Следвайте ни

НОИ спря пенсията на възрастна пловдивчанка

viber icon

75-годишната Йорданка Пройчева от Пловдив е със спряна пенсия от февруари 2020 г. С писмо от ТП на НОИ-Пловдив, тя е уведомена, че причината е образувано досъдебно производство 260/2019 г., по прокурорска преписка на Районна прокуратура – Пловдив. В преписката са включени пенсионни досиета, между които и на Пройчева, за които има съмнения за правомерност на отпуснатите пенсии, се разбира от писмото.

„Недоумявам какво се случва и в какво ме обвиняват? Аз съм пенсионер от 20 години, а чак сега виждат някаква нередност. Искат отново да доказвам стаж, а всички документи са при тях. Защо аз трябва да страдам заради нечии грешки и как ще живея без пари, докато се разреши въпроса“, недоумява възрастната жена. Тя е вдовица и няма други доходи. Освен нейната пенсия е спряна и добавката, която е получавала от пенсията на съпруга си.

„Личната пенсия, както и добавката на въпросната жена са спрени, тъй като имаме данни за извършено престъпление. Това не е единственият случай. В момента се извършва проверка от прокуратурата и по други преписки, а ние правим проверка възоснова на Кодекса за социално осигуряване. Ако всичко е наред със стажа и дохода, ще възстановим личната й пенсия със задна дата. Относно добавката, тя ще я получава от датата на нейното заявление в НОИ – София“, коментира Мария Тосева - Колева – началник отдел „Пенсии“ в НОИ Пловдив. 

Тя не знае дали пенсионното досие на Йорданка Пройчева е свързано със скандалния случай с изчезналите и фалшиви 240 преписки от НОИ Пловдив, за които „Марица“ многократно писа. Бившата служителка на ТП на НОИ – Пловдив – Александрина Георгиева, бе задържана заедно с партньора й, с когото съжителстват на семейни начала, и дъщеря й. Районна прокуратура образува срещу тях досъдебно производство за документна измама в особено големи размери – изготвяне на документи за фалшив осигурителен стаж за пенсиониране.

            

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

СВС

13.04.2020 | 05:53

Миналата година НОИ ми бяха преизчисли пенсията с 200 лева в повече.Обадих се като съвестен гражданин,посочих къде са сбъркали,вследсвие на което се почнаха едни нови презчисления,забавяне в изплащането и последващи преизчислявания....въобще образцов хаос.Сега съжалявам че се обадих,ама хайде нали уж сме хора..

Отговори
2 0

Диана Димитрова...

11.04.2020 | 16:27

Постоянно се гаврят с хората .Аз работех във Суита в зала Фестивална .Като дойде извънредното положение ни изритаха като ненужни вещи без да ни дадат една стотинка.

Отговори
2 0

Zdr

11.04.2020 | 01:21

А къде отиде "невинен до доказване на противното", къде отидоха правата на човека, европейския гражданин, конституцията какво гласи?!?! Първо докажете, че жената е излъгал или е замесена, след това и спирайте пенсията! Как може? !!! Това е безобразие!!! Те могат да разследват една година, как тази жена да живее? С какво? От къде на КЪДЕ, тя е длъжна да търпи това "разследване" WTF?!?!? Еми съдете ги госпожо, съдете ги!

Отговори
19 8

ДОК

10.04.2020 | 11:53

Нормално, " каскетотура".

Отговори
7 3

Стефанов

10.04.2020 | 09:47

Спряна и е добавката защото тя не може да се получава без лична пенсия. След отпускане на една пенсия документите се връщат на лицето с обратна разписка.

Отговори
7 15

Нищо

10.04.2020 | 09:44

Не става от тази държава

Отговори
22 3

Стоян

09.04.2020 | 23:44

А починалият и съпруг сигурно и него разследва те че е спирате и наследствената пенсия.Аз се съмнявам че вие сте мързеливи и не заслужавате да си раздаване ДМС (премий) и докато не докажете че не е така ви се спират и заплатите.Как ви звучи СПРАВЕДЛИВО .-НАЛИ.

Отговори
54 8

Виолета Павлова

09.04.2020 | 19:04

Е ,да де ,ама какво ви е виновна бабата ?Тя няма достъп до документите на НОИ.Защо вместо да и спират пенсията не си извършат проверката и след това ,ако има нарушение да я спрат!Нали до доказване на вина,човек е невинен!Пак обират и се гаврят с най-бедните!ПОЗОР!

Отговори
84 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?