46

НИНКН: 39 120 паметника на културата са в риск

Експерти обясняват всеки петък в специална приемна как да ремонтираме защитените от закона сгради, без да влизаме в противоречия със закона и наредбите

Приемна за граждани, инвеститори, проектанти и главни архитекти на общини  се открива в сградата на НИНКН в София. Директорът арх. Петър Петров и експертите на Института ще предоставят безплатни консултации всеки петък от 14 до 17 ч. Желаещите да получат консултации в приемната могат да запишат час  в сайта на НИНКН Приемна (ninkn.bg).

Според данните на НИНКН  39 120 недвижими културни ценности в страната се считат за застрашени. От тях  20 241 имат статут, но нямат режими на опазване, т.е. на практика не са защитени, 18 879 са само декларирани и също не са защитени. НИНКН е лишен от законови инструменти да предотврати унищожаването на културно наследство, ако инвеститорът е получил разрешение за това от общината.

Експертите на Института ще разясняват какви са допустимите намеси в сгради със статут на паметници на културата  и как се подготвят качествени задания и проекти. Ще обясняват защо климатиците по фасадите, фибранът и итонгът нямат място в реставрираните обекти, а на крепостна кула не може да има асансьор. 

Институтът отказва да съгласува голяма част от инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии - на частни инвеститори, но и на общини. Причините за това най-често са липсата на осмисляне на недвижимото културно наследство като ценност, липсата на професионален опит в проектирането, неработещият Закон за културното наследство и опитите да се заобикалят правилата. Практика от дълги години е да се предлагат проекти, които увреждат или унищожават необратимо културното наследство.

Законът, приет през 2009 г., предвижда дълги, тежки, сложни и дублиращи се процедури, които ощетяват едновременно и инвестиционните намерения, и обществения интерес; забавят преписките и становищата; създават условия за корупция. Институтът настоява от месеци за спешни промени в закона и в структурата на института, за да започне актуализацията на списъка на недвижимото културно наследство и на режимите на опазване на обектите. Промените в ЗКН са временна мярка, докато се подготви нов качествен закон с ясни правила и прозрачни процедури.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?