Следвайте ни

Нов абсурд с БГ Тол! Плащаш за винетка и отнасяш глоба, че си нередовен

viber icon

Може ли да си платиш винетката, а после да те глобят, че караш колата си без валиден документ. И накрая да искат да си платиш още веднъж. За абсурдната история разказа пред "Марица" наша читателка, която помоли истинското й име да бъде сменено.

Мария Иванова плаща винетката на несъществуващ автомобил, а след това и глоба, че е управлявала МПС-то си без валиден документ. Парадоксалното е, че грешката не е станала по нейна вина, а на служител в областното пътно управление /ОПУ/ в Кърджали, който е въвел грешен регистрационен номер на автомобила. И за капак, не е дал на жената никакъв документ, за да се сравнят данните. Гафът лъснал едва когато от БГ Тол спрели автомобила и след проверка станало ясно, че винетката се води на кола с регистрационен номер К2002АТ, а не на К2008АТ. 

"Още на пътя ми наложиха компенсаторна глоба от 70 лева, която аз платих, и ми обясниха, че 

 независимо че такъв автомобил не съществува, аз трябва да инвестирам още 97 лева за нова годишна винетка,

разказва патовата ситуация Мария Иванова. Въпросът къде тогава са потънали парите, след като такава кола няма, останал без отговор.

"На 11 май подадох заявление до Агенция "Пътна инфраструктура" да ми бъде възстановена поне компенсаторната такса от 70 лева, тъй като аз издиктувах на администратора коректния регистрационен номер на колата, но той е въвел грешен и не ми е предоставен документ за сверяване на данните", разказва сагата си тя. 

От АПИ имат срок да разгледат молбата й до един месец

"Дотогава пък аз не мога да шофирам, тъй като според базата данни на БГ Тол нямам валидна винетка", посочва още Мария Иванова. Ако не уважат молбата й, разходите покрай автомобила й ще набъбнат до 264 лева /за двете годишни винетки плюс глобата/. Съжалява, че е избрала да закупи документа на гише от ОПУ - Кърджали, а не онлайн, където може внимателно и саморъчно да вкара данните на колата. 

"Всички казваха, че на гише е по-сигурно, защото администраторът може да те консултира на място, но при мен се оказа точно обратното", заключава тя.  

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Annie Annie

22.05.2020 | 02:19

Финансовата институция помага Попълнете пари за заем За всички нужди от парични заеми. Ние предлагаме парични заеми на физически лица и търговски организации при лихва от 3%. Ние предлагаме заеми до 800 000 000 евро. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected] Whatsapp: +33 7 55 17 86 25 Благодаря

Отговори
0 1

Анонимен

21.05.2020 | 14:52

1-во не мога да се съглася, че това е по вина на служителя, тъй като те повтарят номера на автомобила поне 2 пъти, докато купувача потвърди. 2-ро, не е вярно, че не дават документ, напротив, дават документ и това, че тя не си е сверила нещата, си е абсолютно неин проблем. 3-то, при положение, че винетките съществуват от доста време вече, от каква консултация има нужда въпросната дама. И последно, как точно се реши, че не е по нейна вина, а по вина на служителя?

Отговори
0 1

Видол Панов

20.05.2020 | 12:47

Когато купуваш винетка си казваш( пишеш ) си номера. После касиерката пише и ти казва -вижте пак номера дали съвпада? И чак тогава пуска касовата бележка . Като не си знае номера, такава.

Отговори
1 0

123

19.05.2020 | 13:35

При нас се оказа подобна ситуация. Спират ни и ни казват нямате винетка.вадя аз платена касова бележка и се оказва ,че нашата винетка е валидна за Германия. Звъня на АПИ и те ми казват че аз съм си избрала държава Германия !пълни глупости и няма как да върнат парите.И това не е всичко оказва се ,че и на синът ни е валидна за Германия .може би има и други потърпевши като нас.ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ КОЯ ДЪРЖАВА ПИШЕ НА КАСОВАТА ВИ БЕЛЕЖКА ИНАЧЕ ЩЕ ИМАТЕ ГЛОБА.А ЗА ВРЪЩАНЕ НА ПАРИ ОТ АПИ МИ ОБЯСНИХА ЧЕ ДО СЕГА НА НИКОЙ НЕ СА ВЪРНАЛИ НЯМА И ДА ВЪРНАТ.ТОВА ЗА МЕН Е С ЦЕЛ.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА КАТО БЪЛГАРИЯ .МАФИЯ МАФИЯ

Отговори
3 0

Няма такава държава

18.05.2020 | 21:49

Няма такава държава. Слави е много прав

Отговори
4 1

Охо Бохо

18.05.2020 | 21:48

Тя си е виновна пък реве

Отговори
1 2

Петя

18.05.2020 | 12:38

Няма да и върнат парете според мен. Миналата година в рамките на месец погрешка купихме годишна винетка на служебен автомобил. Пуснах жалба до АПИ, че системата им има бъг и позволява да се купят две винетко за един и същ автомобил за препокриващ се период. Отговора беше, че няма да ми върнат парите, защото винетки те не са купени в рамките на 24 часа, няма опция да се анулират винетки и цитираха Наредба приета 3 месеца след случката. Според тази наредба АПИ не връща пари за нищо, без значение чия е грешката - моя, тяхна или на служител на ПУ.

Отговори
9 0

Фалш

18.05.2020 | 12:06

Не вярвам на очите си!

Отговори
4 0

Фалш

18.05.2020 | 12:05

Фалшиви новини!

Отговори
2 6

Иво

18.05.2020 | 11:50

Ми то се гледа като даваш пари, и се иска документ!!!

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?