Следвайте ни

Ни път, ни канал, ни гаражи! Строят стотици нови жилища в "Южен" без инфраструктура

viber icon

Най-малко 500 апартамента ще бъдат въведени скоро в експлоатация в жилищния комплекс „Южен”, след като приключи бумът на строителството в частните имоти.  Остарялата инфраструктура обаче изобщо не е пригодена за нормалното обслужване на новите мастодонти, които никнат като гъби на бул. „Александър Стамболийски”.

Предишните кметове на Пловдив демонстративно са неглижирали проблема на една от най-натоварените пътни артерии, въпреки че в Общия устройствен план от 2007 г. бул. „Александър Стамболийски” е предвиден за разширение. В същото време са издавали строителни разрешения на конвейер, без никой да мисли как новодомците ще се изнасят с колите си. 

Пътното платно е с ширина на квартална улица - едва седем метра, въпреки че оттук минават и тежкотоварните коли. Цялото пътно платно от Коматевско шосе до изхода към Кукленско шосе е осеяно с десетки кръпки. Повечето от тях са правени след ремонт на стария магистрален водопровод. Тръбите от етернит, който отдавна не се използва, са прокарани в средата на миналия век, но тъй като не са подменени, аварират всеки месец, а напоследък - през ден.

Старата канализация не може да поеме дъждовните и обратните води. При наводнението през миналото лято булевардът беше се превърнал в гигантско езеро, особено в източната му част. Преди седмица, дори и при по-слаб дъжд, тротоарите и пътното платно около кръстовището с ул. „Стефан Стамболов” бяха под вода.

Не е ясно как тази амортизирана ВиК мрежа ще обслужва дузина нови кооперации, които се пръкнаха на булеварда.

Според действащия Общ устройствен план, приет през 2007 г., булевардът трябва  да се разшири до 24 метра. Това са две платна с по три ленти и разделителна ивица по средата, обясни вчера инж. Димитър Попов от фирма „Ситиплан”. Той е един от авторите на ОУП  и на проекта на актуализирания план, чието обсъждане започва тези дни. 

Разширението на бул. „Александър Стамболийски” е заложено и в новия вариант на ОУП, каза инж. Димитър Попов.

Община Пловдив обаче няма готовност за разширението на пътя. На инвеститорите не се разрешава да строят в новата регулация на булеварда, но имотите не са отчуждени. В част от бъдещото трасе на направени паркинги, които след време трябва да се премахват. А повечето сгради са без гаражи. През двата си мандата бившият кмет Иван Тотев се опитваше да прокара друг вариант за пътната инфраструктура в тази част на Кючука с презумпцията, че е по-лесен - вместо разширението на бул. „Александър Стамболийски” да се изгради нов път до жп линията, която разделя ЖР „Южен” и „Остромила”. Там обаче също не бяха предприети отчуждителни процедури, нито е провеждано обществено обсъждане. А освен това тази идея е в противоречие с Общия устройствен план.

 

Южният колектор остава на хартия 

Междувременно между МОСВ и ВиК ЕООД беше подписан договор за изграждане на Южен обходен колектор, който ще мине по целия бул. „Александър Стамболийски”. Инвестицията по оперативна програма „Околна среда” е за над 80 млн. лева. С тези средства трябва да се изгради огромен колектор и два нови водопровода. Нов магистрален водопровод, с който ще се подмени старият от етернит, попада в разширението на булеварда, казват специалистите от ВиК. В съществуващото платно е планиран втори по-малък водопровод, който ще захранва отклоненията към сградите от северната страна на булеварда.

Засега няма яснота кога и как ще стартира изграждането на новата инфраструктура в ЖР „Южен”. И колко пари ще струва на Община Пловдив да проведе отчуждителните процедури на десетките частни имоти. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Филибяс

15.02.2020 | 08:29

Не е единственото, другото което може да се направи е да се съберем пред общината и да изкараме ония боклути от канцелариите им и да им потърсим сметка, ако няма вън

Отговори
2 0

До кога !!!!

14.02.2020 | 22:25

Ще докарвате селянията в Пловдив ?!!!? Жалко за хубавия квартал !!!

Отговори
4 0

Ужас

14.02.2020 | 16:49

То и в централен се строи така. Без достатъчно гаражи и паркоместа. А ВиК в целия град е на доиизживяване...

Отговори
10 0

брутално зле!

14.02.2020 | 16:05

Минавали ли сте скоро по Южен? Не го правете! Ситуацията е напълно извън контрол с новите кооперации. От Космоса си личи за каква чудовищна корупция става въпрос. Сградите са наблъскани една в друга, а парко-местата ги няма никакви. Да не говорим, че има крещяща нужда от детски площадки, ясли и градини, но на никой не му пука. Тия в общината трябва да ги осъдят, както съдят за корупция в Китай - на площада!

Отговори
13 0

ЗаКогоГласувахте

14.02.2020 | 15:51

Според мен, единственото което може да се направи, е да се търси отговорност от община южен. Защо се издава разрешително за строеж от този тип, без съгласуване с ВиК и Инфраструктура? Да бъде разследван бившия кмет за не изпълнение на служебните му задължения.

Отговори
11 1

Петя Иванова

14.02.2020 | 10:35

Всичко това е абсолютно вярно! Невиждам изход. Не виждам скоро да се оправи нещо, строй се безусловно, няма детски градини, площадки, просто е трагично.

Отговори
20 0

ххх

14.02.2020 | 09:10

Кварталът Кючук Париж се превръща в едно долнопробно бетонно гето,пълно с пришълци от родопските махали и хасковските села,които си мислят,че живеят в Париж,а не в Кючук Париж.Карат както си искат,паркирват където си искат,гледат надменно,все едно,че ние сме аборигени,а те след като са се докопали до боксониера в някой от оазисите ,сме длъжни да им оказваме чест и уважение.

Отговори
35 6

Гибел

14.02.2020 | 20:25

Този някогашен хубав град се превърна в клашарски приют за прости заселници от долните села и малки градове!Замърсиха водата въздуха!Скоро най вероятно ще има и режим на тока и водата!

Отговори
5 2

no coment

14.02.2020 | 08:09

Социалното гето продължава да расте ....

Отговори
25 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?