46
Следвайте ни

Нова атракция - показват римския стадион в магазин на Главната

viber icon

Кметът Здравко Димитров ще открие на 27 септември в 11 часа най-новата туристическа атракция в Пловдив - археологическите находки в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица). Тогава е и световният ден на туризма.

Така за първи път пловдивчани ще могат да видят седалки от Източният сектор на Античния стадион на Филипопол.

С отварянето на обекта,  туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под „Екселсиор“ и най-новата под магазин H&M.

Церемонията по откриването ще се състои отвън, вляво от входа на магазин H&M, пред специално брандираната за целта витрина на най-новия туристически обект.

След прерязване на лентата, Кметът на Пловдив Здравко Димитров и пловдивските медии ще имат възможност първи да разгледат новата туристическа атракция, като техен гид ще бъде лично археологът-проучвател на обекта Мая Мартинова–Кютова.

Ще присъстват също заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов, г-жа Ива Шишкова - пълномощник на съдружниците във фирма „СС Пропърти“ ООД -  г-н  Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер, собственици на сградата на Търговски център Star Gallery, мениджърът на магазин H&M, доц. Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ “Старинен Пловдив“ и други.

Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ „Старинен Пловдив“.

В деня на откриването – 27 септември, обектът ще работи без заплащане на входен билет през целия ден. От следващия ден, посещението ще става с билет на цена 5 лева.

Както Марица.бг писа, в края на февруари бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица) се отварят за пловдивчани и гости на града. 

В следващите няколко месеца беше извършено освежаване на обекта от ОП „Жилфонд“, закупено бе оборудване и се постави фискално устройство, за да могат да бъдат продавани билети.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?