4020

НКЖИ и Община Пловдив се надлъгват за Бетонния мост, държавата с офанзива за ремонта

Съдбата на Бетонния мост в Пловдив ще бъде обсъдена на предстояща среща между ръководствата на държавното предприятие НКЖИ и Община Пловдив. За спешен разговор с екипа на новия кмет Костадин Димитров настояват министърът на транспорта Георги Гвоздейков и ръководителят на проекта за модернизацията на Жп възел Пловдив инж. Иван Бакалски.  

До този  момент отношенията между институциите приличат на надлъгване. Държавата напира час по-скоро да започне реконструкцията на моста, защото целият проект за модернизацията на Жп възел Пловдив, който се изпълнява с европейски средства, трябва да бъде завършен до края на 2024 г. Общината обаче няма интерес да затваря една от най-натоварените  артерии и да създаде още по-големи задръствания в града. Освен това още в предишния мандат местната администрация беше поставила няколко условия пред строителите, включително за възстановяване на трафика през гарата, които не са изпълнени и до днес.  

Според представителите на НКЖИ  засега липсва нормален диалог с местната власт.  Още преди изборите в Общината е внесен проект за реконструкцията на моста, но не е разгледан. В сила е и решението на бившия Общински съвет, с което кметът се задължава да не издава разрешение за затваряне на моста, докато не се построи пробивът под Централна гара. Тунелът обаче ще бъде готов едва след една година. По думите на инж. Иван Бакалски, подобно отлагане означава НКЖИ да изгуби европейските пари. 

Според инж. Тошо Пашов, който от днес встъпва във функциите си на зам.-кмет по строителството в Община Пловдив, казусът с Бетонния мост, както и сроковете за изграждането на пробива под гарата, ще се обсъждат подробно на съвместната среща между екипа на кмета Костадин Димитров и представителите на НКЖИ и строителите. Проектът за реконструкцията на моста също подлежи на дискусия, тъй като предвижда разрушаване на съоръжението само над жп линиите и изграждане на ново, с 1,50 метра по-високо. Рампите откъм бул. "Христо Ботев" си остават грижа на Общината. 

НКЖИ да представи точни параметри и гаранции за изпълнение

Новият зам.-кмет по строителството инж. Тошо Пашов застъпва от днес на поста и една от задачите му ще бъде да се запознае с проекта на пробива под Централна гара и намеренията на НКЖИ за реконструкцията на Бетонния мост.

Помолен за коментар още в качеството му на зам.-кмет в район „Централен“, инж. Пашов каза: „Първо ще обсъдим проблема с кмета Костадин Димитров, а след това заедно ще направим среща с представителите на НКЖИ. Искам реално да видя технически проект, договор за реконструкцията на моста и срок за изпълнение, както и гаранции, че има осигурени средства за тези дейности. Въпросът е много сериозен и изисква голяма отговорност пред гражданите на Пловдив".

Инж. Тошо Пашов  потвърди,  че подходите към мостовото съоръжение над жп линията от двете страни са грижа на Общината. Според него трябва да се направи обследване на техническото им състояние, доколко то е функционално и дали конструкциите имат нужда от подсилване.

„Искам да видя във всички подробности проектната документация и с колко се завишава нивото на моста, защото, след като се изгради повдигнатата конструкция, може да се получи денивелация между нивото на моста и нивото на подходите. Това са инженерни решения, които много точно и в детайли трябва да се обсъдят и да се решат своевременно“, подчерта зам.-кметът. 

Рискът е, че с повдигането на моста над жп линията с около 1-1,50 метра ще се получи разлика в нивата, подобна на праг, и при голямо натоварване  конструкцията може да не издържи. „Затова искам да говоря с конструктора, да видя решенията, които предлагат, каква ще е цената, кои са изпълнителите и как ще се плати на тях“, обясни инж. Пашов.

По повод на решението на местния парламент в Пловдив, което задължава кмета да не издава разрешение за затваряне на Бетонния мост, докато не се построи пробивът под гарата, зам.-кметът каза: „За да отмени решението, Общинският съвет трябва да е убеден, че има реализуем проект, осигурени пари и точен срок - ако е в рамките на шест месеца, да приключат обекта за шест месеца, а не да посочват срока като пожелание". 

Зам.-кметът възнамерява още в първите дни да провери всички договори, сключени от Община Пловдив с изпълнителите, да проведе с тях срещи и да се направят нови графици с ускорени темпове, защото старите са нарушени. „Това трябва да стане в много къс период, за да имаме яснота кога реално можем да развържем трафика в Пловдив“, допълни той. 

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 8 оценки
4/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
Какви кметове какви 5 лв

Какви кметове какви 5 лв

01.12.2023 | 04:03

Пловдив се управлява от продажници работещи за чужди интереси но не и за пловдивчани. Затворът ли бетонния мост преди пускане на движението през пробива под централна гара си е жив тероризъм над живущите в Кючука.

Отговори
3 0
Кметовете унищожиха Район "Южен"

Кметовете унищожиха Район "Южен"

26.11.2023 | 10:05

В какъв град живеем и това ми било европейска столица на културата.

Отговори
3 1
Връзките на б. мост, пробив под ц. гара и пробив Модар Царевец на юг

Връзките на б. мост, пробив под ц. гара и пробив Модар Царевец на юг

26.11.2023 | 09:59

Кога ще се изпълняват? И на трите обекта на юг трябва да се изпълняват връзки с "Южната тангента на града", която е забравена от община и общински съветници и въобще не е построена и от кмета на район Южен и кмета на община Пловдив няма предложения за реализирането и!

Отговори
6 1
Има ли поне един общински съветник в Пловдив работещ за града?

Има ли поне един общински съветник в Пловдив работещ за града?

26.11.2023 | 09:37

Район Южен се задъхва от транспортния трафик и транспортните тапи!!!! Колко десетилетия пловдивчани ще чакат прилагането на уличната регулация и реализирането на булевард "Академик Петър Динеков"? Какъв е този булевард само с едно двупосочно платно и без тротоари от северната страна, въпроса ми е към общинските съветници и председателят на общински съвет Пловдив.

Отговори
5 1
Крадливото гербаджийско кметство пак ще забрави "Южната тангента"!

Крадливото гербаджийско кметство пак ще забрави "Южната тангента"!

24.11.2023 | 21:12

Господа гербаджийски кметове имате ли поне малко останала съвест?!!!!!!!

Отговори
6 2
В южен има нереализирана  "Южната тангента на града"?

В южен има нереализирана "Южната тангента на града"?

22.11.2023 | 15:34

До кога господа кметове и заместник-кметове по строителство ще чакаме нали сме Европейски град.

Отговори
9 1
Знае ли новият зам.-кмет инженер Пашов за "Южната тангента на града"?

Знае ли новият зам.-кмет инженер Пашов за "Южната тангента на града"?

22.11.2023 | 15:12

Още в далечната 1980-та година инженер Пашов във всички Общи устройствени планове на града и във всички одобрени регулационни планове включително и действащия в момента на районн Южен регулационно е отредена улична регулация за южна транспортна тангента на град Пловдив започваща от транспортен възел Родопи и минаваща южно от бетонния мост южно от транспортен възел Коматевско шосе южно от подлеза Модър Царевец, минаваща през квартал Модър район Западен и включваща се в околовръстното шосе с габарит 35 м по регулация. Цялата тангента е само на няколко десетки метра южно от ЖП линията Пловдив София. Инженер Пашов малко ли са 43 години чакане за да се реализира жизнено важен и необходим булевард за града и особено за район Южен?

Отговори
10 1
Лично

Лично

21.11.2023 | 19:26

Моето лично мнение е, че ако някой чиновник направи глупостта да пипне бетонния мост преди да са приключени на 100% другите Южни ремонти, НКЖИ и Общината ще се сблъскат с жестоката реалност на пълна и денонощна блокада на ЖП-линиите на гарата в двете посоки! Южняците сме търпеливи, но всичко си има граници!

Отговори
19 2
LORDA

LORDA

21.11.2023 | 17:24

НИКАКЪВ БЕТОНЕН МОСТ НЯМА ДА СЕ ДОКОСВА И СПИРА ОТ НАПЪЛНО ФУНКЦИОНАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ, В ПЪЛНИЯ СИ ОБЕМ, преди да е пуснат и Модър - Царевец, и новия път под Централна гара, и целия Южен от-до!!! Категорично, казал съм! Грам не ме интересуват кметове, общински съветници, управници, простотиите на транспортния министър, интересите на ЖП-то, на всякакви други фирми, фирмички, лица било под влияние на други такива в, или извън БГ! Да ги /ви глобяват наред, и да връщат неусвоените ЕВРО пари! Този мост няма да се докосне, докато всичко в квартала като настоящи ремонти и нови строежи не бъде официално отворено и функциониращо, да не говорим, че в квартала трябва да се разшири двойно целия Южен и направи направо на " магистрала " образно казано, както и Околовръстното, и една камара, други улички и пресечки през новите квартали и кварталчета м/у Южен и Околовръстното! Всичко което изписах от-до, в спешни срокове и порядък ДО КРАЯ НА ИДНОТО ЛЯТО!!! Наред сте ми на... сещайте се, на кое. Всичките управници, ще изпълнявате каквото ви се казва само и единствено от такива като мен, и ще се покланяте! Чак когато всичко от-до по мераците ми бъде задоволено и описаното изпълнено не на 100, а на 1100 % - тогава ще се затваря Бетонения! Ясно?! Те тоя път изобщо ни мен, ни който и да е друг в квартала, че дори и в целия град не го интересува какво ВИЕ мислите по въпроса, и какви са вашите мераци! До края на Март да е възстановен, лъскав, лачен и изметен, чисто нов, целия Южен + Модър - Царевец + пътя под Централна ЖП гара, а след това, в рамките на следващите 2-3 месеца да сте направили всичко останало, което описах по-горе като нови разширения, улици, околовръстни, проекти и прочие! Във всяка нормална страна всичко, което изписах, на куп се прави за ДО 2 МЕСЕЦА!!! Изобщо не се обяснявайте, няма над какво да мислите и разсъждавате... не го умеете, нищо не става от вас! Ще изпълнявате дословно каквото ви се казва, без да разсъждавате и общувате помежду си дори! Толкова по темата тоя път... много отдавна прекалихте, и достатъчно ви търпят всички през последните десетилетия! От-до всичко, което се прави по града в момента трябваше да е реалност и факт още преди 20 години буквално, а в момента да разширявате всички улици и булеварди двойно и като бройка, и като широчина! Пф!!!

Отговори
13 6
Знае ли новият зам.-кмет инженер Пашов за "Южната тангента на града"?

Знае ли новият зам.-кмет инженер Пашов за "Южната тангента на града"?

22.11.2023 | 15:26

Като нов заместник кмет по строителството на град Пловдив е длъжен подчертавам е длъжен и отговорен за построяването на тази транспортна тангента на града!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
7 1
Леля

Леля

20.11.2023 | 21:58

Булевард Южен пред Т маркет ми се видя, че става доста грозничък. Колкото по бавно толкова по грозно.

Отговори
12 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?