3906

Незрящи на протест заради сделка с имоти в Пловдив

Незрящи пловдивчани и техни близки излязоха на спонтанен протест днес. Те подозират злоупотреби с имоти, собственост на Съюза на слепите в България, които се намират в комплекса на ул. „Ландос“ 24. Хората входираха жалба до областния управител д-р Илия Зюмбилев с молба за проверка на случая.

С решение на УС на Съюза на слепите в България /ССБ/ от май т.г. терен от 11.5 декара в комплекса е обявен за продажба. „На терена са изградени 3 жилищни блока, рехабилитационен център, около 80 гаража и магазини. За всички тези постройки ССБ получава ежемесечен наем и би следвало средствата да се ползват за тяхната поддръжка”, посочват в сигнала си хората със зрителни затруднения. В сделката влиза и бившата детска градина, която отдавна не функционира и бившия рок бар „Полинеро“, който затвори миналата година, защото ССБ прекрати договора за наем.

"Има кандидат-купувач на терена, който е обявил цена от 4 360 000 евро. „Ние обаче не знаем кой е той, не знаем и какви са намеренията му за бъдещето на терена и дали те няма да попречат по някакъв начин на битието на незрящите и техните близки, които живеят на мястото", посочва юристът Хари Хараламбов. Той разказва, че инвеститорът е заявил апетит към мястото още миналата година, но тогава е ставало дума само за четири парцела. Сега вече иска шест.

От своя страна пък УС на Съюза на слепите твърди, че сделката ще включва само гаражите и тънещата в разруха детска градина. Блоковете и общежитието няма да бъдат засегнати. Там също нямат информация какви са плановете на инвеститора.

Областният управител Илия Зюмбилев ще поиска  проверка от Сметната палата и от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за това как се изразходва държавната субсидия от близо 730 хил. лева, която получава ежегодно Съюзът на слепите в България, съобщиха от администрацията му. Зюмбилев е поискал от Община Пловдив и и район „Източен“ да дадат информация и дали при тях има регистрирани процедури за разпореждане с въпросите имоти. 

„Очаквам бърза реакция от институциите. Надявам се да обърнат специално внимание, тъй като става дума за защита интересите на социално уязвима група“, коментира областният управител.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

19.09.2023 | 00:36

Той затова ли Мамин ВанЮ така мистериозно се укрива и от ГЕРБ? Затова ли формално слиза от политическата сцена, щото тук-там лъсна някой и друг свободен квадрат площ, който може да се копне(не копае, правете разлика). Тоя за безсмъртен ли се взема, та все иска да граби

Отговори
1 0
Истината е самата истина

Истината е самата истина

18.09.2023 | 21:55

А през другото време хич ги няма никакви не ги интересува уж слепите плашат данъци на община Пловдив а община Пловдив въобще не ги интересува за битието на слепите

Отговори
1 0
Истината е самата истина

Истината е самата истина

18.09.2023 | 21:54

Е да защото идват местни избори и по този начин ще принудат хората да гласуват за гербаджиите защото областния управител е приближен приятел на гербът Иван Тотев и нали се сещате Какво се случва като видят слепите че хората се размъртят се интересуват за тях естествено ще гласуват за ГЕРБ това е самата истина

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?