46
Следвайте ни

Новата година в Пловдив започва под знака на големи промени в трафика

viber icon

Новата 2022 година  ще мине под знака на голямото разкопаване на възлови улици в Пловдив и властите от първия ден предупреждават хората за повече търпение.

Най- мащабният и най-тежкият за трафика обект – пробивът под Централна гара – вече „захапа“ паркинга на автогара „Родопи“. От южната страна на жп линията строителите от фирма „Трейс Холд Груп“ АД правят изкоп за бъдещия тунел, който ще свърже директно бул. „Васил Априлов“ и „Македония“. Работят усилено и бързо напредват.

Очаква се, че през януари – най-късно в началото на февруари  ще бъдат съборени два крайни сектора за автобуси и три от кафенетата на автогарата. Теренът се разчиства, за да се изградят шлицови стени на подлеза. Трасето минава между „Билла“ и автогарата, свързва се с ул. „Димитър Талев“ и прави лек завой покрай бившите хали в Кючук Париж, за да се включи в бул. „Македония“.

Пешеходният подлез под гарата си остава отворен за преминаване. Обещанието на инвеститора - НКЖИ е, че така ще бъде до края на мащабното строителство. Продължава да работи и автогарата. 

Успоредно върви демонтаж на релсите на южните коловози. Те ще се подменят с нови с по-висок насип за скоростна железница, по която влаковете могат да развиват до 160 км. в час.

Най-голямата мъка за трафика предстои през пролетта, сочат предварителните планове на строителите. Тогава ще стартира изграждането на пробива от северната страна на жп ареала в район "Централен". По проект трябва да монтират много сложно съоръжение – колектор за отпадни води с два метра диаметър, който обхваща като байпас колелото на гарата, бул. „Васил Априлов“ и „Христо Ботев“.  

Няма да е леко за трафика. 

Тръбата минава от бул. „Христо Ботев“ покрай кръстовището с ул. „Иван Вазов“ и бул. „Руски“, стига до бул. „Васил Априлов“ и до ул. „Тракия“, продължава по „Никола Ковачев“, „Никола Козлев“  и „Кавала“ и се връща на бул. „Христо Ботев“.

На бул. „Васил Априлов“ строителството ще започне от участъка до СУ „Климент Охридски“. Пробивът се прави от източната страна на гарата, под паркинга, където преди години беше Транспортна болница.

Проектът на НКЖИ за модернизацията на ЖП възел – Пловдив, част от който е пробивът, се изпълнява с европейски средства. Общата му стойност е над 80 млн. лева.

Още няколко крупни пътни обекти ще се изграждат тази тази година. Очаква се, че през януари, ако времето позволява, ще стартират строителните работи по подмяна на водопровод и канализация на Брезовско шосе, а след два – три месеца – и на бул. „Дунав“.

В и К – Пловдив планира в началото на 2022 г. старт на изграждането на Южен обходен колектор. Гигантската тръба с диаметър 2,50 метра се прокарва от Пещерско шосе по ул. „Царевец“, минава под жп линията, където вече се прави изкоп за подлез, върви по ул. „Модър“ покрай Транспортна болница, пресича Коматевско шосе и продължава по бул. „Александър Стамболийски“ към „Тракия“, за да стигне до пречиствателна станция.

Строителните инженери предупреждават, че ще има сериозни главоболия в трафика, а от община Пловдив напомнят, че всички тези усилия се полагат с цел Пловдив да има по-добра инфраструктура.

Предполага се, че в късната есен ще започне строеж на пробива под колелото на бул. „Цар Борис III Обединител“ до Водната палата, ако няма обжалване на търга за избор на изпълнител.

И през новата година ще продължава разширението  на ул. „Даме Груев“ и ремонтът на Кукленско шосе в Кючук – Париж, както и на други улици със стари подземни комуникации и разбита настилка.  Те не са никак малко.

Впрочем, пловдивчани са свикнали да живеят на строителната площадка.

Снимки от Наташа Манева

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Коко

Коко

01.01.2022 | 13:40

Кога ще свърши ремонта по водния цикъл около хотел Марица? Никой не работи, няма ни хора ни техника,всичко е разкопано и изоставено.

Отговори
4 1
пари, пари...

пари, пари...

01.01.2022 | 10:56

Кога ще завършат ул. " Радко Димитриев " ? Четири месеца копаят , дълбаят 200 метра !!

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?