1553

Нов строеж до НОИ изправи на нокти квартала

Изкопни работи по фундирането на нов строеж на ул. „Радецки“ 25 в Пловдив хвърлиха в ужас живеещи в съседство пловдивчани. Тяхното притеснение е, че могат да настъпят деформации в основите на тяхната сграда, което да доведе до компрометирането на зидовете й, както и изобщо на конструкцията над тях.

Сградата се строи на калкан с тяхната, но без необходимото укрепване на основите, опасяват се живеещите на ул. „Радецки“ 27, които вече са изпратили сигнал до Община и прокуратура.

„Живеем от години на ул. „Радецки“ 27, имам три деца и със съпруга ми вече се чудим къде да се изнесе цялото семейство. Чувстваме имуществото и живота си застрашени. Бихме искали контролиращите органи да вземат нужните мерки, за да избегнем драматични последствия. Не желаем да станем жертва на административно безхаберие.

Нетърпимо е: на строежа се работи, без да е направено необходимото по норми укрепване. От багерите в съседство се тресе цялата сграда. Чакаха само да мине изборният ден, и багерът влезе в изкопа до нас“ - оплака се пред „Марица“ арх. Варвара Вълчанова, пловдивчанката, която от години развива устойчиви практики в областта на земното строителство.

Дамата е сред собствениците на триетажната жилищна сграда в Пловдив, на ул. „Радецки“ 27. По нейна инициатива вече е изпратено писмо до Община Пловдив с искането да им бъде даден достъп до плановете на започващия строеж. Сигналът на разтревожените граждани е изпратен до РДНСК, Община Пловдив и район „Централен“, а също така до пловдивския Общински инспекторат и Районната прокуратура.

След консултация с независим експерт - строителен инженер, притеснените граждани установили, че при новите им съседи, в частта „Конструкции - план за изкоп“, е предвидено поетапно укрепване на основите на калкана на тяхната сграда.

„Показани са ширините на укрепващите ивици в отделните етапи, но планът на изкопа е непълен: не е показан напречен разрез в зоната на укрепване, от който да се види докъде трябва да спре масовият изкоп, преди да започнат ивичните изкопи за етапите на усилване, така че остатъчната земна маса между шахматно изкопните ивици да е в състояние да устои на земния натиск: за да може самата земна маса да има укрепваща функция“ - обясни детайлите арх. Вълчанова.

  

Своевременно жалващите се канят инж. Симеон Мерджанов за конструктивно становище по казуса. При проверката инженерът установил, че на този етап не се забелязват пукнатини по зидовете, включително и в местата с отслабени сечения по източната и западната фасада, където има прозорци.

 Остава обаче общото притеснение, че един изкоп на калкан, на 5 метра дълбочина, е рисковано действие и са нужни укрепителни дейности, които в случая се спестяват от инвеститора. Всички деформации и пукнатини могат да бъдат предизвикани от новото строителство в съседство - предупреждава инж. Мерджанов.

Той препоръчва да се преразгледа и провери още веднъж начинът на укрепване на изкопа в зоната на съществуващата сграда, с цел да се отстранят евентуални пропуски. Само така ще бъдат избегнати аварийните ситуации в бъдеще.

Снимки от Валентина Биларева и личен архив

 

Инж. Марин Младенов, „Кима консулт“:

Няма никаква опасност, тепърва

започва укрепването от 4-те страни

„Всичко на обекта, започнат от строителна фирма „Ив груп инженеринг“, отговаря на нормите за строителство. Възложителят „Астеда“ ЕООД е предвидил всички необходими мерки във връзка със защитата и укрепването на съществуващата постройка в съседство, а и не само. Теренът ще се укрепва от всички страни, включително и откъм сградата на НОИ. На по-късен етап ще се изградят тротоари и цялата инфраструктура“ - това е становището на инж. Марин Младенов от фирма „Кима консулт“, който упражнява надзор на обекта.

Според експерта, арх. Варвара Вълчанова има претенции, че не се спазва проектът на ул. „Радецки“ 25, като основният й страх е, че ще бъде подкопана съществуващата сграда на ул. „Радецки“ 27 и тя може да падне.

„Истинската  идея обаче е колкото може повече да забави новото строителство на „Радецки“ 27. Тя е започнала да пуска жалби още когато събаряхме старите постройки в терена. Само че е добре да разбере, че не може да забави или да спре строителството - няма как“, категоричен е инж. Младенов.

 Експертът уточни, че в момента в терена е направен изкоп в рамките на 1 метър дълбочина и тепърва фирмата инвеститор ще прави самото укрепване на терена по технологията, предвидена по проект. Инж. Младенов е категоричен, че няма никаква опасност за съседните постройки, ако се спазят заложените в проекта изисквания.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пловдивчанин

Пловдивчанин

05.10.2022 | 13:26

Яки напиши си поне фамилията Костов

Отговори
0 2
Всички протести по този род поводи, са предварително обречени

Всички протести по този род поводи, са предварително обречени

05.10.2022 | 11:57

на неуспех. Защото всеки проект на сграда е работен по лобисткия ЗУТ. Демек всичко е законно. Единствено референдум с искане тотална промяна в ЗУТ в посока ограничаване възможностите за подобни решения, както и въвеждане в ЗУТ понятието "междублоково пространство", както и промени в подзаконовите актове (наредбите, обслужващи ЗУТ). Вариант е да се представят подобни искания и пред народните представители, за които сте гласували: за промяна на ЗУТ.

Отговори
12 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?