Следвайте ни

НОИ и пощите под обсада! Огромни опашки за пенсии се вият в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Огромни опашки за пенсии се извиха пред пощата в Кършияка, видя репортер на "Марица".

Стълпотворение от хора има и пред НОИ, където хората чакат за преизчисление на пенсиите, справки и издаване на документи след дългата поредица почивни дни. 

Получи се внезапно струпване на хора на 5 май и днес, без да има видимо основание, коментира шефката на ТП на НОИ Розалия Джинева.

Потокът в условия на пандемия там бе ограничен с преминаване на услугите в електронен формат, даже заявленията за обезщетение за безработица не се приемат на място, а Бюрата по труда и НОИ си обменят служебно информация.

Повечето хора на опашката днес и миналия работен ден са били за справки и заявление за пенсия. От ведомството допускат, че тъй като много работодатели са слели почивните дни, е възможно клиентите да са се оказали свободни в сряда и петък, които иначе са работни за институциите, и да са използвали тази възможност, за да си придвижат личните дела.

Днес започна изплащането на пенсиите за май т.г. и еднократната допълнителна сума от 50 лева към тях. Раздаването на парите ще продължи до 20 май (четвъртък).

Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за десети пореден месец на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, съобщиха от НОИ.

За изплащането на допълнителните суми за май с постановление на Министерския съвет са одобрени 104,4 млн. лв. като допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май 2021 г.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Pensii

Pensii

07.05.2021 | 14:47

Pensionerite traqt. Koeto na fona che vzimat po 300 400 lv e shokirashto.

Отговори
0 0
Ужас

Ужас

07.05.2021 | 14:43

Изключително глупава организация. Едва ли всички, чакащи там, не могат да си получат парите и по банков път, а не да висят да чакат всеки месец с часове. В нормална ситуация, иди до иди - ще се социализират с другите на опашката, ама по време на пандемия е малко нелепо...

Отговори
5 1
Всъщност

Всъщност

07.05.2021 | 21:05

Те сами са избрали така. Не можеш да накараш насила някого да получава пенсията по банков път. Така ни насилват само на работа.

Отговори
1 0
Иво

Иво

07.05.2021 | 14:35

Боко уродът умори хората.

Отговори
2 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?