2374

Нов рекорд напук на кризата! Бюджетът на Пловдив набъбна до 630 млн. лв.

Община Пловдив ще разполага тази година  с 630 890 395 лева, което е нов рекорд, въпреки че сме в криза. За миналата година по това време беше приет бюджет в размер на 529 млн. лева, който с допълнителните държавни трансфери се покачи през есента до 597 милиона. Това означава

ръст почти 100 млн. лева  спрямо планираните приходи и разходи през 2022-ра. 

Този път администрацията предлага финансови разчети, тъй като не е приет Закон за държавния бюджет за 2023 г. В края на миналата година обаче бяха утвърдени параметри, с които държавата определи как общините могат да разходват субсидиите и собствените приходи, докато се утвърдят националният и местния бюджети. По тази причина за парите на Общината не е проведено обществено обсъждане, което е задължително преди приемането на бюджета.

Временният финансов план, който ще се обсъжда на сесията на 6 април, предвижда приходи от държавните субсидии за делегираните държавни дейности в размер на 302 002 006 лева, като средствата са завишени спрямо одобрените през 2022 г., когато с първоначалния план бяха 261 милиона    най-вече заради увеличените заплати в бюджетната сфера. Собствените приходи на Общината също са завишени - 328 888 389 лева вместо гласуваните в началото на миналата година 265 милиона. 

По закон държавата поема финансирането на учебните заведения, детски градини, социалните структури, култура. Плаща и по-голямата част от заплатите на общински служители. Общината поема комуналните дейности, озеленяване, благоустрояване, улично осветление, благоустрояване, ремонти, а също така и дофинансиране на т. нар. държавни дейности. 

Сметките бяха представени на пресконференция вчера в Община Пловдив от кмета Здравко Димитров и неговите заместници Величко Родопски, Пламен Райчев, Георги Титюков, Тодор Чонов и Пламен Панов. 

Здравко Димитров напомни, че

живеем в условията на инфлация и световна криза,

а България вече две години няма правителство и в тези условия се работи трудно. "Но успяваме", подчерта кметът в отговор на въпрос дали завишеният финансов план ще бъде изпълнен, при положение че през 2022 г. администрацията не успя да събере всички очаквани приходи, а част от заложените в бюджета проекти не бяха започнати.

Най-много средства се заделят тази година за образование - 227 млн. лева, за здравеопазването - 32 млн. лева, за социална политика - 35 милиона. Зам.-кметът Пламен Панов пресметна, че за култура, включително за музеите и галериите, са предвидени около 20 млн. лв., а за Държавна опера, Драматичен и Куклен театър и тази година от местния бюджет се дават допълнително по 100 000 лева. 

За заплати са планирани 211 млн. лева, като в т. ч. са включени близо 11 000 служители от всички сфери. За издръжка на бюджетните звена са предвидени 154 млн. лева, от които 24 млн. лева са за вода, горива, енергия.

Всички

капиталови разходи в бюджетните звена са в размер на 159 млн. лв.

За основни ремонти се заделят 86 млн. лева, за инфраструктурни обекти - 21 милиона. 

Администрацията се надява да събере от данък МПС 29 млн. лв., от данък "сгради" -  32 млн. лева, от частни сделки с имоти и коли или от данък "придобиване" - 44 млн. лева, почти колкото бяха планирани миналата година. От глоби и санкции градската управа се надява да вкара в хазната 10 милиона. През миналата година от наложените парични наказания бяха събрани само 4,5 млн. лева. 

Очакваните постъпления в градския бюджет от продажби на стоки и услуги, както и от наеми са 31 млн. лева. От общинските такси за тротоарно право, пазари, тържища и т.н. са планирани 67 млн. лева приходи. От такса "битови отпадъци" са предвидени до края на годината да се съберат 48 млн. лева, които директно отиват по закон за дейностите, свързани с почистването на града, обясни зам.-кметът по финанси Величко Родопски.

Проектът на финансовите разчети е внесен от кмета в Общинския съвет и се обсъжда в момента в постоянните комисии. На сесията на 6 април по традиция ще има предложения и от съветниците.

Най-малко милион за всяко районно кметство

Шестте районни кметства ще разполагат и през тази година средно с по 1 млн. лева за благоустрояване и ремонти в кварталите. Някои администрации ще имат дори  повече, увери кметът Здравко Димитров.

През миналата година шестимата кметове разполагаха със същите бюджети - минимум по един милион лева, за да реализират свои проекти за ремонти на квартални улици и тротоари, подмяна на улично осветление, изграждане на места за паркиране, детски и спортни площадки.

В район "Западен" с бюджетни пари ще се довършва паркът на мястото на Гарнизонна фурна, започнат през 2022 г. по одобрен проект.  В "Тракия" продължават и през тази година да инвестират в парк "Кан Крум". Най-голямата сума, която се заделя за реконструкцията на парк, е за Дондуковата градина. За район „Централен”, където беше изготвен проект и избран изпълнител, в новия бюджет са предвидени  3,7 млн. лева. Отделно са осигурени 729 720 лева за прилежащата зона до парка. Средствата за най-стария парк в Пловдив се финансират със заем, гласуван от Общинския съвет, вместо пробива до Водната палата. Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев гарантира, че през 2023 г. най-после ще се асфалтират улици в районите "Южен", "Централен" и "Западен".  Ремонтите са забавени с две години и струват общо 3,7 млн. лева. Парите ще бъдат предоставени на районните администрации. За изпълнител отдавна е избрана фирма "Драгиев и Ко", но имаше обжалване на обществената поръчка.

Броим 9,5 млн. лева за отчуждаване на имоти

Общината прави сметка да придобие земя на стойност 9,5 млн. лева.  Планираните сделки са предимно за частни терени и сгради, които попадат в уличната регулация на улици и булеварди, предвидени за разширяване. 

В дългия списък, приложен и към Годишната програма за разпореждане на общинската собственост, е включен и бул. "Александър Стамболийски", на който отчуждителните процедури ще продължат с години, тъй като са преброени 54 имота в регулацията. Отчуждаването, отлагано в предишните години, създаде големи проблеми в трафика в момента - при изграждането на Южен обходен колектор. Строителите са принудени да затварят цели участъци от булеварда, защото пътното платно е със 7 метра габарит.

В програмата са включени още бул. "Васил Априлов" - между Пещерско шосе и бул. "Шести септември", земи за прокарване на улица от Прослав до Коматевско шосе и имоти на бул. "Македония" за пътната връзка с пробива под Централна гара. 

Отделно градската администрация иска да купи зала "Строител". "Нашето предложение е за 4,8 млн. лева, но Общинският съвет трябва да вземе решение", каза зам.-кметът Величко Родопски.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Защо унищожиха "Кичук Париж"?

Защо унищожиха "Кичук Париж"?

30.03.2023 | 14:07

Къде отива огромния бюджет? Явно се ограбва от ГЕРБ!

Отговори
2 1
Ограбиха и разкопаха целия град

Ограбиха и разкопаха целия град

30.03.2023 | 13:55

Унищожиха най-населеният със 130 000 жители район на града, Район Южен! Район затвор, без булеварди, без транспортни връзки. Мръсници!

Отговори
2 1
Мръсниците унищожиха Пловдив

Мръсниците унищожиха Пловдив

30.03.2023 | 13:44

Тези не обръснати мутри на снимката ли грабят града? Каква наглост с най-високи данъци със сини зони с платени паркинги пред болниците мръсници! Гербаджийски гадове! Да отиват на фронта да се бият за укрите мръсниците!

Отговори
2 1
Двойно по-високи данъци итова е истината

Двойно по-високи данъци итова е истината

30.03.2023 | 13:39

Мръсниците си хвалят че повишиха двойно данъците. Никога вече грубокопачите на Пловдив Герб!

Отговори
1 1
Ще гласувам за Бойко, ама Рашков

Ще гласувам за Бойко, ама Рашков

30.03.2023 | 10:49

За да има СПРАВЕДЛИВОСТ

Отговори
4 2
Иван

Иван

30.03.2023 | 10:02

Нормално, с това темпо на презаселване да няма и повече пари в бюджета. ГЕРБ още не са разбрали, че проблемът не е в кражбите, а в остатъка. И тук, в Германия местната власт краде, но поне след тях не остават окопи, кратери и потоп!.

Отговори
1 1
Димо

Димо

30.03.2023 | 08:43

Пловдив е града с най високи данъци на МПС.

Отговори
9 1
Гражданин

Гражданин

30.03.2023 | 08:28

За крадене имате повече! Мамка ви, гербаджийска ! Дано скоро се приключи с вас!

Отговори
9 1
Точиии квадратна тикво кмет

Точиии квадратна тикво кмет

30.03.2023 | 08:23

Разкопай целия град да се нагълташ до края на мандата ....

Отговори
8 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?