Следвайте ни

НОИ обезщети 437 пловдивчани за трудови злополуки

viber icon

247 347 лв. е изплатил Националния осигурителен институт за трудови злополуки в Пловдивска област през 2019 г. Обезщетения са получили 437 души, като 345 от тях са удължили болничния си и са взели още общо 637 419 лв. Това става ясно от данните на осигурителното дружество. При 437 пострадали за 12 месеца излиза, че средно всеки ден по един служител е претърпял трудова злополука. Пловдивчани, които са пострадали на работното място или на път за него, са загубили 21 242 календарни дни.  

64 на сто от трудовите злополуки са станали при мъжете. Жените по-рядко стават жертва на инцидент – 156 дами са пострадали по време на изпълнение на служебните си задължения. Злополуките най-често ставали в предприятия със служители между 100 и 249 души. Веднага след тях се нареждат тези с персонал от 20 до 49 души. Най-рядко пострадали при изпълнение на служебните си задължения имат във фирмите с 10 до 19 работници. Рекордьори по трудови злополуки са шофьорите, педагозите и служителите в държавното управление. Сред рисковите професии са и строителите и металурзите. Статистиката не обхваща хората, които работят на черно – без трудови договори и регламентирани условия на труд.


Обезщетението, което се полага на претърпелите произшествие е в размер на 90% от среднодневното брутно възнаграждение на работещите. За всяка злополука работодателят трябва да уведоми НОИ до 3 дни след инцидента. В случай, че началникът не информира института, пострадалият може да подаде сигнал в срок от 1 година. В тези ситуации служители на НОИ и Главна инспекция по труда (ГИТ) разследват предприятието.


Държавните контролни органи задължително проверяват инцидентите с фатален край - тези, при които има повече от трима пострадали или могат да доведат до инвалидност. Тези, които са избрали да бачкат на черно, в случай на злополука, законово няма как да защитят правата си.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?