2374
Следвайте ни

Нищо за продан: Обвинения в корупция и лобизъм спряха сделките с общински имоти в Пловдив

viber icon

Местният парламент блокира сделките с общински имоти заради съмнения за лобизъм и корупционни практики. Така съветниците спряха разпореждането с една дузина терени, от които администрацията на кмета Здравко Димитров очаква свежи пари в бюджета.  Предложенията за търгове, внесени от градоначалника,  отпадаха едно след  друго, което предизвика коментари, че масовата съпротива е в резултат на сблъсък на интереси и старта на поредната предизборна кампания.  

По повод на масирания отпор градоначалникът предпочете да се ограничи с лаконичен коментар: „Демокрация”.

В залата се развихри дискусия  дали търговете трябва да се провеждат тайно или явно. От администрацията настояват, че тайното наддаване е по-чисто и носи повече приходи. Според независимия Слави Георгиев обаче Общината губи от тайното наддаване, защото се прави само една стъпка в цената.

Има ДАНС, но никой не ги е сезирал да направи проверка,

отбеляза Георгиев.

„Вие, съветниците, участвате в тръжните комисии и ако имате данни, подайте сигнал”, препоръча Димитров и допълни, че вместо на 12-ия етаж в бившия партиен дом търговете вече ще се провеждат в зала № 36 в Голямата община. Там има видеокамери.

Зам.-кметът арх. Невена Балчева  парира подозренията за нагаждане на продажбите и  като пример посочи явен търг на имота на морето, при който се стигна  само до една стъпка от 3000 лева. При таен търг на друг имот Общината е спечелила  800 000 лева  над началната цена.  

Съветниците отказаха  да подкрепят актуализацията на Годишната програма  за собствеността, в която кметът искаше да се включат бившият плувен  комплекс "Балона" и тенис кортовете на бул. „Копривщица” 59 и до Гребния канал. Преди време те бяха дадени на клубовете по тенис “Академик 83” и “Локомотив”, а сега за тях в Общината са внесени инвестиционни намерения от тенис клубовете  „Локостад - Пловдив” и „Макс - про 2020”. Спортен клуб по плуване „ВСИ” с председател Борислав Симеонов пък  е изявил желание да развива дейност на „Балона”.

Предложението  беше подкрепено само от 23-ма старейшини при задължителен кворум 26 и не мина.

Групата на ГЕРБ се въздържа при гласуването, което обърна мача

Стефан Дедев, зам.-председател на Общинския съвет,  обясни пред репортера на „Марица”,  че колегите му от ГЕРБ искат да има ясни правила и търгове с явно наддаване, когато става дума за разпореждането с имоти. 

Против бяха и съветниците от "Демократична България". За разлика от тях кметът получи подкрепа от БСП, "Съюз за Пловдив", ЗС "Александър Стамболийски", "Кауза Пловдив", но тя се оказа недостатъчна.  

Преди това Владимир Кисьов от ВМРО, който беше заподозрян, че стои зад инвестиционното намерение на фирма "Тема инвест",  предложи да отпадне  предложението за продажбата на пет имота на ул. “Варна” и “Лев Толстой” срещу обезщетение на общината с жилища. 

Кисьов заяви, че около въпросните терени се създаде нездрав интерес заради публикациите в медии и че той не иска да има и най-малкото съмнение около името му на предприемач. "Не искам да има коментари, че един съветник иска да вземе тези имоти или един районен кмет", подчерта съветникът, като визира себе си и кмета на "Източен" Иван Стоянов.  В коментар за "Марица" Иван Стоянов заявил преди два дни, че Общината ще изгуби от продажбата срещу обезщетение, но ще спечели, ако ги продаден на явен търг без условия, а с парите да озелени района. 

Кметът се съгласи: "Приемам, защото се създава впечатление, че искаме да дадем тези терени директно. А това не е така. Задължително за всеки имот се прави търг или конкурс, на който всеки може да се яви". 

Прът в колелото на Водния цикъл 

При гласуването на програмата отпадна и допълнителната точка за прекратяване на съсобственост на имот западно от Пешеходния мост.  Тя беше внесена по време на дебата от зам.-кмета арх. Невена Балчева, която обясни, че едва това искане е постъпило едва вчера във връзка с изпълнението на проекта за воден цикъл. 

"Лошо е, защото се пречи за прекарването на водопровод", коментира за "Марица" Йордан Василев от БСП. 

Предложенията за два имота - на ул. „Баучер” 17 и бул. „Никола Вапцаров” 9 б, бяха оттеглени от кмета. Сред отпадналите продажби бяха за имот на ул. „Средец” 26, „Портолагос" 31 и на дял от къщата на ул. „Стоян Чомаков”  14 в Стария град. Гласувани бяха само няколко предложения, предимно за прекратяване на съсобственост.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

далавери

далавери

14.10.2021 | 16:12

Кметът се чуди каква далавера да извърти. След като не му мина номерът с директното възлагане за почистването на Марица за 5 милиона, сега се чуди какво още да подхване. А половината град е разкопан и хората вече се чудят как да се придвижват.

Отговори
5 1
Св. Петка!

Св. Петка!

14.10.2021 | 10:40

Тези хора отдавна са си продали бедните души! Ако нямат лична изгода нищо няма да направят за града! Всичко е един фарс и задкулисие! Защо е не са потърсили отговорност на Тотев, за транспортния проект, за Колодрума, за Зоопарка.......? Защото са заедно в кражбите и ги и тересуват само парите!

Отговори
11 1
Петко

Петко

14.10.2021 | 09:42

Леле мале, това ми било общински съвет, та те се карат само за далавери друго не ги вълнува.Срам и позор,

Отговори
17 1
Dok

Dok

14.10.2021 | 09:25

Руси знае кво ще последва след неговата мине.чийска статия и е махнал коментарите.Как се гледаш в огледалото не знам. Ама то така се става редактор. Със свир.и

Отговори
12 2
МАЙКА МУ

МАЙКА МУ

14.10.2021 | 09:14

Кметът се съгласи: "Приемам, защото се създава впечатление, че искаме да дадем тези терени директно. А това не е така. Задължително за всеки имот се прави търг или конкурс, на който всеки може да се яви". ЕТО ЗАЩО КОРУУПЦИЯТА Е САМО УСЕЩАНЕЕ

Отговори
11 0
4000

4000

14.10.2021 | 12:57

Дори и да се прави конкурс какво от това? Ще го спечели правилният кандидат, този който е от нашите хора! Така вече 11г. града затъва все повече в заеми, въпреки продажбите от имоти, въпреки от увеличените данъци, увеличените сини зони и таксите от тях, паркинги и какво ли още не!

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?