Следвайте ни

НОИ не признава стажа, ако ведомостите ги няма в архива

Пенсиите на стотици, работили във фалирали фирми, се бавят заради бели петна в досието

Минимум 10 пловдивчани всеки ден търсят липсващи документи от трудовото си досие и не могат да докажат стажа за пенсия, показва проверка на „Марица“ в Националния осигурителен институт. Така над 300 души всеки месец са обречени на мизерно съществуване, защото не стигат навреме до заветната пенсия. Засегнати най-често са служителите на закрити или фалирали фирми, които са опитали да докажат стажа си чрез проверка в Архивното стопанство на НОИ. При много от тях  се оказва, че ведомостите за заплатите не са предадени по надлежния ред. В такива случаи от НОИ отказват да издадат удостоверение за стажа, а месеците се губят.

От института припомнят при напускане служителите да изискват от работодателя да изписва ясно прослужените години, а не само датите на постъпване и прекратяване на договора.   

Всичко по темата четете в днешния брой на вестник "Марица"

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (5)

петър

09.08.2019 | 19:45
5 0

Някои от правоприемниците си изгориха архивите за да не се разправят с разни кандидат пенсионери ,за което не получават никакви наказания,а това е добре за нои

До Барко 09.08.2019

09.08.2019 | 11:35
2 0

УП-та като има се признава. Не се признава ако не ти издадат УП и няма ведомости в Архива им за фирмата и стажа ти там

Батко

09.08.2019 | 08:31
10 3

За къв хуй вадиш УП-та като луд, като НОИ не ги признава. Еби им майката. Само некви нереализирали се недоебани лелки са там, закривайте го тоя институт, частни фондове за пенсия чиста работа, поне знаеш къде ти отиват парите от осигуровките.

селото

09.08.2019 | 08:14
21 1

За 30 години демагогия това е резултата. Не можели да намерят. Ами като не могат НОИ да си свършат работата а не да мъчат хората то тогава да се разпуснат като организация. Ами ако новите чорбаджии умишлено са заличавали архиви и са довели до тази абсурдна ситуация къде прокуратурата. Всеки директор и ли президент на фалирало предприятие или фирма трябва да бъде подсъден за унищожаване на документация свързана с осигуряването и с трудовия стаж.

anonimen

09.08.2019 | 07:25
8 1

Иванчо пита баща си: - Татко, можеш ли да се подписваш със затворени очи? - Да, защо? - Тогава се подпиши в бележника ми!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?