49

Нова спънка отлага пак връзката между "Скобелева майка" и Асеновградско шосе

Многострадалното изграждане на важната пътна връзка между „Скобелева майка” и кръговото кръстовище на Асеновградско шосе, наричана още Югоизточен обход на Пловдив, отново се отлага за преработка на проекта. За актуализацията му Община Пловдив обяви днес обществена поръчка по съкратената процедура с прогнозна стойност 24 432 лева без ДДС. На 12 декември ще се отварят офертите.

„Преработката е частична и се надявам проектантите да са готови до две-три седмици”, каза зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. Проектът е изготвен от „Пътпроект”, същата фирма ще го коригира, а държавата чрез АПИ още преди години е поела ангажимент за финансиране на тази част от околовръстния път. С него се затваря външният ринг на Пловдив и се разтоварва трафикът в града.

Причината, довела до преработката на проекта, е, че траншеята, заложена от НКЖИ за модернизация на жп линията, съвпада с разширението на околовръстния път в  района между Скобелева майка и Асеновградско шосе. „По свои проекти са работили няколко инстанции, като се има предвид, че в тази зона е предвидено и изграждането на обходен колектор. Затова се получи разминаване в данните, но те са лесно отстраними. Вече проведохме разговор при зам.-министъра Захари Христов, който изрази желание за съдействие”, коментира Пламен Райчев. 

Трасето между Скобелева майка и Асеновградско шосе е проектирано с ширина 20 метра и надлез над жп линията. Процедурите за обществената поръчка с прогнозна цена 42 млн. лева са проведени от Агенцията за пътната инфраструктура още през пролетта, търгът беше обжалван, но се потвърди класирането на комисията, избрала за изпълнител „Трейс Груп Холд”. Компанията е предложила по-ниска цена – 34,5 млн. лева без ДДС. В Пловдив „Трейс” строи пробива до Централна гара.

„Всичко е подготвено за старт на инфраструктурния проект. Отчуждителните процедури са приключили, АПИ потвърждава намерението да финансира този изключително важен обект. Актуализацията на проекта ще бъде направена в кратки срокове и се надявам, че още в началото на 2023 г. ще се даде старт на изграждането на пътната връзка”, счита Пламен Райчев. 

Преди няколко години, когато Райчев беше шеф на Областно пътно управление в Пловдив,  Югоизточният обход получи статут на национален обект с решение на Министерския съвет. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Инж.

Инж.

30.11.2022 | 09:09

Плаща се два пъти за проектиране.Още в самото начало е било ясно кое откъде минава.Казусът е за прокурор!Присвояване на средства прикрито с проектиране.

Отговори
6 1
Петков

Петков

29.11.2022 | 19:08

Ако отворят старите ген. планове на Пловдив всичко е предвидено и за всичко има място но нали живота започва от новите управляващи и всичко старо се отрича.Така ще се влачат нещата.

Отговори
14 1
Отново

Отново

29.11.2022 | 18:49

Да има хляб за “бедните” американци с техните изтребители, за нашия народ и инфраструктура кучета ни яли.

Отговори
9 7
Дим

Дим

29.11.2022 | 18:30

Проблема е че от Скобелева майка до магистралата пътя е много тесен и сутрин и вечер задръстването е по няколко километра. Като се свърже с асеновградско ще се окаже невъзможно за движение

Отговори
10 5
ГЮРО

ГЮРО

29.11.2022 | 19:39

Пишеш глупости наизуст. Минавал ли си поне веднъж там? Причината за големите задръствания е, че навремето са икономисали от изграждането на "детелина" при Скобелева майка. Сега движещите се направо откъм Ягодово спират тези, които трябва да влязат в Пловдив, но с ляв завой. И тази "икономия" излиза през носа на автомобилистите. Иначе за път с две ленти шосето си е съвсем нормално широко. А да се прави с по две ленти за всяка посока не е оправдано изобщо. Твоят пост е нагледен пример как не се схващат правилно Причина и Следствие. А оттам и начините за решаване на проблема са погрешни. В случая построяването на "детелина" е от решаващо значение, а не разширяването на пътя.

Отговори
8 4
Дим

Дим

29.11.2022 | 21:53

Всеки ден по два пъти.

Отговори
1 1
Гавазов

Гавазов

29.11.2022 | 17:59

Най ,,модерния,, уж район на Пловдив в момента гъмжи от тежкотоварни тирове-срам за днешните управници на града.

Отговори
13 1
Ddе

Ddе

29.11.2022 | 16:41

Какво разтоварване, бе? Сутрин задръстването на колелото на асеновградско шосе е до кръговото на кукленско шосе и поне по 500 м. към Пловдив?

Отговори
8 2
Не само там

Не само там

29.11.2022 | 18:02

По източно обходния път задръствания са от магистралата до Скобелева майка. Как не направиха едно кръгово там?!?

Отговори
9 1
Иван

Иван

29.11.2022 | 20:04

Кръгово не решава проблема изцяло.Трябва скоростно да се разшири и лентите да бъдат четири до магистралата.Всичко е умишлено както и околовръстното с две ленти където,ако сме нормална държава отдавна това да е скоростен път

Отговори
3 0
Бягане с препятсрвия

Бягане с препятсрвия

29.11.2022 | 15:55

С такъв кмет и такава импотентна, но вярна на партията администрация, всяко общинско начинание е трудно. Няма нещо започнато и завършено както трябва. Важното е комисионните да са осигурени и приходите в касата на партията. Да не забравят и чекмеджето.

Отговори
24 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?