Следвайте ни

Нов социален проект за семейства в нужда стартира в Пловдив

viber icon

Нов социален проект с първа копка стартира в Пловдив днес. Започва строежът на жилища за настаняване на семейства в крайна нужда.

Проектът предвижда изграждането социален блок със 74 апартамента. В него ще намират подслон семейства, изпаднали в нужда и при извънредни ситуации. Първата копка на сградата на ул. „Владая“ в кв. Източен направиха кмета Здравко Димитров, кметът по инвестиции Пламен Райчев и зам.-кметът по младежки дейности и социални политики Георги Титюков.

"Това е един от спасените обекти, от онези 38 милиона лева, които щеше да загуби общината. Това е един от тези приоритетни обекти, за които доколкото си спомням първо подписахме договор. Имаше вероятност не само да загубим парите, но и община Пловдив да бъде глобена. Това са социални жилища за социално слаби и хора в неравностойно положение”, подчерта кметът Здравко Димитров.

В проекта са предвидени 40 едностайни, 22 двустайни,8 тристайни и 4 четиристайни апартамента. Обектът ще разполага и с 18 паркоместа. Броят им е съобразен с изискванията за сграда със  социални жилища. Сградата трябва да е готова след 30 месеца, но кметът Димитров се надява това да се случи по-рано от предвиденото.

„Тук ще настаняваме хора, които наистина са изпаднали в спешна нужда – хора с унищожено от пожар жилище, при срутване на къща... Тук ще получат подслон възможно най-бързо. За това има специално приета наредба от Общинския съвет. Ако са безработни, те са длъжни да не отказват работа, предложена им от Бюрото по труда. Наемателите ще бъдат настанявани за срок от 1 година, но ще има процедура той да бъде удължаван до 3 пъти“, обясни Георги Титюков.

В сградата ще има социален работник, а бъдещите й обитатели ще са длъжни да се грижат за чистотата й. Децата им трябва да ходят на училище. "Няма да допуснем тази сграда да има съдбата на мезонетите срещу КАТ", каза Титюков.

Другият проект от тези по оперативна програма „Региони в растеж” е за улиците на Гладно поле. Той ще бъде стартиран в края на месец септември. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?