Следвайте ни

Нов скандал с паметник на културата! Санират с фибран католическата катедрала в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Бригада от Стрелча подхвана фасадата на една от най-красивите сгради в Пловдив. Главният архитект, кметът на "Централен" и директорът на НИНКН не знаят 

Фасадата на католическата катедрала „Свети Лудвиг” е налепена с фибран, видя репортерът на "Марица". От няколко дни бригада от Стрелча работи по колоните и фасадата на храма.

Една от най-красивите сгради в Пловдив е строена през 1861 г. Храмът е паметник на културата и е недопустимо използването на съвременни материали за обновяване на фасадата й, която в последните години се руши.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов е категоричен, че през общината не е минавал проект за обновяване на „Свети Лудвиг”.

„Изолация на католическата катедрала? Това е абсурдно!”, изумено възкликна главният архитект на Пловдив, помолен за коментар от репортера на „Марица”.

Той е в отпуск и обясни, че няма информация за това какъв ремонт точно се прави.

Цялата предна фасада е опасана с работно скеле

Катедралата и съседната с нея сграда на бул. „Княгиня Мария Луиза” са паметници на културата и подлежат на специален режим.

За всеки ремонт трябва да има проект или поне дейностите да са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследства (НИНКН), коментира арх. Ахрянов. Той увери, че веднага ще разпореди проверка.

„Марица” сигнализира и НИНКН за случая. От там също съобщиха, че ще направят проверка.

Поискаха репортерът да попълни заявление по образец 2, за да се предостави информация за обекта.

Вчера катедралата изглеждаше така. Вече половината фасада е облепена.

През това време вече половината фасада на катедралата е налепена с фибран.

Отскоро директор на НИНКН е арх. Петър Петров, който до миналия месец бе главен архитект точно на район "Централен", на чиято територия се намира катедралата. 

В район „Централен” също не са чували за започналия ремонт.

„Не са ни искали разрешение. Ще прозвъним до инспектората на НИНКН. Ремонтни дейности по всички паметници на културата трябва да бъдат съгласувани. В момента се предлага технология на реставрация без изолации - има различни видове мазилки, които позволяват да се получи определена топлоизолация”, каза кметът Георги Стаменов.

Опитите да се свържем с представители на католическата епархия удариха на камък. Храмът остана заключени, а на посочените  телефони за връзка никой не отговаря.

Автори: Росен Саръмов и Валентина Йеремиева

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Кметчето

Кметчето

01.07.2021 | 08:56

За колелото - Нито зам-кметът по култура, нито районният кмет знаят нещо за огромното Виенско колело на Центъра на Пловдив. За катедралата - В район „Централен” също не са чували за започналия ремонт. Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов е категоричен, че през общината не е минавал проект за обновяване на „Свети Лудвиг”. Коментар - Ибрахти - щом за такива обекти никой не знае нищо - смятайййй

Отговори
4 0
Йоан

Йоан

30.06.2021 | 22:08

Когато няма работещи институции и съдебна система , всеки си прави квото си иска !робе , докога ще спиш ?

Отговори
10 0
Тази чифутска пасмина не спря да се гаври със всико Свято

Тази чифутска пасмина не спря да се гаври със всико Свято

30.06.2021 | 22:07

Чифутите и техните мекерета се гаврят с Християнството Къде е Папата да ги опакова с фибрант Ние като Православни християни ще му помогнем в туй Свято дело

Отговори
6 0
Село без кучета

Село без кучета

30.06.2021 | 18:51

Без коментар!

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?