Следвайте ни

Нова безплатна услуга в Пловдив: Асистенти помагат възрастни и инвалиди СНИМКИ

viber icon

Нова социална услуга - асистентска подкрепа - предлага Община Пловдив на хора в неравностойно положение. Помощта е напълно безплатна за хората, които се нуждаят от грижи по няколко часа на ден.

Това съобщиха на брифинг днес зам. кметът Георги Титюков и шефката на общинската дирекция за социално подпомагане Веселина Ботева.

Над 800 потребители ще бъдат одобрени за асистент. Документи се подават в Дирекция “ Социално подпомагане” на бул. “Руски” 13. Право на асистент имат възрастни с над 70 процента увреждания и деца с над 50 на сто.

Дирекцията определя колко часа асистент ще помага на потребителя. След това в социалната служба на ул. “Петко Д. Петков” се определя асистент.

Успоредно се набират желаещи за асистенти срещу минимална работна заплата плюс осигуровки.

Услугата е продължение на проекта за патронажна грижа, финансиран по европейска програма с 1, 6 млн. лева. Той продължи 11 месеца и приключва в края на март. Асистентите обгрижваха нуждаещите се хора по няколко часа, като пазаруваха, купуваха лекарства, помагаха с документи, ако се налагаше, разказа Георги Титюков.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?