2374
Следвайте ни

Нова наредба бърка сериозно в джоба на гражданите, сватбите поскъпват

viber icon

Рязко се увеличава  абонаментът за хората, чиито автомобили са паркирани  пред домовете им в Синя зона в Пловдив.   До този момент те плащат 60 лева годишно, но от ОП  „Паркиране и репатриране“  искат летвата да се вдигне до 150 лева. Месечната такса става 15 лева. Промените в Наредбата за  местните такси и цени на услугите  са предложени от  общинските  предприятия  заради  увеличените разходи в условията на инфлацията. Проектът беше  оповестен за обществено обсъждане в сайта на Община Пловдив и ще се обсъжда на сесията на Общинския съвет в сряда.

Служебен абонамент за паркиране в синя зона в карето между ул. "Гладстон", бул. "Руски", "Шести септември" и "Цар Борис III Обединител" е 360 лева. Цената за престой се запазва на 2 лева на час.

Поскъпва и сключването на граждански брак, ако наредбата се одобри. За подпис в работните дни младоженците ще плащат вече  72 лева вместо 60, а цената на изнесен ритуал, каквито все по-често се правят в Пловдив, се качва от 240 лева на 264.  В почивните и празничните  дни „Менделсон“  в двата дома на ОП „Радостни обреди“  ще струва 138 лева. Намаление е предвидено за хора с увреждания - от 48 на 24 лева.  Най-скъпи са сватбите с тракийски ритуал - 396 лева, организиран в двете зали, и 540 лева, ако тържеството се провежда в ресторант или на друго място, избрано от младоженците.

Повече ще плащаме и за разходката в Природонаучния музей, където се очаква да се завишат билетите за аквариума и залата за живи пеперуди „Тропик“. Любимата за посетители  морска експозиция поскъпва с един  лев.  Входът за деца до 7 г. става два лева вместо левче, за ученици и студенти се вдига на 4 лева, за възрастни - 5. 

В „Дезинфекционна станция“ искат да открият нова услуга, която започнаха да търсят по време на пандемията  - антивирусна дезинфекция. За лека кола ще вземат 10 лева, за автобус - 35, за линейка - 50.

Нова услуга предлагат от  ОП „Траурна дейност“ - почистване с хербициди на обраслите с трева гробове за 15 лева еднократно. За нея има доста запитвания на българи, чиито роднини са погребани в Пловдив, а те живеят извън града или страната и са затруднени да пътуват заради ограничителните мерки.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Леле

Леле

25.10.2021 | 11:04

?????? Кво е тва рязко увеличение бе ахахахаххаха Пълно с некадърници в тая община.

Отговори
3 3
Абе

Абе

25.10.2021 | 09:58

Само гепи иди оти в тая община, бе. Начело с най иди..

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?