3906

Нов общностен център ще помага с интеграцията на бежанците в Пловдив

Чисто нов общностен център за помощ с интеграцията на бежанци беше официално открит днес в Пловдив. Центърът носи името "Компас", като това е първият такъв център на територията на Пловдив и Южна България.

Той цели да се утвърди като място за подкрепа и включване на бежанци, мигранти и лица от трети страни, като им предостави необходимите услуги и ресурси за тяхната успешна интеграция в нашето общество. Центърът предлага информационен фокус, кариерни програми, курсове по български език, срещи с психолог, предучилищна подготовка за деца, лекции, библиотека, детски кът и други, предоставени на бенефициентите от Фондация Юкрейн Съпорт енд Реноватион, Областния съвет на БЧК - Пловдив, БКО Каритас Витания и Фондацията за достъп до права - ФАР.

На откриването присъстваха Седа Кузуджу, представител на ВКБООН кметът на гр. Пловдив, Костадин Димитров, инж Илия Зюмбилев - областен управител на града, Десислава Кънчева, ръководител на центъра.

"Самото име на центъра подсказва каква ще бъде дейността му. Тук всички бежанци, мигранти илоца от трети страни ще намерят подкрепа. Ще могат да разчитата на нашата помощ и подкрепа свързана с езикови курсове, предучилищна погдотовка, юридическа и психологическа подкрепа. Ще организираме много информационни лекции, подпомагайки интеграцията на тези хора в нашето общество", сподели Десислава Кънчева.

Тя допълни още и че развитието на всеки, потърсил помощ в център "Компас" ще бъде проследявано в бъдещето. "Със стъпването си тук ние ще регистрираме въпросния човек с неговото ЛНЧ. Всяко следващо негово посещение също ще се регистрира, както и какви дейности и услуги е ползвал при нас", каза г-жа Кънчева.

Основната идея, довела до създаването на центъра коментира Наталия Елис, създател на "Втори дом". "Целта е хората да намерят на едно "гише" цялата им необходима информация вместо да обикалят из целия град. Пловдив е много добър град. Вече две години работим с редица организации, с Общината и Областната управа и щом стана дума да се създаде подобен център, организацията се осъществи за 24 часа", споделя Елис.

Наталия Елис коментира още и че се наблюдава увеличение в броя на бежанците напоследък, като новодошлите не са само украинци. Тя изрази искрените си благодарности към кмета на Пловдив Костадин Димитров, към областния управител инж. Илия Зюмбилев и към всички партньори, които са помогнали за интегрирането на мигрантите. 

На събитието пристсътваше още и Седа Кузуджу, представител на ВКБООН. "Този общностен център е част от мрежата на агенцията на ООН за бежанците, като в България тя се разпростира из градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Русе. Днес стартираме тази нова глава, която надгражда предишните ни усилия", сподели г-жа Кузуджу. 

""Комапс" е едно креативно убежище за абсолютно всички и то приветства както бежанците, така и българите. Днешното откриване е особено важна стъпка към нашата цел и отразява нашия ангажимент към това да подкрепим адаптирането на бежанците и включването им, както и да подпомогнем техните нужди. Тук ще бъде предоставена правна помощ, социална медиация, помощ за уязвими групи", допълни г-жа Кузуджу. 

Дейностите в центъра са по идея и финансиране на ВКБООН в България.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?