Следвайте ни

Нов стопанин ще спасява паянтова възрожденска къща в Стария град

viber icon

Една от последните оригинални къщи от българското Възраждане е напът да рухне всеки момент в Стария град. Тя се намира на малката ул. „Васил Кънчев” и три от стените ѝ вече поддават от годините. Става въпрос за дом, който не е бил реставриран от издигането си.

„Къщата е паметник на културата и е с ансамблово значение. Тя е на над 100 години и ако се съди по таваните ѝ, е от времето на Възраждането”, обясни главния архитект на „Централен” Петър Петров.

Сградата е опасна за минаващите, но според законодателството не може да бъде бутната току-така. Вече е имало една комисия, която е изпратила предписанието си до собственика на рушащата се сграда и Министерството на културата. „По закон след това трябва да се назначи нова комисия от кмета на голяма община и тя може да реши, че сградата е опасна и трябва да бъде бутната”, изреди законовите процедури арх. Петров.

По улицата до изкривената къща минават деца от околните къщи. Комшиите <210> обаче категорично отказват да обсъждат опасния имот. Затръшват врати пред всеки, който попита за нея. Не ме занимавайте с неща, които не ме вълнуват, отсече съседът отсреща, който всеки ден минава под надвисналите кирпичени тухли и прогнили греди.

Дълги години имотът е бил изоставен от собствениците си, които са в чужбина. Наскоро имотът бил купен от нов собственик, който е взел присърце реконструкцията му. „Вероятно ще се наложи да бъде бутната и вдигната наново. Жалко, защото това е една от последните оригинални възрожденски къщи в резервата”, казва арх. Петров.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?