46

Нов протест срещу пробива до Водната палата

Кръговото се задръства изкуствено чрез манипулиране на светофара на Чифте баня, за да се докаже пред гражданите необходимостта от кръстовище на две нива, твърдят активисти от квартала   

Нов протест срещу изграждане на пробив до Водната палата организираха вчера активисти от квартала. В момента обектът, за който има осигурено финансиране, е замразен с Акт 10. По предложение на администрацията и с решение на Общинския съвет строителството е спряно за 45 дни. В този срок трябваше да се проведе обществено обсъждане, в резултат на което да се направят промени в проекта. Активистите обаче настояват в района изобщо да не се строи, макар че пробивът е заложен в Общия устройствен план на Пловдив и Генералния план за организация на движението, одобрени от ОбС. За строителството е осигурено и финансиране по Фонд ФЛАГ. Все още не е ясно дали ако администрацията се откаже от кръстовището на две нива, средствата могат да бъдат пренасочени за друг важен обект в града.  

Според бившата общинска съветничка Пепа Деведжиева, която е сред хедлайнерите на протеста срещу пробива, след като движението на кръговото до Водната палата бе пуснато отново във всички посоки, на мястото се създават изкуствени задръствания. Причината според нея е, че не е възстановен старият режим на работа на светофарите на кръстовището на Чифте баня. 

"Когато спряха движението по бул. „Марица-юг“ заради пробива, по естествен път трафикът се пренасочи по бул. „6 септември“. Тогава на кръстовището с бул. „Цар Борис Трети Обединител“ беше удължено времето на зеления сигнал за автомобилите, пътуващи по „6 септември“, за да не стават прекалено дълги колоните. А времетраенето на зеления сигнал в двете посоки на бул. „Цар Борис Трети Обединител“ беше намалено. След като заради протести пробивът беше спрян и движението на кръговото беше възстановено, режимът на светофарите не беше променен. Остана краткият интервал, в който свети зелено за преминаване по бул. „Цар Борис Трети Обединител“, но ситуацията вече е друга и това създава огромни тапи на кръговото. Има коли, които изчакват спрели на кръговото, а на кръстовище това е абсолютно забранено, отделно е проблемът, че заради задръстванията  движещите се по „Марица-юг“ практически няма как да завият надясно - автомобилите са един до друг и на моста, и на кръговото", твърди Деведжиева.

Според нея кръговото се задръства изкуствено чрез манипулиране на светофара на Чифте баня, за да се докаже пред гражданите необходимостта от кръстовище на две нива. "Ако в Общината са забравили да върнат стария режим на светофарите, нека го възстановят. Но ако нарочно създават проблем, за да може кметът да каже: „​ето, пуснах движението на кръговото, но вижте какви тапи има“, и така да могат да оправдаят необходимостта от пробива,  това е доста недостойно. И това е най-меката формулировка, която мога да използвам. Всички, които минаваме с колите си през този район, знаем какво беше преди и каква е ситуацията сега, и трудно ще ни заблудят", пише Деведжиева в писмо до медиите. 

Тодор Чонов, заместник-кмет по транспорта на община Пловдив: Светофарите се регулират според трафика

Екипът на Центъра за управление на трафика непрекъснато наблюдава движението в Пловдив и взима решения според  утвърдените стандарти, а  не според това, което хрумва  на някои граждани. Това заяви зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов по повод на твърдението на бившата общинска съветничка Пепа Деведжиева, че трябва да се върне старият режим на светофарите на кръстовището на Чифте баня.

Светлините се регулират според натоварването и при увеличение на автомобилния поток циклограмите се променят, каза Тодор Чонов. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Хана

Хана

09.11.2022 | 03:12

Евала на протестиращите, без тях Зико щеше да си продължи с глупостите! Тива беше, Пробив няма да има!

Отговори
3 7
Надница

Надница

08.11.2022 | 20:29

Според титана на мисълта госпожа Пенка, сега задръстванията на колелото били изкуствени заради регулацията на светофарите. Преди тази регулация на светофарите задръстванията пак бяха същите. Като върнат светофарите на стария режим и задръстватията пак са същите, ще ми е много интересно да чуя новата опорка на новоназначенити на работа като протестъри.

Отговори
6 3
Калоян

Калоян

08.11.2022 | 10:26

Искам да задам въпрос на кмета, кое по важно живота на хората и задъстването? Ако живота на хората, защо не се направи продив под прележа на бул.копривчица, защото там всеки ден се минава като на руска рулетка, коли пешеходци, всеки ден катастрофи. Къде е кмета на западен, защо се крие, а не се застъпи за хоарат в квартала.

Отговори
9 5
Киро Попов

Киро Попов

08.11.2022 | 13:05

Калоянчо, неграмотността ти е безкрайна, братко! Съдя по правописните ти грешки. Такива като теб не би следвало да имат претенции от този род. Дали ще има пробив, или не, това ще е ангажимент на специалистите. Вярвам, че съвсем скоро ще се даде ход на обекта. А протестиращите нека да си протестират, имат право на това...

Отговори
8 4
Героги Руменов

Героги Руменов

08.11.2022 | 10:24

Този пробив е пълна глупост, защо трябва трафика да се вкарва в града, по добре разширение на околовръсното и трафика да се искара извън града. Всички бели спрати се прави така, трафика вън от града. Ако имаме нормално околовръсно, а не една фуния пародия на околовърсно голяма част от хората, ще го изпозлват, а не да пресичат целия град, за да стигнат до южната част на Пловдив. В тази община нямали разумни хора!

Отговори
10 11
Тюфекчиев

Тюфекчиев

08.11.2022 | 10:15

Кой, плати на тея безделници да развяват тези миниатюрни плакати "Кметът ставите си мени но, нрава не." Нормалните хора са на работните си места в това време. Не ги е срам!!! Та болшинството са млади хора, бъдещето на града. Срамота!!! Ей, майката си еб*ло... За гламотията на Тотев, няма почивен ден!!! И сега какво искат, на моста да направат още един етаж. Абе, разберете бе това е мост над Марица, не е жилищна кооперация..............

Отговори
21 7
инж. Балъмов

инж. Балъмов

08.11.2022 | 09:44

Зико изгоря заради този пробив. Мамин използва ситуацията за да го сготви окончателно през боса. Едно е сигурно, че ако беше Мамин кмет, щеше да го направи и никакви протести нямаше да има. Някой да си спомня за осем години негово управление, където се имаше откровени безумия и тотални кражби, някой да е протестирал. Въпросът ми е риторичен.

Отговори
27 2
Коко

Коко

08.11.2022 | 12:51

Много си прав,инж.Балъмов! И сега онзи с хитрите очички тика негов човек за кандидат кмет за да продължи да управлява! Зико му спря далаверите и той 3 г.чрез негови протежета и медии не спря да плюе!

Отговори
12 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?