71

НКЖИ обеща на Пловдив естакада на бул. "Копривщица" и градска железница

Бетонният мост се запазва, докато не се изгради пробивът под Централна гара

Естакада на бул. "Копривщица" и градска железница ще бъдат сред приоритетите на НКЖИ за следващите 10 години. Това стана ясно на срещата между кмета Здравко Димитров и заместник-министъра на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски.  В нея участваха още заместник генералният директор на НКЖИ по "Стратегия и инвестиции" инж. Мария Генова, инж. Иван Бакалски от НКЖИ,  ръководител на проекта за модернизацията на жп линия Пловдив – Бургас и заместник-кметовете Пламен Райчев и Тодор Чонов. За общите цели ще бъде изготвено и споразумение за сътрудничество.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) ще включи сред приоритетите си в следващия програмен период повдигането на жп линията Пловдив-Карлово в участъка между Централна гара и Филипово, т. е. естакадата на бул. "Копривщица", която ще сложи край на задръстванията на жп прелезите.

Администрацията ще предостави на НКЖИ общинските имоти, които попадат в зоната на трасето, да се изготви ПУП и да се определят броя и местата на евентуални бъдещи спирки. Повдигането на жп линията ще спомогне за разтоварване на трафика между район „Западен“ и район „Централен“, като ще даде възможност за развитие на алтернативен транспорт.

Дискутирана беше и готовността на НКЖИ и Община Пловдив за съвместна работа при изграждането на бъдеща градска железница, част от която ще е повдигнатия участък Централна гара – жп гара Филипово, като всички присъстващи се обединиха около становището, че до 10 години тя ще бъде от първостепенна необходимост за облекчаване на трафика в града.

Относно пробива „Модър – Царевец“ заместник-министърът заяви, че не бива да се затваря основна пътна артерия в посока юг-север, без да са осигурени на гражданите други възможности за придвижване. Той гарантира, че реконструирането на Бетонния мост ще стартира, след като бъде пуснат пробивът.


Кметът Здравко Димитров го увери, че изпълнителят на връзката има готовност да ускори работата по нея, но го спира друг проект.  Той гарантира, че ще бъдат създадени условия за предвижване при изпълнението на мащабните проекти. 

„Очакваме ВиК да изпълнят дейностите по техния проект, който в една част се припокрива с този на общината. Веднага след това строителят ще ускори дейностите си и до месец май догодина връзката ще бъде изградена и пусната в експлоатация“, каза още градоначалникът. Заместник-кметът Пламен Райчев допълни, че до затварянето на съоръжението над жп линиите ще бъде пусната и реконструираната улица „Даме Груев“.

„Именно по тази причина ремонтираме и улица „Даме Груев“, която трябва да поеме голяма част от трафика в района и да го насочи към надлез „Родопи“, който е другата връзка на „Южен“ с Централната част на Пловдив. До пускането на пробива „Модър-Царевец“ ще сме готови и с тази улица и жителите ще могат да ползват два алтернативни и удобни маршрута“, поясни Райчев.

Самото съоръжение над жп линиите ще се работи на два етапа, като в първия ще бъде изградено трасето над релсите, а във втория ще бъдат направени и развръзките в източна и западна посока и ще бъде свързано с булевард „Христо Ботев“.  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
31 коментара
Кючук Парижанин

Кючук Парижанин

15.09.2022 | 10:26

Зико молим ти се недей, нямате капацитет за такива проекти, без туй градът е разкопан трафикът е кошмарен. Надеждата е ако Филибелията е поумнял да избере читави хора догодина или селянията ше довърши най-древния европейски град и някой гербер ще забие последния пирон.

Отговори
1 0
Страшното идва НЕ от "някой",

Страшното идва НЕ от "някой",

16.09.2022 | 15:37

а от повечко гербери!!! Зулумите се вършат колективно, повече хора, с обвързаности, с работещ канал. Така трудно им се хваща края!!! Затова, бай бабо, да не идват повечко гербери, обвързани един с друг като свински чревца!

Отговори
0 0
Този другар, високият, от снимката

Този другар, високият, от снимката

15.09.2022 | 01:24

трябва да си ходи вече! И решенията за града да се вземат чрез гласуване на референдуми! Не от общински съвет (както е по закон, измислен грешно от грешните хора), не от специалисти, чиито дипломи са изтъргувани и които незнайно как са се озовали на въпросната служба. А от хората, живеещи в този град, плащащи данъци в този град, отглеждащи децата си в този град.

Отговори
8 0
Нищо не умеят

Нищо не умеят

14.09.2022 | 22:47

Мислех си, че в Спфия са зле инфраструктурните проекти, но последните години София дръпна доста. Пловдив се излага отвсякъде с липса на адекватен мениджмънт на всичките си инфраструктурни проекти. Явно всички са некадърници и далавераджии, които са останали в Пловдив. Едвам се работи по проектите и се заблуждават хората само. Отдавна трябваше да има жп естакада на бул. Копривщица и при Стна и Централна гара да има кръстовища на две нива. Град, който си ликвидира тролейбусите и ги заменя с автобуси и то 100% на частници ч, наистина има изключително лоши некадърници в управлението си. Жалко, защото Пловдив е хубав град, но разсипан от некадърниците управляващи.

Отговори
12 0
Niko

Niko

14.09.2022 | 21:55

Във Варна вече построиха градската железница сега е ред на Пловдив, а скоро и в други градове

Отговори
5 1
Ще стане естакадата! Защо да не стане?

Ще стане естакадата! Защо да не стане?

14.09.2022 | 20:23

Какво е това негативно самосъзнание на хората? Нека и Пловдив получи един мащабен инфраструктурен обект. Градската железница ще избави центъра от трафика.

Отговори
6 16
Поредните дивотии

Поредните дивотии

14.09.2022 | 20:09

Отново отчитане на дейност и празни приказки,дядо казваше- хайде да си говорим за това което няма да стане

Отговори
13 2
Чичо Ставри

Чичо Ставри

14.09.2022 | 19:41

Собственника на “Рая Резидънс “се запазва до местните избори!После ще стане “Вчера живях срещу затвора ,днеска живея срещу нас”!

Отговори
11 0
Пляс,пляс пидалите…!

Пляс,пляс пидалите…!

14.09.2022 | 19:20

Татко каза ,че ще ми купи колело,ама друг път!

Отговори
17 1
Село Бойково

Село Бойково

14.09.2022 | 19:17

Да ама не! Колкото пуснахте в експлоотация Зоологическата, заработи Еко бус, Инсиниратора, пуснахте Модър-Царевец, пробива до Водната палата.....! Всичко са едни грандиозни приказки от Шихирезада! Ми толкова си можи, този интелектуалец с двата пръста челце!

Отговори
21 1
ще го бъде, ама друг път

ще го бъде, ама друг път

14.09.2022 | 18:00

Подобни приказки за връзка между Централна гара и Филипово, чрез повдигане на линията, сме слушали много преди 10 години (който помни), а сега го отлагат с още 10...Изобщо, бля-бля, заплатката да върви и да обещаваме! ЩЕ!

Отговори
18 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?