.

Три от тях са разположени на територията на ТЕЦ Пловдив Север, а другите два са в отоплителна централа Юг, в Южната индустриална зона. Общата им мощност е 100 MW (мегавата).​ Основната роля на съоръженията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване. Най-голямото им предимство е, че работят с промишлен газьол, а не с мазут, чието изгаряне води до замърсяване на въздуха. 

 

Модерни съоръжения от такъв тип са монтирани за първи път в България. Тяхната технология осигурява изключително ниски нива на вредни емисии, щадящи околната среда. Тази стъпка в посока намаляване замърсяването на околната среда е водещ мотив в избора на съоръженията, следващ общата концепция на Роберт Бош /световен доставчик на технологии/ и ЕVN за подобряване чистотата на въздуха.

 

„Днес виждаме, че вторият по-големина и най-бързо развиващ се град в България, Пловдив, има изцяло нови мощности за производство на топлинна енергия. Това беше обещание, което EVN направи през 2007 г., когато придоби местната топлофикация. След когенерационната централа, която изградихме през 2011 г. и днешните нови 5 котли, можем да отчетем, че това обещание е изпълнено. Новите котли означават по-голяма сигурност за централното топлоснабдяване на Пловдив, но означават и по-чист въздух за пловдивчани“, каза  Александър Сипек в приветствието си към гостите. Той уточни, че от старта на инвестиционната офанзива на компанията през 2007 г., в електроснабдителната инфраструктура на Пловдив са вложени над 240 млн. лв.

EVN Топлофикация е втората по-големина топлофикационна компания в България като доставя  топлинна енергия до над 31 000 домакинства и бизнес клиенти в Пловдив. Дружеството управлява близо 200 км топлопреносна мрежа. За последните 15 години компанията са изградени повече от 250 нови абонатни станции и 45 км нови топлопроводи. 

Кметът Здравко Димитров приветства новата инвестиция и подчерта, че инициативата на общината за подмяна на отоплителните уреди е обща кауза с ЕВН в опазване на въздуха на Пловдив.

Областният управител Ангел Стоев коментира, че благодарение на модерните технологии на електроразпределителното дружество, авариите в ел.-преносната мрежа са намалели с 50 %.

 

Посланикът на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом, която е на първа официална визита в Пловдив след встъпването си в длъжност този септември, съобщи, че страната й е втора по размер на инвестиции в България. Тя допълни, че инвестицията на EVN е чудесен пример за внедряване на иновациите с акцент върху ефективното използване на ел.-енергията във време на високо търсене.

 

По повод решението на Австрия и Нидерландия, които преди дни блокираха влизането на България в Шенген, тя обяви, че между Австрия и България има комуникация и конструктивен диалог в тази насока. Помолен от журналисти за повече подробности по темата, дипломатът отговори, че не може повече да коментира.

Снимки от Валентина Биларева

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
евн са носители на ОСКАР

евн са носители на ОСКАР

13.12.2022 | 22:46

ЗА РЕКЕТЬОРСТВО И ИЗНУДВАНЕ!!

Отговори
1 0
Матка Вулвова

Матка Вулвова

13.12.2022 | 19:53

Ама най ,още по най ,най-най умния Кмет на Пловдив е Два Пръсто Челния и Два метра дългия чиляк с физиономия на селски каруцар и мозък като две стотинки бивш кръчмар и кебабчия лицето ЗД!Ама там интилекта и мозъка фъкат като сперматозоиди във влагалище!За това сме на този хал!

Отговори
1 0
Мич Бюкянън

Мич Бюкянън

13.12.2022 | 16:08

Умни централи , умни светофари , т*п кмет !

Отговори
5 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?