Следвайте ни

Ники Планинаря предпочита Родопите пред Хималаите

viber icon

Планината става непредвидима и през лятото, ако не уважаваш правилата, предупреждава пловдивчанинът планински водач

 

„Планината е моята страст, но никога не бих изкачил Хималаите. Смисълът не е да забиеш знамето и да кажех: ето, аз изкачих 8000 метра. За мен по-интересни са българските планини“, заявява планинарят Николай Хаджиев. Всяка седмица той катери върхове в Родопите, където превежда свои групи от съмишленици. Предизвикателството за него е да открива нови, непознати и интересни места. Най-добре е там, където още никой не е стъпвал, смее се Ники.

Родните балкани могат да ни научат на много дисциплина и силна воля, казва планинският водач. Ала затова първо е важно да се уважава планината и правилата, които тя налага. „Всеки път, когато съм на поход, решавам една дилема: дали да продължа пътя с групата до върха, или да се откажем, ако ситуацията го налага. Другите рискове са лошото време и да не стане контузия с някой от хората ми. Гъстата мъгла също е проблем - тогава е най-трудно за ориентиране“, изрежда пловдивчанинът.

В началото беше Стара планина

„Открих я случайно, когато бях 14-15-годишен. Никой в моето семейство не е запален по планините. Случайно тръгнах с една група от Пловдив. После разбрах, че са най-добрите тук - най-силната група-планинари по онова време. Избираха тежки преходи с малки почивки. Честно казано, „стопяваха ми лагерите“, но продължих с тях много години и от тях научих всичко за планината“, казва Николай Хаджиев.

Ники Планинаря, както го наричат приятелите, всяка седмица е с раница на гърба по близки и по-далечни маршрути. От 5 години води групите със своя приятел Диан Диманов. Ходят предимно в Родопите - там климатът е мек и пътеките са по-леки. „Понякога ходим и в Средна гора, в Стара планина. Няма да забравя най-екстремното ми пътешествие в родните балкани. За нас няма зима или лято, в планината се ходи всеки сезон. Винаги вземаме предвид метеорологичните условия", разказва той.

Да пристъпиш оранжевия код

"Един месец май бяха дали оранжев код за гръмотевици в цялата страна. Поехме от Велинград към връх Острец, мислех си, че ще изпреварим дъжда. Рискувахме и тръгнахме сутринта, когато беше още слънчево. Ала на слизане от върха се заоблачи, оставаше ни поне час път, когато започна буря: дъждът беше толкова силен, че едва се чувахме в гората. Вървяхме по потоци вода, маратонките ни подгизнаха. Така след час съвсем премръзнали стигнахме до Велинград. Влязохме в един ресторант, а след нас остана диря от вода. Хората спряха да си говорят, като ни видяха - толкова се стъписаха“, спомня си планинарят.

Връх Камъка до Чудните мостове

Нови и непознати места, за които никой не е чувал. Така открива връх Камъка, близо до Чудните мостове в сърцето на Родопите. „Никой от моите приятели и познати не беше изкачвал неговите 1772 метра. Камъка е част от реда Персенк, а когато стигнете върха, виждате от високо цялото село Забърдо“, казва той. Другото му любимо място е връх Шан кая в Западните Родопи - намира се над Фотиново, по стария път за Девин.

Измамно самочувствие 

Ники Планинаря знае, че колкото и да си мислим, че познаваме терена - това може да се окаже измамно. „Често преходът изглежда лесен, много от моите спътници гледат на него като на разходка в парка, но не е така. С планината шега не бива“, предупреждава планинският водач.

За всички тези години, когато ходи на походи, пловдивчанинът е виждал какви ли не „планинари“.

„Някои идват с голямо самочувствие, казват: Ние сме ходили по планините и знаем. Само че какво се оказва, забиваме се с групата в някакви хвойни и точно тези смелчаци първи молят да се върнем", смее се той.

Признание за Меснер, покорил 14 осемхилядника

Свещените за будистите Хималаи не привличат Николай Хаджиев. Хималайските върхове са девет от десетте най-високи на планетата, а Еверест е върхът с най-голяма надморска височина. „За мен не е важна фикцията: да отида горе, за да се отбележа. Което не пречи да се уча от имена като Райнхолд Меснер - безспорно е един от най-великите катерачи в човешката история. Италианецът е първият алпинист, изкачил всичките 14 осемхилядника (1970-1986) без допълнителен кислород и това си е геройство“, казва той.  

В Хималаите се ходи само с много специална екипировка. Тези височини над 7-8 хиляди метра водят до сериозни увреждания на организма. Температурите са минус 40 градуса. „Няма какво да доказвам на себе си, за да предприема подобно изкачване. А и родните планини са ми по-интересни“, заключава пловдивчанинът.

 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?