46
Следвайте ни

НИНКН: Проектът за Небет тепе трябва да се преработи, противоречи на закона

viber icon

През последните дни се разпространяват неверни твърдения на заместник-кмета на Община Пловдив Пламен Райчев за повече от 4-месечно забавяне на съгласуването на проекта „Небет тепе“, твърди директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ арх. Петър Петров в изложение, изпратено до "Марица".  

Той подчертава, че документите за част от петте подобекта по проекта „По крепостните стени на Филипопол“ се бавят, но не заради НИНКН.

Арх. Петров напомня,  че на 23 август 2021 г. община Пловдив е внесла за съгласуване проекта „По крепостните стени на Филипопол“ с 5 подобекта по приключилата преди година Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“. Защо вносителят се оправдава с НИНКН не е въпрос към института.

Становищата на НИНКН за проектите, свързани с опазването на недвижимото културно наследство в България, се подготвят от експертите на НИНКН по реда на Закона за културното наследство в 4-месечен срок и се изпращат на министъра на културата.  Срокът за съгласуване на проекта за Небет тепе е 23 декември 2021 г. 

Проектът за Небет тепе е свързан с емблематични за Пловдив недвижими културни ценности. Процедурата, по която община Пловдив кандидатства, е „Развитие на туристически атракции“ - археологическият комплекс „Небет тепе“ е определен като „атракция“. Избраният метод за възлагане е инженеринг. 

За проекта за подобект „Анастилоза, консервация, реставрация и експониране на античен комплекс „Източна порта“ на Филипопол“ директорът на НИНКН арх. Петър Петров е подписал становище на 29 ноември 2021 г. Същия ден документът е изпратен на министъра на културата с предложение да съгласува проекта.

За подобекта „Консервация, реставрация и експониране на археологическия комплекс „Небет тепе“ – зеленина и археология“, научният ръководител на археологическите проучвания София Христева е внесла на 30 септември 2021 г. възражение до служебния министър на културата, че проектът е в разрез със Закона за културното наследство.

Археологът подчертава, че проектът не е съобразен с археологическите проучвания през 2016 и 2017 г., а е изготвен въз основа на проект отпреди 15 г. В становището се казва: „Съставителите на този проект не спазват и/или не познават Закона за културното наследство. Не са запознати и/или пренебрегват становищата и заданията към проекта, който подготвят. Не проявяват уважение към археологическата наука и археолозите като учени и към Археологическия музей в Пловдив като институция“. 

За да бъде съгласуван, този проект трябва да бъде преработен, подчертава арх. Петров. 

По същата причина археологът отказва да подпише становище за подобекта „Реконструкция на елементите от техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „Небет тепе“.

Проектът не е съобразен с археологическите проучвания през 2016 и 2017 г., които се осъществяват с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“. Решението на този казус е в правомощията на директора на Регионалния археологически музей – Пловдив и на Община Пловдив. НИНКН няма такива правомощия.

Двата проекта - за подобектите Баятова и Бакалова къщи, са забавени със седмица след крайния срок 23 декември 2021 г. Забавянето е в резултат на съмнения за нарушени авторски права, което наложи допълнителни проверки. През тази седмица становищата ще бъдат изпратени на министъра на културата.

Това са фактите. Ето още няколко факта, които посочва директорът на НИНКН.

Институтът съгласува всеки проект за намеса след внимателна и подробна проверка и прецизна оценка, така че недвижимите културни ценности да не бъдат омаловажавани до „атракции“ с унищожена историческа стойност. В близкото минало има десетки примери за такива варварски действия и обезобразени паметници на културата. 

Бившият министър на културата Вежди Рашидов сведе под санитарния минимум експертите на НИНКН, сякаш с намерение да закрие института, твърди още директорът. 

Арх. Петров обяснява, че експертите на НИНКН са свръхнатоварени, защото около 50 души носят отговорността за около 40 000 обекта на недвижимото културно наследство, включително за становищата по проектите за намеса. Регионалното звено на института в Пловдив и всички звена в страната са закрити преди десетилетия по неясни причини.

Само един основен експерт подготвя становищата за огромния брой обекти на културното наследство в Пловдив. По тази причина предложих нова структура и увеличаване на експертния състав на института.

Голяма част от проектите за намеса по обекти от недвижимото културно наследство в България са с много лошо качество. Заради това вече са загубени необратимо стотици безценни паметници на отминалото време. Аргументът „да не загубим пари от ЕС“ е несъстоятелен пред опасността да загубим културно наследство заради некадърни проекти.  

Община Пловдив е избрала метода инженеринг за 5-те подобекта на Небет тепе. Това означава, че проектът и изпълнението са напълно зависими от строителната компания-изпълнител. В България са рядкост строителните фирми с такава специализация. Но има потресаващи примери за унищожаване на паметници на културата от строители, счита арх. Петър Петров. 

"В световната практика методът „инженеринг“ е много спорен, защото строителят диктува на проектанта какво и как да прави. Интересът на строителя е да осигури минимално качество на максимална цена. По тази причина инженерингът е абсурден метод, когато става дума за опазването на културно наследство. Инженерингът в реставрацията е практика на непрозрачност и безконтролност, а вероятно и на корупция.

Една от първите ми срещи като директор на института беше с главните архитекти на общините от НСОРБ. Постигнахме съгласие, че лошите практики от миналите години трябва да бъдат прекратени", коментира арх. Петър Петров.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Да си заврът парите....

Да си заврът парите....

11.01.2022 | 19:15

Проектът за Небет Тепе е корупционна схема за заличаване на автентичната история на България.

Отговори
4 1
555

555

11.01.2022 | 18:09

Мишката Петров даже не знае че бандата Америка за България няма нищо общо с финансирането на Небет тепе

Отговори
7 1
Лозето нече молитва, байно!  САКА  МОТИКА!

Лозето нече молитва, байно! САКА МОТИКА!

11.01.2022 | 17:38

Разбираем е инстинктът на чиновник Петров (вследствие от схоласта проф. Кръстев, който го назначи) да умножава бройката подчинени способни на ясно отчетливо надвикване: "Прав Е Шефа!". Страховит срещу . . . СОБСТВЕНИЦИТЕ? Само че като се замислиш, #КОЙ е собственик на какво - то не са само градски къщи, както си представя Петров, на които да тормозиш стопаните е лесно. МАДАРСКИЯТ КОННИК с такъв подход не можеш да защитиш, нито Скалните Църкви в Иваново (апропо множеството манастири и изоставени църкви да не би да очакваме българосъветската БПЦ Лимитед да ги финансира, дето само ...цицат...?) Безценната НАРОДНА "вернакуларна" архитектура = гиздави къщици из китни, но изоставени обезлюдени селца дето осиромашалото население вече няма сили и средства и смисъл да поддържа - с какво сплашване ще спасяваш? За Казанлъшката Тракийска Гробница със оглушки и със закани към стопани далеч няма да достигне Петров, ако изобщо се интересува от Наследство, а не от . . . именно! Френската му школовка е добра, но е само ...френска, местна, локална, махленска, връзкарска. Истински капацитет се добива в Международния Център ICCROM в Рим / Трастевере на ЮНЕСКО, в който за лектори гостуват световноизвестни практици с доказани ФИЗИЧЕСКИ РЕЗУЛТАТИ, а Директор се избира / назначава за срок. Старините се нуждаят от ФИЗИЧЕСКИ грижи, от дюлгери вместо от дървени философи, биячи , забранители и чиновници. Както ИПК (впоследствие признат за Национален) се създаде от великия проф. арх. Пейо Бербенлиев и работеше с пълна пара през 70-те и 80-те до КулТурския Рашидоолу Ефенди . . .

Отговори
4 1
Мамин,мамин.....нацяло си изтрещял

Мамин,мамин.....нацяло си изтрещял

11.01.2022 | 16:14

Мамин я да не лъжеш.Ти се готвеше да преасвалтираш!!! "Отец Паисий" ,който е част от културно-археологическия резерват на Пловдив.Което е кощунство,но какво ти разбира конската глава.Добре ,че умни хора те спряха.А ако искаш да фраскаш някого по муцуната , само гледай да не е Славчо Атанасов,щото какъвто е як ,както бик ,ти отвинтва крадливата кратуната на секундата. Къде си тръгнал с тая женска фигурка и ти сред мъжете, бе смешник С тези тесни раменца и ръчички,като солети.Само задника ти е голям,като на жена Боже,и маминия щом стана бияч ,докъде я докарахме.

Отговори
7 2
До Тотев(нали)

До Тотев(нали)

11.01.2022 | 15:44

За НИНКН ще се сърдиш на господаря си тиквата Всички са назначени от робовладелеца ти..Защото и досега си негов роб.Мамин,пак излагации бе ,майна. Докога? Докато дом ти стане софийския централен и там черните бахури те пречистят и превъзпитат с ана.лна терапия.

Отговори
7 1
Нали

Нали

11.01.2022 | 15:08

От време оно в този НИНКН са се загмездили едни славчоатанасови плъхове, които са превърнали институцията за добре смазана машина за изнудване и политически манипулации! Да оставим настрана какво каза покойният вече Божидар Димитров за тях и да си припомним историята, защо ул. Отец Паисий е с различни павета! Идеята беше да се направи цялата с правоъгълни павета като се вземат малко от тютюневият град за да се довърши улицата! Мижитурката от НИНКН (дори не беше пловдивчанин) тогава издебна момента когато Тотев беше в чужбина а реконструкцията почети пред завършване да се появи и да спре подмяната на паветата! Няма да го забравя мухльото тогава като изръси, че не бил от Пловдив, но много обичал да си пие кафето тук и затова не давал разрешение да се слагат правоъгълни павета! Ако го бях срешнал тогава щях да му фрасна един по гадноухилената физиономия!

Отговори
4 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?